Jaunākais izdevums

Austrālijā iedzīvotāju skaita ziņā otrā lielākajā pilsētā Melburnā pirmdien izsludināta nakts komandantstunda, varasiestādēm šādi cenšoties apslāpēt Covid-19 vīrusa delta paveida izplatību.

Vairāk nekā pieci miljoni Melburnas iedzīvotāju nedrīkstēs pamest mājas no plkst.21 līdz plkst.5, bet vitāli svarīgajās jomās strādājošajiem būs vajadzīgas atļaujas, lai atrastos ielās.

Šāds lēmums pieņemts, reaģējot uz nedēļas nogalē pieredzētajām ielu ballītēm, uzdzīvēm krogos un mājas viesībām, skaidroja Viktorijas štata premjerministrs Dens Endrūss, Melburnai patlabanējā uzliesmojumā sasniedzot "lūzumpunktu".

"Mēs esam novērojuši, ka daudz dažādu cilvēku pārkāpj šos noteikumus, nedara to, ko viņiem vajadzētu darīt, izdara tiešām sliktas izvēles," norādīja premjers.

Termiņš noteikumiem, kas ierobežo dzīvesvietu pamešanu, tiks pagarināts līdz 2.septembrim, sacīja Endrūss. Tas ir nepieciešams, lai izvairītos no Sidnejas pieredzes.

Jaundienvidvelsas štatā vairāk nekā astoņi miljoni cilvēku dzīvo stingrā karantīnas režīma apstākļos, arī Sidnejā, kur iedzīvotājiem šo ierobežojumu situācijā nākas dzīvot teju divus mēnešus.

Jaundienvidvelsā, kas ir Austrālijas štats ar vislielāko iedzīvotāju skaitu, kopš pēdējā uzliesmojuma sākuma jūnija vidū sasirgšana ar Covid-19 apstiprināta vairāk nekā 8200 cilvēku, bet ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits sasniedzis 56, savukārt vakcinācijas apjoms ir neliels.

Stingrais karantīnas režīms pirmdien tika izsludināts Dārvinā, valsts ziemeļos.

Tur 150 000 iedzīvotāju trīs dienas tiek mudināti atturēties no pārvietošanās bez būtiska iemesla, varasiestādēm šādu lēmumu pieņemot pēc tam, kad inficēšanās ar Covid-19 vīrusu apstiprināta vienam cilvēkam.

Lēmums pieņemts, jo trūkst izpratnes par vīrusa izplatību, sacīja Ziemeļu Teritoriju vecākais ministrs Maikls Ganers.

"Ir ļoti augsts risks, ka vīruss nodots citiem," viņš piebilda.

Arī Austrālijas galvaspilsētā Kanberā stingrais karantīnas režīms būs spēkā līdz 2.septembrim.

Valstī ar 25 miljoniem iedzīvotāju apstiprināti vairāk nekā 39 000 Covid-19 gadījumu, bet ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits sasniedzis 966.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā ceturtdien tiks atcelta prasība par masku valkāšanu ārpus telpām, savukārt pandēmijas dēļ ieviestā komandantstunda, kas iedzīvotāju vidū ir gauži nepopulāra, tiks atcelta 20.jūnijā, trešdien pavēstīja premjerministrs Žans Kastekss.

Inficēšanās gadījumu ar Covid-19 vīrusu skaitam turpinot sarukt, komandantstunda, kas ir spēkā no plkst.23, tiks atcelta desmit dienas agrāk nekā sākotnēji plānots, norādīja premjers.

"Veselības situācija mūsu valstī uzlabojas ātrāk par prognozēto," preses konferencē pēc valdības sēdes pavēstīja Kastekss.

Sejas maskas joprojām būs jānēsā stadionos un vietās ar lielu cilvēku skaitu.

Vidējais inficēto skaits otrdien samazinājies līdz 3200, kas ir zemākais rādītājs kopš pagājušā gada augusta.

Kastekss arī pavēstīja, ka valdība plāno līdz vasaras beigām pilnībā vakcinēt 35 miljonus cilvēku, kas ir nedaudz vairāk kā puse no valsts iedzīvotāju skaita.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās otrdien lielākoties kritās, investoriem bažījoties, ka jaunā koronavīrusa delta varianta izplatīšanās var nobremzēt globālās ekonomikas atveseļošanos.

