Tirdzniecība un pakalpojumi

Liepājas pilsētas pašvaldībai ļauj pārtraukt bezkontakta maksājumu karšu sistēmas iepirkumu

Žanete Hāka, 17.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu Uzraudzības birojs (IUB) ļāvis atstāt negrozītu Liepājas pilsētas pašvaldības iepirkumu komisijas lēmumu pārtraukt konkursu par tiesībām nodrošināt bezkontakta maksājumu karšu pieņemšanu, liecina informācija IUB mājaslapā.

Db.lv jau rakstīja, ka uzņēmumi SIA Rīgas karte un SIA Telemātikas sistēmas iesniedza sūdzības IUB saistībā ar Liepājas pilsētas pašvaldības pārtraukto sarunu procedūru.

Kā stāsta SIA Rīgas karte pārstāvji, 18.martā Liepājas pilsētas pašvaldība izsludināja sarunu procedūru par tiesībām nodrošināt bezkontakta maksājumu karšu pieņemšanu. 18.jūlijā SIA Rīgas karte iesniegusi IUB sūdzību par sarunu procedūras uzaicinājumā iekļautajām prasībām. 15.augustā, izskatot iesniegto sūdzību, IUB nolēma aizliegt Liepājas pilsētas pašvaldībai slēgt iepirkuma līgumu sarunu procedūrā par tiesībām nodrošināt bezkontakta maksājumu karšu pieņemšanu bez grozījumu veikšanas sarunas procedūras uzaicinājumā un atcelt sarunu procedūras uzaicinājuma 1.pielikumā noteiktās prasības attiecībā uz komercnoslēpuma statusa piemērošanu visai tehniskajai specifikācijai, kā arī specifiskās prasības, kurās ir iekļautas norādes uz AS SEB banka.

2.septembrī dome atsūtījusi SIA Rīgas karte paziņojumu par iepirkumu procedūras pārtraukšanu, norādot, ka ir jāveic būtiskas izmaiņas sarunu procedūras dokumentācijā.

Izvērtējot paziņojumu par iepirkumu procedūras pārtraukšanu un tās pamatojumu, ir secināms, ka iepirkumu komisijas rīcība neatbilst Publisko iepirkumu likuma noteikumiem, bet ir kārtējais mēģinājums, lai izdomātu variantus, kā bez iepirkuma procedūras vai veicot prettiesisku procedūru izvēlēties AS SEB banka piedāvāto risinājumu, norāda SIA Rīgas karte, piebilstot, ka IUB noteiktie grozījumi nav uzskatāmi par būtiskiem.

Komercnoslēpuma statusa esamība vai neesamība nemaina nekādas tehniskās prasības attiecībā uz iepirkuma priekšmetu, un attiecībā par specifiskām prasībām, kurās ir iekļautas norādes uz AS SEB banka, pietiek, ka tiek svītrots bankas vārds, norāda Rīgas karte.

Ņemot vērā, ka šī iepirkumu procedūra ir jau iepirkuma otrais posms, kurā piedalās kandidāti, kuru pieteikumi ir bijuši atbilstoši, tieši iepirkuma otrajā posmā notiek tehniskās specifikācijas precizēšana, līdz ar to ir absurdi uzskatīt, ka tehniskās specifikācijas izmaiņas ir uzskatāmas par būtiskiem grozījumiem, norāda Rīgas karte.

Uzņēmums uzskata, ka Publisko iepirkumu likums pieļauj nepieciešamo grozījumu atbilstoši IUB lēmumam veikšanu, nepārtraucot iepirkuma procedūru. Pasūtītājam vajadzība pēc šāda veida pakalpojumiem nav zudusi un tāpēc iepirkumu procedūra būtu turpināma, norāda SIA Rīgas karte.

Tādējādi uzņēmums iesniedzis sūdzību IUB, aicinot izvērtēt, vai Liepājas domes rīcība, pārtraucot iepirkuma procedūru, atbilst Publisko iepirkumu likuma noteikumiem un vispārējiem tiesību principiem, un gadījumā, ja tā ir neatbilstoša, lūdz uzdot pasūtītājam atcelt pieņemto lēmumu par iepirkuma procedūras pārtraukšanu un uzdot turpināt uzsākto procedūru.

Liepājas pašvaldības aģentūras Liepājas sabiedriskā transports direktors Gints Lūsis skaidro, ka, pētot citu pilsētu pieredzi elektroniskās biļetes ieviešanā un izmantošanā, Liepājas sabiedriskais transports pārstāvji, kas sagatavoja projektu, nonāca pie secinājuma, ka šobrīd eksistē divas dažādas sistēmas - atsevišķa sabiedriskā transporta norēķinu sistēma, piemēram, e-talons Rīgā, kā arī iespēja norēķināties par braucienu ar bankas karti ar papildus funkcija – bezkontakta norēķini par nelieliem pirkumiem. Šādas kartes kopš pērnā gada janvāra ir Jelgavā. Šī tehnoloģija ir plaši izplatīta Eiropā un kļūst arvien populārāka. Turklāt bezkontakta bankas kartes ļautu nākotnē to izmantot arī citiem sīkiem norēķiniem, piemēram, apmaksāt autostāvvietas, ieejas maksu pasākumos vai pildīt citas funkcijas, piemēram, caurlaide skolās vai darbavietās, skaidro Liepājas domes pārstāvji.

Ņemot vērā IUB šā gada 19. augusta lēmumu, ar kuru tā aizliedz pasūtītājam slēgt iepirkuma līgumu bez grozījumu veikšanas sarunu procedūras uzaicinājumā un uzliek par pienākumu atcelt sarunu procedūras tehniskā specifikācija noteiktās prasības, sarunu procedūra tika pārtraukta. Elektroniskie norēķini vēl Latvijā nav plaši izplatīti, tādēļ tehnisko specifikāciju izstrāde ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Aģentūra Liepājas sabiedriskais transports, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, turpina aktīvi strādāt pie elektronisko norēķinu ieviešanas sabiedriskajā transportā, tādēļ šobrīd vēl nekomentē jaunā iepirkuma konkursa izsludināšanas laiku.

Laikraksts Dienas Bizness jau pavasarī rakstīja, ka Rīgas e-talonu administrējošās SIA Rīgas karte (RK) mārketinga direktors Aleksandrs Brandavs saskata iepirkumā SEB bankas lobēšanu. Tādēļ RK iesniegusi sūdzību IUB. Tomēr RK kopā ar kādu banku iepirkumā piedalīšoties.

Savukārt A. Brandava kritisko reakciju konkurenti skaidroja ar RK biznesa perspektīvu apdraudējumu citās pilsētās. Šogad ieviest e-karti plāno arī Jūrmala, bet Valmiera izskata arī e-talona piedāvājumu.

Martā tika rakstīts arī par banku un e-talona interešu sadursmi Jelgavā, kur skolēnu norēķiniem par braukšanu sabiedriskajā transportā ieviesta SEB bankas bezkontakta maksājumu karte.

Citas bankas pozitīvi vērtēja Jelgavas iniciatīvu, bet projektā neiesaistījās, piebilstot, ka klientam e-karte būs ērta tikai tad, ja būs integrēta plašākā sistēmā – MasterCard vai VISA. Jāpiebilst, ka SEB bankas pakalpojuma izmaksas ir 5% no biļešu cenas, savukārt Rīgas satiksmes (RS) izmaksas e-talonam ir ap 7% no biļešu cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru