Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānija pieprasa Francijai atdot Žannas d'Arkas apzeltīto gredzenu, kuru franču uzņēmums iegādājās izsolē par 376 833 eiro.

Svētdien gredzens tika izstādīts vēstures tematikai veltītajā Puy de Fou izklaides parkā, kas atrodas Vandejas reģionā. Uz izstādes atklāšanu bija ieradušies apmēram 5000 cilvēki.

Gredzens vairāk nekā 600 gadus bija atradies Lielbritānijā.

Lielbritānijas valdība atsūtījusi advokātu ar nepieredzētu prasību - nogādāt gredzenu atpakaļ Londonā, pavēstīja parka dibinātājs Filips de Viljē. Mums teica, ka Nacionālā mākslas padome uzskata gredzenu par, es citēju, priekšmetu ar augstu nacionāli simbolisko vērtību, uz ko attiecas īpaši likumi.

Pēc advokāta teiktā, Puy de Fou vajadzējis iegūt eksporta licenci, norāda de Viljē. Taču tas nepieciešams tikai tad, ja priekšmets tiek izvests no Eiropas Savienības.

Dāmas un kungi Lielbritānijā, ja vēlaties redzēt gredzenu, jums jābrauc uz Puy de Fou, de Viljē vērsās pie Lielbritānijas valdības.

Svētdien gredzens svinīgā ceremonijā tika nogādāts uz vietu, kurā tas būs izstādīts.

Oksfordas laboratorija noteica, ka gredzens kalts 15.gadsimtā. Izsolē tam līdzi tika doti vairāki vēsturiski dokumenti, taču vēl nav pierādīts, ka gredzens patiešām piederējis Žannai d'Arkai.

Uz apjomīgā gredzena ir iegravēti trīs krusti un burti JHS-MAR, kas nozīmē Jēzus Marija. Tas sakrīt ar aprakstu, kas minēts d'Arkas tiesas dokumentos no 1431.gada. Toreiz viņa teica, ka gredzenu esot saņēmusi no vecākiem.

Puy du Fou norāda, ka gredzens, visticamāk, pēdējo 200 gadu laikā ticis palielināts un izmainīts. Taču daudzi vēsturnieki uz to raugās skeptiski, jo pastāv vairākas gredzena kopijas.

Komentāri

Pievienot komentāru