Jaunzēlandes valdība otrdien noteica stingru karantīnas režīmu visā valstī uz vismaz trim dienām pēc viena vietējā Covid-19 gadījuma apstiprināšanas. Austrālijas otrajā lielākajā pilsētā Melburnā pirmdien tika noteikta komandantstunda delta varianta uzliesmojuma dēļ.

Šie pasākumi pastiprināja bažas par Covid-19 karantīnām un ceļošanas ierobežojumiem Ķīnā, kas ir pasaules otra lielākā ekonomika.

Volstrītas indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500", kas piecas dienas pēc kārtas bija sasnieguši jaunus rekordus, otrdien kritās, un saruka arī indekss "Nasdaq Composite".

Tas notika pēc tam, kad bažas par jaunāko Covid-19 vilni pastiprinājās pēc ASV Tirdzniecības ministrijas datiem, ka mazumtirdzniecības apgrozījums ASV jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 1,1%, tādējādi reģistrēts straujāks kritums par prognozēto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas lielākā pilsēta Sidneja piektdien pagarināja pirms diviem mēnešiem noteikto karantīnas režīmu līdz septembra beigām, kā arī daļēji ieviesa komandantstundu, mēģinot ierobežot Covid-19 uzliesmojumu, kas strauji izplatās.

Jaundienvidvelsas štata premjerministre Gledisa Beredžikljana paziņoja Sidnejas pieciem miljoniem iedzīvotāju par "grūto" lēmumu.

"Diemžēl [Covid-19] gadījumu skaits turpina augt," sacīja premjere. "Lielākajai daļai no mums dzīve izskatīsies šādi līdz septembra beigām."

Sidnejā tagad tiek reģistrēti vairāk nekā 600 jauni Covid-19 gadījumi dienā, kas apgrūtina kontaktu izsekošanu, un ir maz pazīmju, ka šis skaitlis samazinātos.

Sidnejas un tās piepilsētu iedzīvotājiem karantīnas laikā jāuzturas ne tālāk kā piecus kilometrus no savām mājām. Covid-19 karstajos punktos iedzīvotājiem arī būs jāievēro nakts komandantstunda, un viņi drīkstēs sportot ārā ne ilgāk par vienu stundu dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jautājumu par ierobežojumiem Covid-19 izplatības novēršanai valdība skatīs nākamajā nedēļā, otrdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) skaidroja, ka valdības lēmumiem nevajadzētu ierobežot ekonomisko aktivitāti, tādēļ paredzēts palielināt "zaļajā" un "dzeltenajā" zonā sniegto pakalpojumu īpatsvaru.

Pavļuts atzīmēja, ka to, kādā virzienā Ministru kabinets ar ierobežojumiem virzīsies, jau iezīmē iepriekšējie lēmumi, piemēram, atļaut valstspilsētu un uz komerciāliem principiem sniedzošu reģionālo sabiedriskā transporta pārvadātājiem konkrētos reisos sniegt pakalpojumus tikai cilvēkiem ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem.

Politiķis apgalvoja, ka jautājumi par drošības pasākumiem tiks skatīti kompleksi. "Galvenais virziens ir, kā pakalpojumu sniegšanu padarīt drošāku," plānus komentēja Pavļuts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu veselības aprūpes sistēmas pārslodzes laiku, valdībai ir jāvienojas par jaunu Covid-19 ierobežojumu ieviešanu, turklāt tas jādara pēc iespējas ātrāk, intervijā TV3 pirmdienas rītā uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš gan nenosauca pavisam konkrētus savus priekšlikumus, kā piedāvās valdībai rīkoties, vienlaikus sakot, ka iespējamie risinājumi jau ir zināmi, piemēram, skolu darbs attālināti, brīvlaika pagarinājums, veikalu, kas nav pirmās nepieciešamības, aizvēršana, visa veida iekštelpu pasākumu apturēšana, vakara komandantstunda u.tml., taču konkrētus risinājumus pašlaik nosaukt nevarot, jo vēl ir jautājums, par ko būs iespējams politiski vienoties.

"Mēs esam teikuši, ka vakcinētos centīsimies neierobežot, esam teikuši, ka izglītību centīsimies noturēt klātienē, bet pašlaik mēs esam kraujas malā," atzina D. Pavļuts.

Krīzes vadības padome meklēs risinājumus  

Covid-19 krīzes attīstības negatīvo tendenču dēļ Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV)...

