Tehnoloģijas

Latvijas uzņēmums kopā ar ārvalstu partneriem izstrādājis kosmosa nozarei veltītu portālu

Žanete Hāka, 22.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālās komunikācijas uzņēmums no Latvijas «WIT Berry» kopā ar partneruzņēmumiem no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm pēc Eiropas Komisijas (EK) pasūtījuma ir izstrādājis kosmosa nozares jautājumiem veltītu tīmekļa portālu HATCH, kas ir domāts gan profesionāļiem, gan entuziastiem.

Portāla mērķis ir kļūt par galveno kosmosa izpētes un inovāciju informācijas avotu, ļaujot tā lietotājiem vienkārši un ātri iegūt nepieciešamo informāciju.

«Nebija viegli izveidot portālu, kurā apkopota gan ļoti specifiska informācija par kosmosa projektiem, kas ir noderīga kosmosa nozares ekspertiem inovāciju un izpētes darbu veikšanā, gan informācija, kas būtu interesanta un viegli saprotama arī nespeciālistiem, piemēram, studentiem, skolēniem, bērnu vecākiem vai žurnālistiem un citiem,» atzīst Linda Kimeiša, «WIT Berry» dibinātāja.

Kosmoss ir to nozaru vidū, kuras pēdējos gados strauji attīstās. Tieši šī nozare plāno sniegt daudz inovāciju, jaunas darbavietas un piedāvāt jaunu tirgus potenciālu. Lai Eiropa neatpaliktu no straujajiem sasniegumiem kosmosa nozarē pasaulē, tika pieņemts lēmums par vienota resursa kosmosa nozarei Eiropā izveidi. HATCH ir ‘’Horizon 2020’’ projekts, kura izstrādi finansē EK un kura turpmāka attīstība pavērs jaunas durvis ikvienam kosmosa nozares speciālistam un entuziastam ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē.

L. Kimeiša uzskata, ka viņas pieredze var iedrošināt arī citus Latvijas mazos un vidējos uzņēmumus piedalīties šādos projektos. Tā ir iespēja iegūt jaunu tirgu, jaunus klientus, kas Latvijā nebūtu iespējams. Savukārt jaunizveidotais portāls var noderēt mūsu uzņēmumiem, kuri vēlas inovācijas nozarē - izpētes uzņēmumiem, dažāda veida ražotājiem, jo EK bieži izsludina dažādus konkursus, arī ESA (Eiropas Kosmosa aģentūra). Uzņēmums var arī nebūt specializējies kosmosa nozarē, tas var būt dažādu nozaru pārstāvēts ražotājs. Tāpat portāls var būt noderīgs Latvijas augstskolām un izglītības sistēmai, kam paveras jaunas iespējas starptautiskā līmenī.

Pašlaik tīmekļa portālā ir publicēta informācija par Eiropas Komisijas finansētajiem kosmosa projektiem programmu «Horizon 2020", FP6 un FP7 ietvaros, dažāda veida notikumi sadarbībā ar «Space Agenda", izglītojoša informācija sadarbībā ar projektu «Space Awareness", nozares profesionāļu un entuziastu veidots saturs — raksti un «Quick Knowledge", kā arī pašu HATCH projekta dalībnieku veidots saturs.

Portālu ir izstrādājusi projekta komanda, ko veidoja 4 mazie un vidējie uzņēmumi no Latvijas, Apvienotās Karalistes, Polijas un Portugāles, kā arī tehnoloģiju centrs no Spānijas. Projekta kopējais finansējums ir vairāk nekā 500 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru