Finanses

Mazie un vidējie uzņēmumi atbalstu saņems arī nākamgad

Žanete Hāka, 22.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta (MK) sēdē atbalstīti Ekonomikas ministrijas rosinātie grozījumi valsts atbalsta programmā, kuras laikā VAS Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum atbalstu var saņemt mazie, vidējie komersanti, lauksaimnieciskās produkcijas ražotāji un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības.

Grozījumi paredz pagarināt apgrozāmo līdzekļu aizdevumu noslēgšanas termiņu līdz 2015.gada 31.oktobrim, bet investīciju aizdevumu līgumu noslēgšanas termiņu nelauksaimniekiem līdz 2015.gada 31.oktobrim, savukārt lauksaimniekiem līdz 2014.gada 31.decembrim, informē Ekonomikas ministrija.

Papildus noteikumi papildināti ar nosacījumiem procentu likmes un garantiju fonda izveidei, kas tiks izveidots 2,5 milj. eiro apmērā. No šī fonda būs pieejamas procentu likmes subsīdijas nelauksaimniekiem kopā ar investīciju aizdevumu 50% apmērā no kopējā procentu maksājumos paredzētā maksājuma, ja komersants aizdevuma pieteikuma iesniegšanas dienā nebūs uzsācis saimniecisko darbību vai to ir uzsācis ne agrāk kā pirms pieciem gadiem.

Savukārt garantijas būs pieejamas paaugstināta riska (ar nepietiekamu nodrošinājuma apmēru) projektu kreditēšanā. Ņemot vērā, ka pieejamais finansējums procentu likmju subsīdijām un garantijām ir ierobežots (2,5 miljoni eiro), tiek ierobežots garantiju saņēmēju loks, lai būtu iespējams nodrošināt garantijas prioritārai nozarei – apstrādes rūpniecībai, kas ir viena no galvenajām tautsaimniecības produktivitātes pieaugumu virzošajām nozarēm.

Apstrādes rūpniecības nozarē strādājošam komersantam no fonda tiks garantēti aizdevumi 65% apmērā, ja pieteicējs pieteiksies investīciju aizdevumam. Savukārt, ja apstrādes rūpniecības nozarē strādājošs komersants pieteiksies investīciju aizdevumam, lai veiktu ieguldījumus infrastruktūrā, tiek noteikts garantijas apjoms līdz 80% apmērā no aizdevuma atlikuma. Tādējādi tiks mazināta tirgus nepilnība un saimnieciskās darbības veicējiem būs pieejamāki investīciju aizdevumi savas darbības paplašināšanai un komercdarbībai nepieciešamās infrastruktūras izveidei.

Lauksaimnieku investīciju aizdevumu termiņš tiks pagarināts līdz 2015.gada 31.oktobrim šā gada otrajā pusē, kad Eiropas Komisija apstiprinās jauno valsts atbalsta regulu.

Komentāri

Pievienot komentāru