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas medicīnas sistēma ir katastrofas priekšvakarā, turklāt mediķiem ir sajūta, ka sabiedrība un valdība ir nolēmuši, ka viss Covid-19 krīzes smagums ir jāiznes viņiem.

Pavļuts norādīja, ka pēc pēdējiem valdības ieviestajiem ierobežojumiem sabiedrības uzvedība ir mainījusies minimāli - sabiedriskais transports joprojām ir pilns, cilvēki turpina pulcēties veikalos, maz tiek ievērots aicinājums strādāt attālināti u.tml., tāpēc galvenais uzdevums ir panākt kontaktu skaita samazināšanu. Politiķiem būšot jāizšķiras par metodēm, kuras var īstenot un kuras var izkontrolēt.

Pavļuts pauda neapmierinātību ar stāvokli, ka par ierobežojumiem valdībā nākas runāt tikai Veselības ministrijai, bet pārējās ministrijas vien strādā kā savu nozaru advokāti, meklējot iebildes pret dažādiem ierosinājumiem.

Covid-19 krīzes attīstības negatīvo tendenču dēļ premjers Krišjānis Kariņš (JV) 18.oktobrī sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi. Kariņš norāda, ka padomes sēde sasaukta, jo veselības ministrs informējis, ka Covid-19 dati uzrāda attīstības tendences, kuras ir sliktākas, nekā tika prognozēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai cīnītos pret pieaugošo Covid-19 gadījumu skaitu, Katalonijā no piektdienas tiek ieviesta nakts komandantstunda, tiesai ceturtdien apstiprinot krīzes noteikumus Spānijas ziemeļaustrumu reģionam.

Katalonija ir pirmais Spānijas reģions, kas no jauna ievieš nakts komandantstundu, reaģējot uz strauji pieaugušo inficēšanās gadījumu skaitu, ko sekmē omikrona paveida izplatīšanās.

Katalonijas reģionālā valdība šomēnes aicināja tiesas apstiprināt nakts komandantstundu no plkst.1 līdz plkst.6 apvidos, kur inficēšanās līmenis pārsniedz 250 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, un šim kritērijam tagad atbilst teju viss reģions.

Valdība arī vēlējās saņemt atļauju slēgt naktsklubus, ierobežot apmeklētāju skaitu restorānos līdz 50%, bet fitnesa centros un teātros līdz 70%, šādi cenšoties mazināt vīrusa izplatību svētku brīvdienās.

Noteikumi stāsies spēkā piektdien un ilgs 15 dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas varas iestādes pirmdien paziņoja par Covid-19 ierobežojumu pastiprināšanu laikā, kad jaunu Covid-19 gadījumu skaits ir pieaudzis līdz jauniem rekordiem.

Cilvēkiem Francijā tagad jābūt vakcinētiem, lai varētu apmeklēt pasākumus, doties uz restorāniem vai veikt garākus ceļojumus.

Valstī ieviestā koronavīrusa pasu sistēma no 15.janvāra vairs neatzīs par pietiekamu negatīvu Covid-19 testu, ja šo pārmaiņu apstiprinās parlaments, pirmdienas vakarā paziņoja premjerministrs Žans Kastekss.

Viņš sacīja, ka jaunie ierobežojumi būs spēkā virsmaz trīs nedēļas, lai novērstu veselības aprūpes sistēmas pārslodzi un aizsargātu ekonomiku.

Viens no jauno noteikumu izņēmumiem attiecas uz veikaliem, kurus cilvēki vairumā gadījumu vēl var apmeklēt bez vakcinācijas pierādījuma.

Visiem, kas apmeklēs pilsētu centrus, būs jāvalkā sejas maskas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kijevas iedzīvotājiem izdalīti šaujamieroči pilsētas aizsardzībai

LETA--KORRESPONDENT.NET/BNS, 25.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kijevas iedzīvotājiem, kas gatavi doties nakts patruļās, ceturtdienas vakarā izdalīti šaujamieroči pilsētas aizsardzībai, paziņojis prezidenta Volodimira Zelenska pārstāvis Konstitucionālajā tiesā Fjodors Venislavskis.

Ņemot vērā Krievijas radītos draudus, ieroči brīvprātīgajiem izsniegti vienkāršotā kārtībā - uzrādot pasi un reģistrējot viņus attiecīgā datu bāzē.

