Jaunākais izdevums

Veikaliņš Neiepakots siguldiešiem piedāvā iespēju iegādāties apzinātam patēriņam domātas preces un cieši sadarbojas ar Zaļās villas kvartālu.

Šī brīža veikala Neiepakots koncepcija ir pagaidu variants, kamēr tiks izremontētas «īstās» telpas. Pagaidām veikals vēl nav tādā formā un izpildījumā, kā tā īpašniece Liene Straupe ir iecerējusi. Tas ir neliels produktu stends, kur atrodamas dažādas preces apzinātākam patēriņam – termokrūzes, kas ražotas no pārstrādātām vienreizlietojamām kafijas krūzītēm, stikla ūdens pudeles, bambusa zobu birstes, auduma maisiņi, menstruālās piltuves, mazgājamās autiņbiksītes, ķermeņa kopšanas lietas, piemēram, šampūnziepes. Piedāvājumā ir arī sejas tīrīšanas spilventiņi, kurus šuj vietējā Siguldas organizācija Cerību spārni. «Cenšamies domāt par sociālo ietekmi un tāpēc pasūtām tieši Cerību spārnos, kur darbojas cilvēki ar invaliditāti,» norāda Liene.

Vaicāta, vai vietējā sabiedrība saprot šādu piedāvājumu, viņa teic, ka pamazām pilsētā to iepazīst, bet vēl daudz jāstāsta par to. Veikals atrodas ēkas otrajā stāvā, tāpēc lielākoties uz to nāk zinātāji ar konkrētu mērķi. Neiepakots ir arī kafejnīca. «Pamats ir Rocket Bean Roastery bio kafijas pupiņas, un cenšamies, lai mums viss būtu pēc iespējas neiepakots. Piemēram, pupiņas mums ved lielos bunduļos, arī pārējās lietas cenšamies iepirkt tādā veidā,» stāsta Liene. Šobrīd veikals darbojas kopā vienās telpās ar Galeriju Šķīvis Kafija, kas piedāvā vietējo mākslinieku, amatnieku un dizaineru darinājumus un Stirna&Avocado gatavotas pusdienas. Darbadienu pusdienas vienmēr ir veģetāras, pamatā – vegāniskas. Kafejnīca pusdienas cilvēkiem pieved arī uz mājām un biroju, turklāt izmanto vairākreizlietojamos stikla traukus, lai izvairītos no plastmasas atkritumu radīšanas.

Ideju noskata Beļģijā

Liene ar vīru Tornu Hāmeru (Thorin Hamer) iepazinās Nīderlandē, kur viņi abi studēja Minervas Mākslas akadēmijā. Vēlāk dažus gadus dzīvoja Beļģijā, kur Liene turpināja studijas Gentes Mākslas akadēmijā. «Mūsdienu mākslas filozofijas lekcijā mani iepazīstināja ar aprites ekonomiku un terminiem, kas tagad Latvijā dzirdami biežāk, bet pirms sešiem gadiem bija kas jauns,» saka Liene. Viņa spriež, ka tieši mākslinieki ierosina daudzas pārmaiņas sabiedrībā, un lieto salīdzinājumu ar maizi. Lai to izceptu, vajadzīgi milti, ūdens un mazs pikucītis ierauga, kas palīdz mīklai uzrūgt. Ar sabiedrību ir līdzīgi – mākslinieki parāda, kā daudzas lietas darīt citādi, un pēc kāda laika tam seko arī plašākas cilvēku masas.

Dzīvojot Gentē, viņi pierada iepirkties beziepakojuma veikalā. Tobrīd pilsētā tika atvērti vairāki beziepakojuma veikali. «Beļģijā un jo īpaši Gentē sabiedrība ir ilgtspējīgi domājoša, piemēram, viņiem oficiāli Gentes pašvaldībā ir bezgaļas ceturtdiena, kas nozīmē, ka šajās dienās skolā pusdienu ēdienos nav gaļas un arī kafejnīcās lielākoties ir uzsvars uz veģetāro,» Liene klāsta. Torns piebilst, ka viņš agrāk tik ļoti nedomāja par atkritumiem, viņam nepatika pārāk daudz piepūlēties. Taču ar laiku beziepakojuma veikalos saprata, ka tas patiesībā ir viegli. «Ja esi labi organizēts, tas nemaz nav grūti. Var iet uz veikalu ar saviem maisiem un burkām, bet var dabūt traukus arī uz vietas. Cilvēki pamazām «atmostas». Tie ir nākotnes cilvēki, kuri apzinās, ka kaut kas ir jāmaina,» viņš domā.

Visu rakstu lasiet 17. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

FOTO: Āgenskalnā ver durvis beziepakojuma veikals Zemes Draugs

Linda Zalāne, speciāli DB, 31.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Videi draudzīgas iepirkšanās popularitāte aug augumā, un zaļās domāšanas segums rada labvēlīgu augsni beziepakojuma veikalu attīstīšanai gan Rīgā, gan reģionos

Patlaban Rīgā ir trīs šāda tipa veikali – Burka, Turza, Zeroveikals, un šodien tiem piepulcējies arī Āgenskalnā esošais ģimenes uzņēmums Zemes Draugs.

Aptaujātās uzņēmējas ir optimistiskas, sakot, ka šīs nišas veikaliem, viņuprāt, ir spoža nākotne un, visticamāk, beziepakojuma veikalu skaits sakuplos arī reģionu pilsētās. Jau patlaban Jelgavā strādā Ber un sver, kā arī Siguldā zaļās iepirkšanās entuziasti iepērkas bodītē Neiepakots. Interesanti, ka zero waste principus ir iespējams realizēt ne tikai pārtikas veikalā, bet arī kafejnīcu biznesā, un tam piemērs ir kafejnīca Café M. Turklāt tiem, kas zaļo biznesu attīsta tikai tagad, sagatavošanās procesā veicas vieglāk nekā priekšgājējiem, kuriem bija jāsakaras savā ceļā ar skepsi un stereotipiem gan no preču piegādātāju, gan potenciālo pircēju puses.

Komentāri

Pievienot komentāru