Tehnoloģijas

LM izstrādā jaunu valsts informācijas sistēmu - LabIS

Lelde Petrāne, 18.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministrija (LM) izstrādā jaunu valsts informācijas sistēmu LabIS, lai īstenotās politikas novērtēšanai un turpmākai plānošanai iegūtu savlaicīgu, kvalitatīvu un savstarpēji saistītu statistiku. To izmantos argumentētas un pierādījumos balstītas sociālās politikas izstrādei, skaidroja ministrijā.

LabIS apkopos datus gan no visām labklājības nozares informācijas sistēmām, gan citiem datu avotiem, kuros tiek uzkrāta sociālās politikas novērtēšanai un plānošanai nepieciešamā informācija.

Šobrīd daļu informācijas, kas nepieciešama monitoringam un starptautiski salīdzināmas sociālās statistikas iegūšanai, nodrošina LM un tās padotības institūcijas. Cita informācija, bez kuras nevar iegūt visaptverošu situācijas raksturojumu, glabājas citās statistikas datus apkopojošās valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī pie juridiskām privātpersonām, kuras veic Valsts pārvaldes iekārtas likuma kārtībā deleģēto uzdevumu izpildi. Savukārt datu apmaiņu starp dažādām informācijas sistēmām, kurās tiek uzkrāti un apstrādāti fizisko personu personas dati, nav iespējams ieviest bez atbilstoša tiesiskā regulējuma, kurā būtu noteikta informācijas sistēmas LabIS darbība.

LabIS ietvaros veidos vidi, kurā varēs iekļaut fizisko personu datus tālākai to izmantošanai tikai anonimizētā vai kopsavilkumu līmenī, tādejādi nodrošinot fizisko personu datu aizsardzības nosacījumus. Vienlaikus LabIS izveide nodrošinās jau esošo informācijas sistēmu datu atkalizmantošanu integrētas statistikas izstrādei. LabIS kalpos kā palīglīdzeklis (tehnoloģisks rīks) kvalitatīvas, administratīvajos datu avotos balstītas un savstarpēji saistītas, statistiskās informācijas ieguvei, kāda šobrīd sociālo pakalpojumu jomā Latvijā nav pieejama.

LM uzsver, ka LabIS izmantos tikai statistiskās kopsavilkuma informācijas ieguvei un analīzei, nevis pabalstu un pakalpojumu uzraudzībai un administrēšanai.

LabIS saņems datus no Nodarbinātības valsts aģentūras, LM Valsts sociālās politikas monitoringa informācijas sistēmas SPOLIS, Sociālās integrācijas valsts aģentūras, Valsts darba inspekcijas, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, biedrības Latvijas Nedzirdīgo savienība, biedrības Latvijas Neredzīgo biedrība, VSIA Nacionālais rehabilitācijas centrs Vaivari, Tieslietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Centrālās statistikas pārvaldes, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības.

LM būs šīs sistēmas pārzinis, kas organizēs un vadīs LabIS izstrādi, ieviešanu un lietošanu. Savukārt VSAA uzturēs šīs sistēmas informācijas un tehnisko resursu funkcionalitāti un nodrošinās informācijas apriti.

Iepriekšminēto paredz otrdien, 18.augustā, valdībā apstiprinātie grozījumi likumā Par sociālo drošību. Tie vēl jāpieņem Saeimā.

LabIS izstrāde notiek Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta Vienotās Labklājības informācijas sistēmas (LabIS), nozares centralizēto funkciju informācijas sistēmu un centralizētas IKT infrastruktūras attīstība ietvaros un tai jānoslēdzas līdz 2015.gada 11.septembrim. Rezultātā taps datu noliktava – valsts informācijas sistēma LabIS, kurā iekļaujot datus no vairākām informācijas sistēmām, būs iespējams iegūt vairākus simtus statistikas rādītāju pārskatu veidā, nodrošinot iespēju tos analizēt dinamikā.

Komentāri

Pievienot komentāru