Ražošana

Lindstrom Prodem audzē saražotā darba apģērba apjomus

Db.lv, 16.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lindstrom Tukumā izvietotajā darba apģērba ražotnē Prodem 2021. gadā saražotas 300 000 apģērba vienību. 95% no saražotā apjoma pērn eksportēts, bet 5% tiek realizēts vietējā tirgū.

Vienlaikus tekstila nozarē šī gada lielākie izaicinājumi saistīti ar izejvielu deficītu un piegāžu kavēšanos.

Neskatoties uz to, ka jau vairāk nekā divus gadus pasaulē plosās pandēmija un uzņēmumi piedzīvo vēl nepieredzētu krīzi, savulaik laicīgi pieņemtie lēmumi Lindstrom darba apģērba ražotnei Prodem ļāvuši ne tikai noturēt veiksmīgu uzņēmuma darbību, bet arī audzēt saražotā darba apģērba apjomus.

Lielākais Prodem eksporta tirgus ir Somija, kur tiek eksportētas trīs ceturtdaļas no saražotā sortimenta, tāpat nozīmīgs ir arī Baltijas tirgus. Savukārt, vērtējot uz vietas Prodem ražotā darba apģērba pieprasījumu Latvijas tirgū, aizvadīto divu gadu laikā realizētais darba apģērba apjoms palicis nemainīgs.

“Ražotnē Tukumā šobrīd tiek nodarbināti 150 cilvēki, un darba apģērbu izstrādājam pēc 2000 darba apģērbu modeļiem. Raksturojot pieprasītākās nozares, likumsakarīgi audzis pieprasījums pēc apģērba medicīnas nozarē. Pieprasījums pēc medicīnas apģērba īpaši auga 2020. gada pavasarī, kad Eiropu pārņēma pirmais Covid-19 vilnis, pieprasījumam augot divkārt. Saprotot situācijas nopietnību un prognozējot tās pasliktināšanos, vēl pandēmijas sākuma stadijā veicām pasākumus audumu un aksesuāru pastiprinātai iegādei, veidojot materiālu krājumus. Ja salīdzina audumu un aksesuāru piegādes laiku pirms pandēmijas, kas bija apmēram 2-3 nedēļas, pandēmijas apstākļos to prognozēt ir ļoti sarežģīti un drīzāk - neiespējami. Tie var būt trīs vai pat vairāk mēneši,” stāsta “Lindstrom” Prodem direktore Inga Jākola.

I.Jākola gan atzīmē, ka situācijas nopietnības apzināšanās un laicīgi pieņemtie lēmumi ražotnei ļāva pandēmijas laiku pārvarēt ne tikai salīdzinoši mierīgi, bet arī nostiprināt savas pozīcijas tirgū.

Vairākos starptautiskajos tirgos novērojama tūrisma industrijas atdzīvošanās. “Citviet audzis pieprasījums pēc darba apģērba viesnīcu un restorānu nozarē, kamēr Latvijā diemžēl šāda tendence pagaidām nav novērota. Tāpat dominē pieprasījums pēc darba apģērba mežrūpniecības un metālapstrādes nozarēs, ņemot vērā, ka abi segmenti ir tautsaimniecības stūrakmens, vienlaikus saglabājot augstas darba apģērba drošības un funkcionalitātes prasības,” piebilst I.Jākola.

Līdzīgi kā valstīs, kur tiek eksportēts Prodem darba apģērbs, arī Latvijā dominē darba apģērba pieprasījums medicīnas nozarē. Tāpat pieprasījums ir no uzņēmumiem mazumtirdzniecības nozarē, pārtikas ražošanā un metālapstrādē.

Tekstila izstrādājumu nozari ietekmē izejvielu deficīts un piegāžu problēmas

Vienlaikus tekstila industrijas eksperti norāda, ka visaptverošā energokrīze, pandēmija un izejvielu deficīts liecina par jauniem izaicinājumiem nozarē.

“Šī gada izaicinājumi saistās ar izejvielu deficītu un piegāžu kavēšanos, jo energokrīze, loģistika un pandēmija ir kā domino efekts, kas diemžēl var rezultēties arī ar tekstilizstrādājumu cenu kāpumu,” atzīst I. Jākola.

Neskatoties uz gaidāmo cenu kāpumu, tendences liecina, ka arī turpmāk pieprasījums apģērbu ražošanai un nomai turpinās augt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lindstrom Tukuma ražotnē jauns vadītājs

Db.lv, 09.05.2023

Ražotni Tukumā vadīs līdzšinējais darba apģērbu piegriešanas nodaļas vadītājs Gusts Dzenis.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tekstila nomas uzņēmuma "Lindstrom" Tukumā izvietotās darba apģērba ražotnes "Prodem" direktore Inga Jaakola turpmāk būs uzņēmuma globālo darba apģērbu piegādātāju vadības direktore. Ražotni Tukumā vadīs līdzšinējais darba apģērbu piegriešanas nodaļas vadītājs Gusts Dzenis.

I.Jaakolai ir vairāk nekā 15 gadu pieredze darba apģērbu ražošanas industrijā. “Prodem” direktores amatā viņa stājās līdz ar ražotnes atvēršanu 2017.gada janvārī, iepriekš aktīvi strādājot pie “Prodem” ražotnes konceptuālās izstrādes.

Turpmāk I.Jaakola ieņems “Lindstorm” globālo darba apģērbu piegādātāju vadības direktores vietu.

“Šajā gadā mani primārie darba uzdevumi būs Ziemeļāfrikas stratēģiskā plāna ieviešanas pārraudzīšana, kā arī “Prodem” ražotnes atvēršana Ķīnā. Tāpat turpmāk pildīšu dažādus arī ar globālo darba apģērbu piegādāju pārvaldību saistītus uzdevumus. Esmu gatava jauniem izaicinājumiem un ar pilnu jaudu strādāt pie uzņēmuma darbības paplašināšanas,” skaidro I.Jaakola.

Komentāri

Pievienot komentāru