Kā, atsaucoties uz iekšlietu ministru Denisu Monastirski, norādījis Venislavskis, dažu stundu laikā brīvprātīgajiem izsniegti aptuveni 10 000 automāti."Mums ir pilsētas teritoriālā aizsardzība, kas ietilpst Bruņoto spēku sastāvā, (..) un ir otra komponente - brīvprātīgā teritoriju aizsardzība," viņš skaidrojis, piebilstot, ka runa ir par pašorganizējušos cilvēku kopumu ar skaidru struktūru, kas pakļauts Teritoriālās aizsardzības spēku vadībai.

"Tagad viņi ir apbruņoti un jau patrulē Kijevas ielās, un tas ir vēl viens spēcīgs faktors jebkādu draudu atvairīšanā," uzsvēris Venislavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijā cīņā ar koronavīrusa pandēmiju reģionos ar nelabvēlīgu epidemioloģisko situāciju uz trim nedēļām - no 8. līdz 28.martam - tiks noteikti pastiprināti ierobežojumi, ceturtdien paziņoja valdība.

Vidusskolu vecāko klašu, ģimnāziju un profesionālo skolu audzēkņiem mācības notiks attālināti. Tāpat tiks apturētas ārpusklases grupu nodarbības bērniem vecumā virs 12 gadiem.

Valdība arī iesniegs parlamentā likumprojektu par restorānu slēgšanu uz trim nedēļām visos valsts reģionos, izņemot tajos, kur epidēmija ir bāzes līmenī. Iespēja nopirkt gatavu ēdienu līdznešanai tiks saglabāta.

Turklāt tiek noteikti pulcēšanās ierobežojumi. Tiks aizliegti visi pasākumi ar vairāk nekā sešu cilvēku piedalīšanos.

Tomēr komandantstunda netiks ieviesta.

Kā pavēstīja Somijas premjerministre Sanna Marina, valstī tiks izsludināts ārkārtas stāvoklis, taču nepiemērojot likumu par ārkārtas stāvokli. Viņa paskaidroja, ka ārkārtas stāvoklis ir nepieciešams, lai iedarbinātu konstitūcijas 23.pantu, kas tostarp ļauj ierobežot restorānu darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijā cīņā ar koronavīrusa pandēmiju reģionos ar nelabvēlīgu epidemioloģisko situāciju no pirmdienas uz trim nedēļām noteikti pastiprināti ierobežojumi.

Vidusskolu vecāko klašu, ģimnāziju un profesionālo skolu audzēkņiem mācības notiks attālināti. Tāpat apturētas ārpusklases grupu nodarbības bērniem vecumā virs 12 gadiem.

Parlaments šobrīd izskata likumprojektu par restorānu slēgšanu uz trim nedēļām visos valsts reģionos, izņemot tajos, kur epidēmija ir bāzes līmenī. Iespēja nopirkt gatavu ēdienu līdznešanai tiks saglabāta.

Turklāt noteikti pulcēšanās ierobežojumi un aizliegti visi pasākumi ar vairāk nekā sešu cilvēku piedalīšanos.

Tomēr komandantstunda netiek ieviesta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Beļģijas tiesa liek valdībai atcelt cīņā ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus

LETA/DPA, 31.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesa Briselē trešdien nolēmusi, ka Beļģijas valdībai 30 dienu laikā jāatceļ visi cīņā ar pandēmiju ieviestie ierobežojumi, ziņu aģentūrai DPA apstiprinājusi Beļģijas Iekšlietu ministrija.

Ja valdība neievēros tiesas lēmumu, tai var nākties maksāt 5000 eiro lielu sodanaudu dienā, bet ne vairāk par 200 000 eiro kopumā, ziņo vairāki Beļģijas mediji.

Lietu tiesā ierosināja organizācija Cilvēktiesību līga, apgalvojot, ka valdība nav devusi tiesisko pamatojumu ierobežojumu ieviešanai un tādējādi ministru pieņemtie rīkojumi, ar kuriem ierobežojumi ievesti, neesot likumīgi.

Beļģijā ir spēkā nakts komandantstunda un slēgti visi veikali, kas nepārdod pirmās nepieciešamības preces, un šos veikalus iespējams apmeklēt tikai pēc iepriekšējā pieraksta. Cilvēkiem arī aizliegts ceļot ārpus valsts, izņemot gadījumus, kad pastāv svarīgi iemesli.

