Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbu Latvijā uzsācis pirmais uz ilgdzīves medicīnas uzņēmumu atbalstu vērstais riska kapitāla fonds "LongeVC" un izziņojis pirmo pārdošanas darījumu, informē fonda pārstāvji.

"LongeVC" ir jauns riska kapitāla fonds, kura padomē iesaistījušies pasaulē zināmākie ilgdzīves (longevity – angļu val.) nozares eksperti. Fonds orientēsies uz agrīnas stadijas jaunuzņēmumu atbalstu, un tā bāzes vieta būs Latvija.

Viens no fonda partneriem ir Sergejs Jakimovs – uzņēmējs, kurš Latvijā veiksmīgi attīstījis vairākus zinātnes jaunuzņēmumus akseleratora "Komercializācijas Reaktors" ietvaros. Paredzams, ka fondā pieejamais finansējums būs 35 miljoni dolāru.

"Mēs vēlamies piesaistīt jaunuzņēmumus no visas pasaules. "LongeVC" riska kapitāla fonds būs īpaši noderīgs jaunuzņēmumiem, kas vēlas piesaistīt sēklas stadijas investīcijas un finansējumu A investīciju raunda ietvaros. Visā pasaulē tieši šīs stadijas jaunuzņēmumiem nav plašu iespēju. "LongeVC" nav svarīga uzņēmuma atrašanās vieta. Jau tagad par fondu interesi ir izrādījuši uzņēmumi no Eiropas, Āzijas un arī ASV. Tā vietā mūsu fokuss būs uz atbalstu jaunuzņēmumiem, kuri strādā ilgdzīves un biotehnoloģiju jomā," attīstības plānus komentē S. Jakimovs.

Viņš arī uzsver, ka pieejams būs ne vien finansiāls atbalsts, bet arī iespējama sadarbība vadošajiem nozares ekspertiem. "LongeVC" jau sadarbojas ar uzņēmuma "Oculus" līdzdibinātāju Mihailu Antonovu (Michael Antonov). "Oculus" šobrīd pieder "Facebook", un uzņēmums izstrādā virtuālās realitātes risinājumus. Tāpat sadarbības partneru lokā ir Dr. Alekss Žavoronkovs – Baka Pētniecības un novecošanas institūta profesors, kā arī uzņēmuma "Deep Longevity" dibinātājs.

Tieši "Deep Longevity" ir uzņēmums, kurā investējis "LongeVC" riska kapitāla fonds un citi riska kapitāla fondi un kuru iegādājusies Honkongas uzņēmumu grupa "Regent Pacific Group Limited". Pārdošanas darījuma summa – 3,79 miljoni dolāru. "Regent Pacific Group Limited" (Honkongas fondu biržas kods: 00575) specializējas investīcijās veselības aprūpē un dzīvildzes zinātnē. Ar šo darījumu uzņēmums vēlas attīstīt lielāko integrēto platformu pasaulē ilgdzīves biotehnoloģiju un novecošanas izpētei.

Savukārt, uzņēmums "Deep Longevity" iepriekš minētajai Honkongas uzņēmumu grupai ir bijis interesants, jo attīstījis platformu, kas ļauj paplašināt iespējas ilgdzīves pētniecībā – šobrīd tik aktuālā nozarē pasaulē. Šo platformu var izmantot, lai veidotu visaptverošas mākslīgā intelekta sistēmas, kas dotu iespēju sekot novecošanai molekulārā, šūnu, audu, orgānu, sistēmu, fizioloģiskā un arī psiholoģiskā līmenī. Šādas ilgdzīves pētīšanas sistēmas ļauj ārstiem pieņemt labākus lēmumus attiecībā uz medicīnisku iejaukšanos, kas var palēnināt vai pat mainīt novecošanas procesus. Turklāt uzņēmuma "Deep Longevity" izstrādātais hematoloģiskais pulkstenis ir īpaši aktuāls šobrīd, jo to var izmantot kā analīzes instrumentu Covid-19 slimības prognozēšanai ar vīrusu saslimušajiem pacientiem.

Uzņēmums "Deep Longevity" arī piedāvā ilgmūžību kā pakalpojumu (Longevity as a Service, LaaS ©), kura ietvaros iespējams integrēt vairākus novecošanas biomarķierus un norādīt tos kā "novecošanas pulksteni". Tas ir universāls dažādu cilvēka bioloģiskā vecuma faktoru mērījumu kopums, kas pieejams globālam ārstu un pētnieku tīklam. "Novecošanas pulkstenis" tika izveidots sadarbībā ar "Human Longevity" - vienu no prestižākajām ilgdzīves organizācijām pasaulē.

""LongeVC" komanda ļoti priecājas par šo darījumu. Mēs esam gandarīti būt daļa no ilgdzīves nozares. Tā ir nozare ar milzīgu potenciālu. Un Baltijas valstīm šis ir unikāls darījums. Riska kapitāla fonds "LongeVC" arī turpmāk ir gatavs izmantot savas zināšanas un pieredzi, lai iesaistītos līdzīgos darījumos visā pasaulē," par darījumu saka S. Jakimovs.

"LongeVC" ir riska kapitāla fonds, kas specializējas agrīnas stadijas investīciju piesaistē jaunuzņēmumiem, kas darbojas biotehnoloģiju un ilgdzīves jomās. "LongeVC" portfolio ir investīcijas tādos uzņēmumos kā "Insilico Medicine" – globālais līderis jaunu zāļu radīšanā ar mākslīgā intelekta palīdzību -, "Longenesis" – platforma biotehnoloģiju izpētes sadarbības projektiem – un "Basepaws" – pirmais DNS sekvencēšanas risinājums dzīvniekiem.

Šobrīd fondam "LongeVC" ir arī viens pārdošanas darījums - "Deep Longevity" platformu, ko var izmantot, lai veidotu visaptverošas mākslīgā intelekta sistēmas, kas dotu iespēju sekot novecošanai molekulārā, šūnu, audu, orgānu, sistēmu, fizioloģiskā un arī psiholoģiskā līmenī – 2020. gada jūnijā par 3,79 miljoniem dolāru iegādājās Honkongas biržā kotētā uzņēmumu grupa "Regent Pacific Group Limited".

Komentāri

Pievienot komentāru