Mazais bizness

Mana pieredze: Rada telpu eksperimentiem

Linda Zalāne, 08.09.2015

Jaunākais izdevums

Totaldobže mākslas centrs kalpo kā treniņu nometne jaunajiem mūsdienu māksliniekiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Totaldobže mākslas centra pirmsākumi meklējami pirms astoņiem gadiem, kad mākslinieks Kaspars Lielgalvis, kurš tolaik strādāja reklāmas jomā, sāka organizēt pirmos pasākumus, kuru mērķis bija veidot platformu jaunām izpausmēm mūsdienu mākslā. Pirmā radošā darbnīca notika Tāšu muižā, 20 km attālumā no Liepājas. Tajā sapulcējās mākslinieki, kuri filcēšanas tehnikā darināja dažādus darbus. Totaldobže kā biedrība tika dibināta divus gadus vēlāk, 2009. gadā un šo gadu gaitā mākslas centrs ir izaudzis krietni plašākos apmēros. Tā paspārnē līdzās ikdienas aktivitātēm divas reizes gadā notiek vērienīgāki mākslas pasākumu, piemēram, ikgadējais starptautiskais daudznozaru laikmetīgās mākslas festivāls Urban Poetry, kas šogad jūnijā notika vairākās vietās – Kaņepes kultūras centrā, Spīķeru un Kalnciema kvartālos, kā arī Zunda dārzā, kur norisinājās ar DB saruna ar Kasparu. Zunda dārzs šajā vasarā kļuva par jaunāko mājvietu laikmetīgās mākslas pārstāvjiem Rīgā. Kaspars paskaidro, ka šis ir veiksmīgs piemērs kustības Free Riga un teritorijas īpašnieka sadarbībai, kurš piekritis atvēlēt to mākslinieciskām izpausmēm līdz brīdim, kamēr Zunda dārza teritorijā nesāksies būvniecība.

Dzīve VEF

Vairākus gadus Totaldobže teju bija saaudzis ar urbāno VEF teritoriju. Pirmos pasākumus mākslas centrs tur noorganizēja 2008. gadā, bet uz pastāvīgu dzīvi tur pārcēlās 2010. gadā. «Tad aktīvāk sākām domāt, kādu saturu vēlamies radīt, kas nepieciešams māksliniekiem un cilvēkiem, kuri pasākumus apmeklēs. Mūsu niša ir specifiska, bet tašā pat laikā samērā plaša, jo mēģinām iesaistīt māksliniekus no dažādām disciplīnām, nozarēm, skolām, stiliem. Mums nav viena prioritārā nozare – vizuālā māksla vai mūzika. Pie mums notiek koncerti, izstādes, radošās darbnīcas, dzejas lasījumi, izklaidējoši pasākumi. Auditorija ir plaša,» atzīst Kaspars.

Visu rakstu Rada telpu eksperimentiem lasiet 8. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Tallinas ielas kvartāls atradis savu identitāti

Linda Zalāne, 04.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinas ielas kvartāls atradis savu identitāti, kas cieši saistīta ar laikmetīgo un ielu mākslu; mērķis nav būt ekskluzīvam, elitāram un nesaprastam.

Kopš pagājušās vasaras Rīgā kļuvis par vienu pievilcīgu kvartālu vairāk, jo dažādām radošām izpausmēm tika atvērts aptuveni 6000 m2 plašais Tallinas ielas kvartāls. To savā paspārnē paņēmusi biedrība Free Riga, kas savu darbību ar akciju Occupy Me sāka 2013. gadā un līdz šim panākusi, ka vairākās pamestās ēkās un teritorijās tiek iedvesta dzīvība, kamēr to īpašnieki tās atkal atgriež atpakaļ nekustamā īpašuma mašinērijai.

Katram savs ieguvums

«Nav nekāds noslēpums, ka Rīgā senās un aizmirstās teritorijas un īpašumi ir pārpārēm. Ir ļoti daudz tukšu māju, kuras vajadzētu lietderīgi izmantot. Free Riga ir radījusi piemērotāko modeli, kā vērt vaļā tukšās mājas un laist iekšā tos, kuriem nav telpu, tos, kuri vēlas sākt kaut ko jaunu un nav gatavi tik daudz riskēt, nomājot dārgas komercplatības. Arī Tallinas ielas kvartāls sniedz iespēju te attīstīt biznesu, rast mājvietu radošām un mākslinieciskām izpausmēm. Es ar Tallinas ielas attīstīšanas projektu sāku strādāt pirms pusotra gada, un pagājušā vasara parādīja, ka šai vietai ir potenciāls,» stāsta Tallinas ielas kvartāla kurators, mākslinieks Kaspars Lielgalvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nomas maksas A klases biroju ēkās Rīgā šobrīd svārstās no 12,5 līdz 25 eiro par kvadrātmetru (m2), taču šis cipars nebūt nav noteicošais, jo, lai izvēlētos izdevīgāko piedāvājumu, nomniekiem jāizvērtē arī virkne citu faktoru, liecina Dienas Biznesa veiktās aptaujas dati.

Pēdējo gadu laikā Latvijas galvaspilsētā būtiski aktivizējusies A klases biroju būvniecība - 2020. gadā ekspluatācijā nodota pēdējā no četrām biroju ēkām Jaunās Teikas projektā, Zunda Towers augstceltnes un biznesa centrs Origo One, bet šī gada vasarā noslēgusies biroju kompleksa Verde pirmās ēkas būvniecība. Plānots, ka nākamajā gadā ekspluatācijā tiks nodoti arī vairāki citi augstas klases biroji, kā rezultātā nomniekiem, lai izvēlētos viņiem piemērotākās telpas nomai, būs jāspēj izvērtēt plašs piedāvāto pakalpojumu klāsts.

Daudz nezināmo

Apkopojot informāciju par biroju nomas piedāvājumu Rīgā, DB aptaujāja deviņus A klases birojus galvaspilsētā, ko ekspluatācijā paredzēts nodot līdz 2023. gadam, - Novira Plaza, Verde, Gustavs, Elemental Skanste, Preses Nama kvartāls, New Hanza biroji, Jaunā Teika, Zunda Towers un Zeiss biroji, taču Gustavs un Jaunā Teika datus nesniedza, tādēļ secinājumi izdarīti, balstoties uz septiņu attīstītāju sniegto informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru