Finanses

Latvijas uzņēmēji visnedrošākie Baltijas valstīs

Žanete Hāka, 19.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par naudu, dzīvību un veselību visvairāk Baltijā noraizējušies ir uzņēmēji Latvijā, liecina apdrošināšanas sabiedrības PZU veiktā aptauja.

Visdrošākie ir Igaunijas uzņēmēji, bet Lietuvas biznesmeņu drošības sajūta ir nedaudz augstāka nekā vidēji Lietuvā.

Latviešu uzņēmēji ir divreiz nedrošāki par saviem kaimiņvalstu kolēģiem – tikai trīs no desmit ir droši par savu īpašumu un dzīvību, bet četri no desmit – par finansēm. Lietuvā pat septiņi no desmit uzņēmējiem ir pārliecināti par savu dzīvību, bet nedaudz vairāk kā puse – par naudu un veselību. Kopumā daudz drošāk jūtas uzņēmēji Igaunijā, piemēram, gandrīz deviņi no desmit ir droši par savu īpašumu, bet 75% arī par finansiālo situāciju.

«Atšķirības uzņēmēju viedoklī par savu drošību ir ievērojamas, dažreiz pat paradoksālas. Piemēram, Lietuvā un Igaunijā uzņēmējus vairāk satrauc finansiālā situācija, pretstatā Latvijai, kur nauda rada mazāk bažu, salīdzinot ar īpašumu un dzīvību. Igaunijas rezultāti parāda šīs grupas augsto pārliecinātību, Lietuvā uzņēmēji jūtas mazāk droši nekā Igaunijā, tomēr drošības līmenis ir nedaudz augstāks kā vidēji sabiedrībā. Turpretī Latvijā uzņēmēji ir vairāk noraizējušies, salīdzinot ar sabiedrību kopumā,» skaidro PZU Lietuva izpilddirektors Marius Jundulas.

Atšķirības Baltijas valstīs nosaka dažādi faktori – ekonomiskā situācija, valsts attieksme pret uzņēmējiem, uzņēmējdarbības vide, tiesiskā sistēma, korupcijas līmenis un citi, papildina M. Jundulas. Turklāt fakts, ka drošības līmenis Latvijas un Igaunijas uzņēmēju vidū atšķiras pat divkārt, liecina, ka Latvijas iedzīvotāji daudz rūpīgāk lemj par sava biznesa uzsākšanu vai pat izvērtē iespēju darboties citos tirgos. Bez šaubām, tas ietekmē kopējo ekonomisko situāciju un valsts attīstību.

Katrā valstī aptaujas laikā tika intervēti vidēji 1000 respondenti.

Komentāri

Pievienot komentāru