Vai Beļģijas valdība tiesas lēmumu pildīs, vai arī to pārsūdzēs, pagaidām nav zināms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Itālijā darbu daļēji atsāk bāri, restorāni, kinoteātri un koncertzāles

LETA--AFP, 26.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdībai atvieglojot cīņā ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus, Itālijā no pirmdienas darbu daļēji atsāks bāri, restorāni, kinoteātri un koncertzāles.

Trīs ceturtdaļas Itālijas reģionu no pirmdienas iekļauti zema riska jeb "dzeltenajā" kategorijā, un bāri un restorāni drīkstēs atvērt terases, tostarp strādāt arī vakaros. Taču nakts komandantstunda paliks spēkā un cilvēkiem pēc plkst.22 arī turpmāk būs aizliegts atrasties uz ielas bez svarīga iemesla.

Darbu drīkst atsākt arī kinoteātri, teātri un koncertzāles, kurām ļauts uzņemt pusi no maksimālā apmeklētāju skaita.

Līdz 1.jūlijam plānots atvērt arī peldbaseinus, sporta zāles un izklaides parkus.

Premjerministrs Mario Dragi atzinis, ka uzņemas "izsvērtu risku", atceļot ierobežojumus.

Vīrusa izplatības temps Itālijā ir samazinājies un mazāk Covid-19 pacientu nepieciešama intensīvā aprūpe slimnīcās, taču mirušo skaits joprojām ir aptuveni 300 dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc četriem stingrās karantīnas mēnešiem Nīderlande sper lielu soli ierastās dzīves virzienā, ar trešdienu atceļot vairākus Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestos ierobežojumus.

Atcelta janvārī ieviestā nakts komandantstunda, darbu, ievērojot zināmas prasības, varēs atsākt veikali un restorāni.

Iedzīvotāji mājās varēs uzņemt jau divus viesus, nevis tikai vienu, kā tas bija līdz šim.

Premjerministrs Marks Rite nolēmis mīkstināt ierobežojumus, neraugoties uz pēdējā laikā konstatēto inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu, kā arī Covid-19 krīzes konsultatīvās padomes brīdinājumiem.

Septiņu dienu inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 cilvēku šobrīd ir 220.

Tomēr valdība sagaida, ka inficēšanās gadījumu skaits strauji saruks, pateicoties lielajam vakcinēto cilvēku skaitam.

Valstī ar 17 miljoniem iedzīvotāju vismaz vienu vakcīnas poti pret Covid-19 saņēmuši aptuveni pieci miljoni cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā trešdien darbu atsāka kafejnīcu un restorānu terases, kā arī kinoteātri un citas kultūras iestādes un uzņēmumi, kas bijuši spiesti savu darbību apturēt Covid-19 pandēmijas dēļ.

Muzeji, teātri, kinoteātri un koncertzāles durvis vēruši līdz veikaliem, kas tirgo mazāksvarīgas preces, kā arī āra kafejnīcas un restorāni.

Kafejnīcas un restorāni telpās klientus varēs uzņemt no 9.jūnija.

Pakāpeniski tiek atcelta nakts komandantstunda, kas šobrīd Francijas pilsētas pēc plkst.19 pārvērtusi par spoku pilsētām.

Komandantstundas sākums no trešdienas būs plkst.21, no 9.jūnija plkst.23.

30.jūnijā Francija plāno pilnībā atvērt ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā no trešdienas atkal atļauts pusdienot kafejnīcu un restorānu iekštelpās, bet nakts komandantstunda sāksies plkst.23., nevis plkst.21, kā līdz šim.

Francijā no 19.maija darbu vairākos posmos atsāka kafejnīcas, restorāni, kinoteātri, citas kultūras iestādes un uzņēmumi, kas bija spiesti savu darbību apturēt Covid-19 pandēmijas dēļ.

No trešdienas mīkstināti ierobežojumi kultūras iestādēm, kas arī durvis vēra 19.maijā.

Kafejnīcām un restorāniem no 19.maija bija atvērtas terases, bet telpās no trešdienas atļauts līdz sešiem galdiņiem.

Tāpat no trešdienas Francija atver savas robežas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotājiem.

Tomēr faktiski visā Francijā ārā joprojām obligāti jāvalkā sejas maskas.

30.jūnijā Francija plāno pilnībā atvērt ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru