Finanses

Lielākā daļa apdrošinātāju saņem maz pieteikumu zibens nodarītu zaudējumu atlīdzībām

Žanete Hāka, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā gadā apdrošināšanas sabiedrību saņemtie pieteikumi par zibens sabojātu īpašumu ievērojami atšķiras - vienam apdrošinātājam pieteikumu skaits audzis, bet citiem saglabājies zemā līmenī, liecina apdrošinātāju aptauja.

AAS Balta kopš gada sākuma līdz jūlija sākumam jau ir saņēmusi 78 fizisko personu elektronisko risku apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par negadījumiem, ko izraisījis zibens spēriens vai strāvas piegādes traucējumi, informē uzņēmuma pārstāvji, norādot, ka tas ir par 144% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Turklāt arī īpašuma apdrošināšanā zibens šogad ir radījis būtiskus zaudējumus - lielākā atlīdzība ir 4248 lati. Taču, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, Baltas speciālisti brīdina, ka lielākie negaisi jūlijā vēl tikai gaidāmi.

Atlīdzībās biežāk norādītie iemesli, kāpēc notikuši nelaimes gadījumi, ir dabas stihiju postījumi, lielākoties vētras un zibens spērieni, kas veido aptuveni 70% no visiem gadījumiem. Atlikušie ir pārsprieguma radītie zaudējumi, kad tiek bojātas elektroiekārtas, piemēram, elektrolīniju remontdarbi, trešo personu nodarījumi, mēģinājumi nozagt vadus, elektrības padeves pārtrūkšana un atjaunošanās u.c.

Atlīdzību dati rāda, ka visbiežāk negadījumos bojāti datori, kas veido 18% no visām cietušajām elektroierīcēm. Televizori bojāti 16% gadījumu, ledusskapji – 7%, dekoderi – 6%, apkures katli un veļasmašīnas – 5%, cepeškrāsnis un elektriskās plītis, trauku mazgājamās mašīnas un ūdens sūkņi – 4% no visiem gadījumiem, kad cietušas elektroierīces.

Turklāt, kā liecina īpašuma apdrošināšanas dati, pēdējā gada laikā zibens spēriena rezultātā notikušas arī trīs postošas nelaimes, kuru laikā Limbažu un Saldus novadā nodegušas dzīvojamās mājās, bet Krāslavas novadā cietusi kūts ēka.

Savukārt BTA Insurance Company Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece atzīst, ka zibens radītie bojājumi īpašumiem ir bijis rets iemesls apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem.

Šogad BTA ir saņēmusi četrus atlīdzību pieteikumus par zibens radītajiem bojājumiem, savukārt pērn – septiņus. Galvenokārt apdrošināšanas atlīdzības pēc zibens spēriena tiek pieteiktas par bojātām elektroierīcēm – bojāta ēkas signalizācijas sistēma, sabojāts dators un televizors, bojāts interneta kabelis. Šogad lielākā BTA izmaksātā atlīdzība par zibens radītajiem bojājumiem elektroierīcēm ir 1554 lati, bet kopumā par šāda veida bojājumiem BTA šogad atlīdzībās izmaksājusi 2079 latus.

Arī AAS Baltikums pārstāvji informēja, ka uzņēmuma klientiem šogad bijuši vien pāris gadījumi saistībā ar zibens nodarītiem postījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru