Tehnoloģijas

Līdz obligātai e-adresei vēl trīs gadi

Anda Asere, Māris Ķirsons, 30.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan bija paredzēts, ka jau no 2020. gada oficiālā e-adrese būtu obligāta visām nevalstiskajām organizācijām, uzņēmumiem, kā arī privātpersonām, kas ir reģistrētas kā nodokļu maksātāji, tagad tiek piedāvāts šo termiņu pagarināt līdz 2023. gadam.

To paredz valdības sēdē akceptētie grozījumi Oficiālās elektroniskās adreses likumā, kas gan vēl jāpieņem Saeimai. Izmaiņu iesniedzēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija grozījumu anotācijā norāda, ka Uzņēmumu reģistra subjektiem reģistrēšanās e-adresei brīvprātīgā režīmā ir pieejama jau no 2019. gada 1. janvāra, taču līdz 1. oktobrim ir reģistrējušies tikai 470 no vairāk nekā 220 000 Uzņēmumu reģistra subjektiem. Tādējādi tiek secināts, ka pastāv pārāk liels risks Oficiālās elektroniskās adreses likumā noteiktās normas par e-adreses kā obligāta saziņas kanāla starp valsti un UR subjektiem faktiskai ievērošanai no 2020. gada 1. janvāra. Pārejas perioda pagarināšana līdz 2023. gadam tiek paredzēta, lai dotu UR subjektiem vairāk laika brīvprātīgi iesaistīties e-adreses izmantošanā, vienlaikus salāgojot termiņu, kad obligātās e-adreses izmantošanu būtu iespējams nodrošināt pilnīgi visiem UR subjektiem, t. sk. arī tiem, kuriem visas pārstāvēttiesīgās personas ir ārvalstnieki bez Latvijā izsniegta personas koda.

E-adreses termiņš izgāžas

Daži aptaujātie šos grozījumus dēvē par sava veida fiasko atzīšanu, jo vēl nemaz neesot paveikts viss, kas nepieciešams, lai e-adrese varētu sākt reāli strādāt. DB jau 10.11.2016. rakstīja, ka oficiālās elektroniskās e-adreses īstenošana izmaksās aptuveni 1,76 milj. eiro, kuru avots būs ES struktūrfondu nauda, bet valsts budžets segs nepieciešamās uzturēšanas izmaksas. Oficiālās elektroniskās adreses likums paredz - no 2018. gada 1. jūnija valstī sāks darboties oficiālā elektroniskā e-adrese, kura būs personas oficiālās deklarētās adreses versija elektroniskā vidē. Plānots, ka uz šo adresi ar portāla www.latvija.lv starpniecību personas varētu no valsts iestādēm saņemt oficiālo korespondenci, kā arī tūlītēji sazināties. Līdz tam oficiālā saziņa ir piesaistīta personas deklarētajai dzīvesvietas adresei, bet arvien vairāk uzņēmēju un iedzīvotāju izvēlas elektronisko saziņu. Savukārt valsts iestādes ir spiestas veidot individuālus risinājumus drošai e-dokumentu sūtīšanai. Tādējādi iedzīvotājiem nav vienas pastkastītes oficiālai saziņai, bet ir daudzas.

Loģisks solis

SIA Wunder Latvia vadītājs Ernests Gabrāns atgādina, ka e-adreses obligātu lietošanu uzņēmumiem no 2020. gada plāno jau vairākus gadus. Tāpēc tās atlikšana uzņēmumiem papildu neērtības neradīs, jo tas ir stāvoklis, kurā šobrīd, visdrīzāk, dzīvo 99% uzņēmumu, tostarp Wunder Latvia, kas tādu šobrīd nelieto. «Lēmums atlikt sistēmas ieviešanu neietekmēs uzņēmumus, kuriem juridiskā un faktiskā adrese sakrīt, ir cilvēks, kurš kārto lietvedību, rūpējas par oficiālo vēstuļu saņemšanu un reaģēšanu,» viņš norāda. Ņemot vērā zemo brīvprātīgi reģistrējušos subjektu skaitu, Visma produktu attīstības vadītājs Artūrs Ernštreits secina, ka acīmredzami potenciālie lietotāji šobrīd e-adreses izmantošanā vēl nesaskata vērtību, tāpēc lēmums atlikt elektroniskās adreses konta aktivizēšanu līdz 2023. gada 1. janvārim ir loģisks un saprotams. «Zems brīvprātīgo lietotāju skaits var būt saistīts gan ar informācijas trūkumu par sistēmas pieejamību un iespējām, gan arī pašas sistēmas funkcijām un lietošanas ērtumu. Nākamajā periodā būtu aktīvi jāstrādā gan pie lietotāju informēšanas, gan pie pakalpojuma vērtības un lietojamības uzlabošanas,» viņš teic. A. Ernštreita skatījumā pagarinājums rada riskus iegūt gala risinājumu, kas pēc trim gadiem jau būs tehnoloģiski novecojis vai neatbildīs tā brīža vajadzībām.

Visu rakstu lasiet 30. oktobra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru