Tehnoloģijas

Lieljaudas optiskās maģistrāles izveidē investē vairāk nekā 6,5 miljonus eiro

Žanete Hāka, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs Telia Latvija sadarbībā ar VAS Latvijas dzelzceļš un TeliaSonera International Carrier (TSIC) izveidojusi lieljaudas optisko maģistrāli, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Īstenotais projekts sekmē starpvalstu biznesa attīstību un paaugstina Latvijas konkurētspēju globālā IT kontekstā, skaidro Telia Latvija. Divu gadu laikā lieljaudas optiskās maģistrāles izveidē Latvijā investēti vairāk nekā 6,5 miljoni eiro.

Datu pārraides infrastruktūra izbūvēta posmā Valka/Valga – Rīga – Jelgava – Liepāja un ir savienota ar Lietuvu un Igauniju. Kopējais jaunizbūvētā lieljaudas optiskā kabeļa garums Latvijā ir 403 km, no kuriem 393 km ir izbūvēti Latvijas dzelzceļa infrastruktūrā. Latvijā piekļuve lieljaudas optiskās maģistrāles resursiem ir: Liepājā, Skrundā, Saldū, Brocēnos, Dobelē, Jelgavā, Olainē, Rīgā, Siguldā, Līgatnē, Cēsīs, Valmierā, Valkā, kā arī vairāk nekā 50 mazāk apdzīvotās vietās jaunizveidotās infrastruktūras tuvumā.

Jaunizveidotā pārrobežu datu pārraides infrastruktūra savieno visas Baltijas valstis un nodrošina n*10Gb/s datu pārraides jaudu, potenciāli tā spēj nodrošināt ātrāku datu pārraidi, pielāgojot infrastruktūru jaunākajām pasaules datu pārraides prasībām pēc nepieciešamības. Pašreiz izmantotās tehnoloģijas atļauj sasniegt līdz 9,6Tb/s kopējo datu plūsmas apjomu. Tā rezultātā šis projekts nodrošina iekšējai un tranzīta datu pārraidei nepieciešamo kapacitāti Latvijā vismaz tuvākajiem desmit gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 izveido datu pārraides maģistrāli Tallina – Rīga – Viļņa – Varšava – Berlīne – Frankfurte

Lelde Petrāne, 28.01.2015

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass, Tele2 izpilddirektors Igaunijā Argo Virkebau, Tele2 AB grupas viceprezidents Centrāleiropā un Eirāzijā Niklas Sonkins.

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tele2 AB grupa kopā ar Igaunijas premjerministru Tāvi Reivass (Taavi Rõivas) ir atklājusi jaunu 3000 kilometru optiskā tīkla maģistrāli, kas nodrošina lieljaudas datu pārraidi. Maģistrāle ir tiešais optisko šķiedru savienojums starp Baltijas valstīm un Centrāleiropu, liecina medijiem sniegtā informācija.

Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs komentē: «Šī lieljaudas datu pārraides sistēma ļauj mums droši raudzīties nākotnē uz aizvien pieaugošo mobilā interneta datu patēriņu. Lielākā daļa satura, ko iedzīvotāji izvēlas internetā, ir izvietota tieši ārvalstu interneta vietnēs, un jaunā maģistrāle paver ātrāku datu pārraidi. Uzņēmumiem un valsts iestādēm maģistrāle paver jaunas biznesa iespējas, vienlaikus nodrošinot lielāku datu drošību un kapacitāti. Potenciālie maģistrāles klienti ir arī pasaulē vadošās interneta kompānijas.»

Maģistrāles trase izvietota uz augstsprieguma elektropārvades līnijām un daļēji uz gāzes vada, savukārt pārraides sistēmu galvenie mezgli atrodas Tallinā, Rīgā, Viļņā, Varšavā, Berlīnē un Frankfurtē. Maģistrāle nodrošina datu pārraides ātrumu līdz 9,6 terabitiem sekundē. Tas nozīmē, ka, piemēram, maģistrāle vienas minūtes laikā var pārraidīt visu Tele2 klientu Latvijā mēneša laikā patērēto mobilā interneta (datu) apjomu, kā arī nodrošināt 118 miljonus tālruņa zvanu vienlaicīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru