Citas ziņas

Latvijas 100 lielākie eksportētāji nodarbina vairāk nekā 27 000 cilvēku

Dienas Bizness, 12.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas 100 lielākie eksportētāji nodrošina darbu vairāk nekā 27 000 cilvēku, liecina eksporta atbalsta kustības The Red Jackets (Sarkanās žaketes) veiktais eksporta zīmolu audits.

Saskaņā ar tā datiem lielāko eksporta uzņēmumu vidū visvairāk darba vietu izveidots finanšu un apdrošināšanas nozarē (5066 jeb 19% no kopējā skaita), pārtikas un dzērienu ražošanā (4499 jeb 16%), loģistikā (3316 jeb 12%) un izglītībā (2800 jeb 10%).

The Red Jackets kustības iniciatore, eksporta konsultāciju uzņēmuma GatewayBaltic vadītāja Inese Andersone norāda – audits izgaismo veiksmīgus uzņēmumus, kuri spēj pasaulē piedāvāt produktus ar augstu pievienoto vērtību, nodrošina ar darbu kvalificētus speciālistus un spēcina savus zīmolus.

«Taču mēs varētu vēlēties, lai arī uzņēmumi, kas darbojas tradicionālajās pasūtījumu izpildītāju nozarēs, piemēram, mēbeļu ražošanā, tekstilrūpniecībā, meklētu iespējas radīt savus zīmolus,» pauž Andersone.

Viņa uzsver, ka liels atbalsts eksportētājiem būtu precīzāk attīstīts un atpazīstams Latvijas tēls - tad, strādājot citās valstīs, uzņēmumiem būtu ērtāka komunikācija un vieglāk atrast apliecinājumu tām vērtībām, ko pats uzņēmums pārstāv.

The Red Jackets veikta aptauja liecina, ka četras piektdaļas eksportētāju ir pārliecināti, ka valstij jāstrādā pie Latvijas tēla atpazīstamības veidošanas ārvalstīs, jo tas ļautu būtiski kāpināt eksporta apmērus.

Aptaujā arī atklājies, ka 77% produkcijas un pakalpojumu uzņēmumu eksportē ar savu zīmolu, tādēļ nav pārsteigums, ka zīmolam tiek piešķirta salīdzinoši liela nozīme.

Vērtējot zīmola nozīmi skalā no 1 līdz 10, vidējais vērtējums bija 7,7. Turklāt piektā daļa aptaujāto zīmola nozīmi novērtēja ar maksimālo atzīmi 10, savukārt 15% - ar 5 vai zemāk.

Latvijas TOP 100 eksportētāju kopējais apgrozījums 2014.gadā sasniedza 1,691 miljardu eiro, eksporta apjoms veido divas trešdaļas (66%) no kopējā apgrozījuma. Jāuzsver, ka tā ir aptuveni desmitā daļa no Latvijas kopējā eksporta apjoma. Lielo eksportētāju desmit nozīmīgākās partnervalstis ir Zviedrija, Krievija, Lietuva, Vācija, Igaunija, Norvēģija, Somija, Francija, Lielbritānija un Dānija.

Lai noskaidrotu 100 Latvijas labākos eksportējošos zīmolus, kustība The Red Jackets apkopoja vairāk nekā 1500 Latvijas eksportējošo uzņēmumu rādītājus, kuru apgrozījums pārsniedz 700 tūkstošus eiro un eksporta apjoms veido vairāk nekā 25% no apgrozījuma. Pētījuma rezultātā tika noskaidroti 100 Latvijas labākie eksportējošie zīmoli, no kuriem ekspertu komisija nominēs 25 izcilākos eksporta zīmolus The Red Jackets titulam.

The Red Jackets jaunie nominanti un Latvijas uzlecošās eksporta zvaigznes Rising stars tiks godināti Eksporta izcilības forumā šāgada 22.oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru