Vide

Latvijā radīta inovatīva tehnoloģija fosfora atgūšanai no notekūdeņiem

Db.lv, 26.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada martā sekmīgi veikta inovatīvas fosfora atgūšanas tehnoloģijas Letonite demonstrēšana SIA “Ādažu Ūdens” notekūdeņu attīrīšanas iekārtās. Jaunā tehnoloģija atguva līdz pat 95% vērtīgās barības vielas - fosfora no notekūdeņiem, ko tālāk var izmantot lauksaimniecības vajadzībām kā augsnes mēslojumu.

Tehnoloģijas demonstrācija notika sadarbībā ar Latvijas jaunuzņēmumu P-Agro Minerals, biedrību Cleantech Latvia, kā arī ar programmas LIFE GOODWATER IP atbalstu.

“Iegūtie rezultāti un sadarbība jau agrīnā inovācijas attīstības stadijā sniedz pārliecību, ka Latvijā eksistē zaļās inovācijas ar augstu potenciālu un arī zaļi domājošas pašvaldības, kam rūp piesārņojuma mazināšana savās saimniecībās,” atzīst jaunuzņēmuma P-Agro Minerals vadītāja Annija Emersone. “Šādās partnerības zinātņietilpīgo tehnoloģiju attīstībai ir izšķirošas, ļaujot testēt un pielāgoties to nākotnes lietotāju vajadzībām ar mērķi maksimāli ātri tehnoloģiju ieviest dzīvē.”

“Ādaži ir vienmēr bijis ekonomiski darbīgs un stratēģiski nozīmīgs punkts reģionā, radot gan daudzējādas darba iespējas tās iedzīvotājiem, gan saskaroties ar izaicinājumiem rūpēs par industriju ietekmi uz vidi un cilvēku labklājību mums apkārt. Mēs varam būt lepni par iespēju nodrošināt testa infrastruktūru vietējiem jaunuzņēmumiem, kas ir arī apliecinājums “Ādažu Ūdens” atvērtībai un interesei par jaunākajiem risinājumiem vides aizsardzībā notekūdeņu attīrīšanas jomā Latvijā,” piemin Aivars Dundurs, SIA “Ādažu Ūdens” valdes loceklis.

Piesārņoto notekūdeņu testēšanas sesijas uzsāktas jau 2023. gada nogalē laboratorijas apstākļos, šī gada martā veicot inovatīvās notekūdeņu attīrīšanas metodes izmēģinājumu klātienē Ādažu notekūdeņu attīrīšanas iekārtā projekta “Inovatīvas ūdens attīrīšanas metodes izmēģinājums piesārņojuma mazināšanai NAI” ietvaros.

Testēšana norisinājusies programmas LIFE GOODWATER IP organizētā projektu konkursa “Mazo grantu shēma ūdensobjektu kvalitātes uzlabošanai” ietvaros, kas tiek ieviests ar ES LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

P-Agro Minerals ir Latvijas jaunuzņēmums, kas attīsta inovatīvus produktus ūdens resursu kvalitātes uzlabošanai un ilgtspējīgas agrikultūras jomās. 2024. gadā uzņēmums plāno īstenot plašāka mēroga demonstrācijas un ir atvērts partnerību veidošanai ar industriju un pašvaldībām.

Komentāri

Pievienot komentāru