Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta komiteja pirmdien nolēma virzīt izskatīšanai valdībā grozījumus likumā «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu», kas rosina aizliegt elektronisko cigarešu un tajās lietojamo šķidrumu realizāciju Latvijā.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), elektroniskās cigaretes un tajās lietojamie šķidrumi ir produktu kategorija, kam šobrīd Latvijā nav izstrādāts tiesiskais regulējums. Tās ir brīvi pieejamas jebkuram iedzīvotājam, tostarp arī nepilngadīgajiem, un to realizācijai, reklāmai un lietošanai nav noteikti ierobežojoši nosacījumi.

Tirdzniecībā patlaban atrodas gan nelādējamās, vienreizējās lietošanas elektroniskās cigaretes, gan daudzkārt lietojamas, atkārtoti uzlādējamas elektroniskās cigaretes ar maināmiem kārtridžiem, kuri var saturēt nikotīnu dažādās koncentrācijās, piemēram, 6 mg, 11mg, 16 mg vai var nesaturēt nikotīnu, piemēram 0 mg. Viens kārtridžs var atbilst aptuveni divām paciņām tradicionālo tabakas cigarešu. Maināmo kārtridžu iepakojumus ir iespējams iegādāties atsevišķi. Ir iespējams iegādāties elektronisko cigarešu komplektus ar dažādu veidu rezerves kārtridžiem, piemēram kārtridži, kas nesatur nikotīnu, kārtridži ar zemu nikotīna koncentrāciju, kā arī kārtridži ar augstu nikotīna koncentrāciju.

Vienlaikus tirdzniecībā atrodas elektroniskās cigaretes, kurām nav nepieciešams mainīt kārtridžus, bet elektronisko cigarešu lietotājs pats var uzpildīt kārtridžu, atsevišķi iegādājoties un lietojot dažādu garšu un stipruma nikotīna šķidrumus kārtidžu uzpildei, sauktus arī par e-šķidrumiem.

Lielākā daļa nikotīna šķidrumu satur dažādās koncentrācijās nikotīnu un aromatizētājus, piemēram, tradicionālās tabakas aromātu, mentola, kafijas, šokolādes aromātus, dažādu augļu aromātus.

Elektronisko cigarešu lietošana strauji izplatās galvenokārt bērnu un jauniešu vidū. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (turpmāk- PVO) Starptautiskā jauniešu smēķēšanas pētījuma Latvijā 2011.gada aptaujas datiem, kopumā 20,2% skolēnu vecumā no 13 līdz 15 gadiem bija mēģinājuši smēķēt elektronisko cigareti. Pēdējā mēneša laikā, vienu vai vairākas dienas elektronisko cigareti bija smēķējuši 9,1% skolēnu.

Straujš elektronisko cigarešu lietošanas pieaugums vērojams arī pieaugušo populācijā. Saskaņā ar Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu aptauju datiem, 15 – 64 gadu veco iedzīvotāju populācijā 2010.gadā elektroniskās cigaretes smēķēja 2% respondentu, bet 2012.gadā – jau 10,2%. Īpaši strauji elektronisko cigarešu lietošana pieaugusi jaunākajā vecuma grupā (15 – 24 gadi), kur vīriešu populācijā lietotāju īpatsvars pieaudzis no 4,4% 2010.gadā līdz 32,4% 2012.gadā, bet sievietēm- no 1,7% 2010.gadā līdz 11,4% 2012.gadā.

Pamatā šobrīd pieejamajos pētījumos par elektronisko cigarešu ietekmi uz veselību ir vērtēta elektronisko cigarešu lietošanas īstermiņa ietekme, jo produkts tirgū ir salīdzinoši neilgi.

Kopš 2008.gada ASV Pārtikas un zāļu ir saņēmusi 47 ziņojumus par elektronisko cigarešu lietošanas blaknēm, uzsver VM.

Pretēji ražotāju un izplatītāju paustajam, ir apliecinājums tam, ka elektroniskās cigaretes lietošanas rezultātā vidē izdalās vielu daļiņas ar diametru 2,5 mikrometri vai mazāku (PM2,5), kas nozīmē to, ka šīs vielas viegli var iekļūt elpceļos. Līdz ar to nav iespējams izslēgt apkārtējo pakļaušanu otrreizējai dažādu vielu ieelpošanai, kas izdalās ar elektronisko cigarešu tvaiku.

Ņemot vērā šo informāciju, PVO rekomendē atbildīgās institūcijas stingri aicināt iedzīvotājus nelietot šos produktus.

Šobrīd elektroniskajām cigaretēm nav vienota tiesiskā regulējuma ES.

Komentāri

Pievienot komentāru