Foto

Metālkausēšanas krāsnī iznīcina Latvijā uzkrātās bises, pistoles un karabīnes

Gunta Kursiša, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodrošinājuma valsts aģentūra, sadarbojoties ar Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcu, iznīcinājusi 156 konfiscētos, nodotos vai izņemtos ieročus – gan gludstobra bises, gan pistoles, revolverus, karabīnes un munīcijas sastāvdaļas.

Ieroči kausēti krāsnī, kurā temperatūra sasniedz 1500 Celsija grādus un ieroči sāk zaudēt formu un pārvērsties šķidrā agregātstāvoklī pēc desmit minūtēm.

Līdz šā gada sākumam ieroču iznīcināšana bija Valsts policijas pienākums, taču līdz ar likuma maiņu šis darbs jāveic Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Ieroču iznīcināšana notiek divos etapos. Aģentūrā ieroči iznīcināšanai nonāk gan no Valsts policijas Atļauju sistēmas, kur tos labprātīgi nodod gan īpašnieki, gan to mantinieki, gan no citām tiesībsargājošajām iestādēm. Iznīcināšanai paredzēti arī ieroči no ieroču veikaliem, kuri likumā paredzētajā laikā nav tikuši realizēti, kā arī ieroči un munīcija no iztiesātām krimināllietām.

Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieks katru pieņemto ieroci padara lietošanai nederīgu. Tādēļ ieroču īpašniekiem un kolekcionāriem ir jārēķinās, ka ieročus, padarītus šaušanai nederīgus, glabāšanai mājās no Nodrošinājuma valsts aģentūras atgūt vairs nevar, norāda aģentūra.

Ieroči iznīcināšanai tiek pieņemti visa gada garumā, bet to iznīcināšana notiek reizi pusgadā, kad uzkrājies lielāks skaits iznīcināmo ieroču.

Lai arī ikviens ierocis jau ir lietošanai nederīgs, ētisku un juridisku apsvērumu dēļ tie tiek izkausēti metālliešanas krāsnī. Šis darbs tiek veikts, sadarbojoties ar Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcu.

Komentāri

Pievienot komentāru