Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā atklāta viedā moduļu ēka "Green Box" - "nulles patēriņa" ēka, kas aprīkota ar dažādiem inovatīviem energoefektivitātes risinājumiem, un uz ēkas ir izvietoti arī Elektrum saules paneļi, informē Elektrum Energoefektivitātes centrā.

Ikvienam interesantam Strautu ielas 4 iekšpagalmā ir iespēja atnākt un iepazīt, kā funkcionē veidā moduļu ēka "Green Box", papētīt tās tehniskās iekārtas un uzzināt, kur tādas var dabūt un kādus ieguvumus tās sniedz lietotājiem, tāpat arī aprunāties ar speciālistiem par niansēm.

Viedās moduļu ēkas "Green Box" izveidi ir sponsorējuši 18 uzņēmumi – gan ar finansējumu, gan arī aprīkojumu kā, piemēram, Elektrum, uzstādot saules paneļus.

"Šāds salīdzinoši mazs piemērs var pārliecināt klientu, kurš šaubās, vai ir iespējams uzstādīt saules paneļus uz viņa ēkas pilsētā. Protams, ka katrā vietā būs izaicinājumi, tomēr ar pareizu pieeju ir iespējams atrisināt gandrīz visu. Sarunās ar moduļa ēkas ražotājiem secinājām, ka ārvalstīs interese par šādām ēkām ar saules paneļiem ir liela. Īpaši vietās, kur elektrības pieslēgums ir ļoti tālu vai pat nav vispār pieejams, un tādās vietās kā variants ir akumulatoru sistēmas. Domājams, ka nākotnē šādi komplekti paliks arvien populārāki un pieprasītāki," norāda Elektrum Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Toms Lācis.

Kā atzina Elektrum Energoefektivitātes centra sadarbības partneris Salvis Roga no "Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera", atklājot moduļu ēku "Green Box", sadarbībā ir milzīgs spēks, un jādomā, ka šis demo ēkas modulis ne tikai iedvesmos mūsdienīgot un efektivizēt dzīvokļus un mājas, bet arī uzņēmumi radīs virkni jaunu ideju un produktu, ko izstrādāt un saražot.

Plānots, ka ar jaunākajām tehnoloģijām, viediem un energoefektīviem risinājumiem aprīkotā ēka gada griezumā nepatērēs nevienu kilovatstundu, bet šobrīd visi ieguvumi no šādas viedās mājas, iespējams, vēl pat nav zināmi, tos varēs redzēt pēc gada. Turklāt ēka nekad nebūs pabeigta – vienmēr būs vieta jauniem papildinājumiem un uzlabojumiem, piemēram, pirms pāris dienām "Green Box" ēkas durvis atslēdza ar čipu, taču tagad ēkas durvis ir iespējams atvērt ar mobilā tālruņa lietotni.

Savu ieguldījumu un risinājumus "Green Box" tapšanā prezentēja "Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera" sadarbības partneri un biedri. Tika prezentēti saules paneļi, viedā aprīkojuma ražotāju risinājumi energoefektivitātes paaugstināšanā, kā arī augstas efektivitātes apgaismojuma, apsildes, santehnikas, ventilācijas, siltumizolācijas u.c. sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru