Citas ziņas

LM ieguldīs 2,5 miljonus latu tehnisko palīglīdzekļu rindu mazināšanai

Žanete Hāka, 20.09.2013

Jaunākais izdevums

Tuvākajos gados Labklājības ministrija (LM) ieguldīs vairāk nekā divus miljonus latu, lai mazinātu rindu pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem, informē ministrija.

Vienlaikus sistēmas uzlabošanai plānots īstenot arī Pamatnostādnēs sociālo pakalpojumu attīstībai 2014.-2020.gadam paredzētos pasākumus.

Par to LM informēja cilvēkus ar invaliditāti pārstāvošās nevalstiskās organizācijas kārtējā Invalīdu Nacionālo lietu padomes sēdē.

Tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai no valsts budžeta līdzekļiem Nacionālais rehabilitācijas centrs Vaivari ieguldīs vairāk nekā 1,8 miljonus latu, Latvijas Nedzirdīgo Savienība gandrīz 600 tūkstošus latu, bet Latvijas Neredzīgo biedrība vairāk nekā 246 tūkstošus latu. Tādējādi plānots mazināt rindas pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem.

Vienlaikus veiktas izmaiņas tiesību aktos, lai atvieglotu tehnisko palīglīdzekļu saņemšanu. Piemēram, uzlabota noteikumu piemērošana gadījumos, kad nepieciešama tehniskā palīglīdzekļa neatliekama nomaiņa, lai turpinātu ārstniecības procesu.

Tāpat paredzēta iespēja nepieciešamības gadījumā tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai iesniegumu iesniegt pilngadīgas personas likumiskajam pārstāvim. Vienlaikus turpmāk cilvēki ar īpašām vajadzībām varēs saņemt elektropiedziņas riteņkrēslu ar rokas stūrēšanas sistēmu.

Savukārt, ja iedzīvotājs riteņkrēslu iegādājas, izmantojot līdzmaksājumu, laiks, pēc kura viņš var atkārtoti stāties rindā tehniskā palīglīdzekļa maiņai, samazināts līdz 5 gadiem.

Kopumā pērn iedzīvotājiem izsniegti 13,3 tūkstoši tehniskie palīglīdzekļi, savukārt 2011.gadā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām izsniegti 9032 palīglīdzekļi, bet 2010.gadā – 6892 palīglīdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bēgļi no Ukrainas varētu saņemt garantētā minimālā ienākuma pabalstu un pabalstu krīzes situācijā un citu atbalstu, informē Labklājības ministrijā (LM).

Civiliedzīvotājiem, kuri izceļo no Ukrainas saistībā ar Krievijas izraisīto militāro konfliktu, Latvijā tiks sniegti valsts un pašvaldību sociālā atbalsta pasākumi. LM, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un sociālie dienesti vienojušies par tiesību aktos nosakāmajiem atbalsta pasākumiem.

Paredzēts, ka ieceļojušajiem Ukrainas iedzīvotājiem tiks noteiktas tiesības saņemt garantētā minimālā ienākuma pabalstu un pabalstu krīzes situācijā. LM un LPS ir vienisprātis, ka sākotnēji šie pabalsti piešķirami bez priekšnosacījumiem par iesniedzamajiem dokumentiem, deklarēto dzīves vietu un neparedzot veikt ienākumu un materiālās situācijas izvērtējumu.

Ieceļojušie Ukrainas iedzīvotāji varēs saņemt arī tā saucamās "pārtikas un higiēnas pakas" Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām darbības programmā, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sniegtos pakalpojumus, tajā skaitā, piedalīties NVA organizētajos aktīvajos nodarbinātības un preventīvajos bezdarba samazināšanas pasākumos. Situācijās, kad nepieciešams īpašs psihosociāls atbalsts, bēgļi varēs arī saņemt sociālās rehabilitācijas kursu Sociālās integrācijas valsts aģentūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru