Finanses

Metalurgu kooperatīvajai krājaizdevu sabiedrībai anulē licenci; noguldītāji saņems garantēto atlīdzību

Žanete Hāka, 05.03.2014

Jaunākais izdevums

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu ar 5. martu anulēt Metalurgu kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības licenci, jo krājaizdevu sabiedrība neizpilda likumā noteiktās kapitāla pietiekamības prasības un nespēj izpildīt saistības pret saviem noguldītājiem, informē FKTK.

Tā kā Metalurgu kooperatīvā krājaizdevu sabiedrība vēsturiski veidojusies, apvienojot AS Liepājas metalurgs darbinieku arodbiedrības biedrus, uzņēmuma maksātnespēja un darbinieku atbrīvošana atstājusi ietekmi arī uz krājaizdevu sabiedrības izsniegto kredītu atmaksu. Ņemot vērā kredītņēmēju maksājumu kavējumus, krājaizdevu sabiedrībai bija pienākums veidot uzkrājumus nedrošajiem kredītiem, kas būtiski samazināja tās kapitālu, skaidro FKTK.

Kopš situācijas pasliktināšanās Metalurgu kooperatīvajā krājaizdevu sabiedrībā FKTK ir cieši sekojusi līdzi notikumu attīstībai un rīkojusies atbilstoši situācijai. Krājaizdevu sabiedrības valde, pasliktinoties kredītu kvalitātei, aktīvi strādāja ar saviem biedriem, kas reizē ir arī tās klienti, lai vienotos par risinājumu kredītu maksājumu veikšanai. Tomēr krājaizdevu sabiedrības finansiālā situācija nav uzlabojusies, un arī tās biedri neizteica vēlmi palielināt sabiedrības kapitālu.

Anulējot krājaizdevu sabiedrības licenci, FKTK ir pienākums lemt par garantētās atlīdzības izmaksu kārtību, veidu un laiku.

Pēc FKTK rīcībā esošās informācijas, šā gada 5. martā Metalurgu kooperatīvajā krājaizdevu sabiedrībā savus līdzekļus bija noguldījuši 262 krājaizdevu sabiedrības biedri par kopējo summu 102,35 tūkstoši eiro. Lielākajai daļai biedru jeb ~80% krājaizdevu sabiedrībā bija noguldītas summas no 0,01 līdz 5 eiro. Garantētās atlīdzības izmaksa (līdz 100 tūkstošiem eiro vienam noguldītājam) tiks veikta visiem noguldītājiem, kuriem, pēc Noguldījumu garantiju likuma, ir tiesības saņemt šādu garantēto atlīdzību, pamatojoties uz informāciju, kāda ir Metalurgu kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības grāmatvedības reģistros noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienā.

Saskaņā ar patlaban FKTK rīcībā esošo informāciju no Noguldījumu garantiju fonda (NGF) izmaksai 262 noguldītājiem ir nepieciešami naudas līdzekļi 102 355.34 eiro apmērā. Garantēto atlīdzību izmaksa tiks uzsākta jau no šā gada 10. marta. Noguldījumu garantiju likumā noteikts, ka garantētā atlīdzība jāizmaksā ne vēlāk kā 20 darbdienu laikā no dienas, kad iestājusies noguldījumu nepieejamība. Aprēķinot garantētās atlīdzības apmēru, ņem vērā procentu maksājumus līdz 5. martam (ieskaitot).

2014. gada martā NGF naudas līdzekļi ir vairāk nekā 8 miljoni eiro.

Sākot no šā gada 10. marta noguldītājiem, kuriem krājaizdevu sabiedrībā noguldījums veido no 0,01 līdz 500 eiro garantētās atlīdzības izmaksu veiks Metalurgu kooperatīvā krājaizdevu sabiedrība, veicot izmaksu no sabiedrības līdzekļiem. Noguldītājiem būs jāuzrāda identitāti apliecinošs dokuments.

Tie desmit noguldītāji, kuriem krājaizdevu sabiedrībā bija noguldīta summa lielāka par 500 eiro, garantēto atlīdzību saņems savā bankas kontā, ko pārskaitīs FKTK no NGF līdzekļiem. Metalurgu kooperatīvajai krājaizdevu sabiedrībai līdz šā gada 14. martam FKTK ir jāiesniedz informācija par lielāko noguldītāju norēķinu kontiem bankās. FKTK dos maksājuma rīkojumu par garantēto atlīdzību izmaksu uz noguldītāja norādīto kontu ne vēlāk kā trešajā darbdienā pēc šīs informācijas saņemšanas.

Kredītņēmējiem, kuriem ir kredīts Metalurgu kooperatīvajā krājaizdevu sabiedrībā, jāturpina līgumā noteiktie maksājumi.

Krājaizdevu sabiedrība darbības licenci saņēma 2000. gadā. Pēc aktīvu apjoma tā ieņem 10. vietu starp 34. Latvijā licencētajām krājaizdevu sabiedrībām. 2013. gada 31. decembrī krājaizdevu sabiedrībai bija 725 biedri.

Latvijā patlaban darbojas 34 kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības. Kooperatīvā krājaizdevu sabiedrība ir tās biedru dibināts un pārvaldīts finanšu kooperatīvs, lai sniegtu saviem biedriem finanšu pakalpojumus – noguldījumus, aizdevumus u.c. Latvijā krājaizdevu sabiedrības veidojušās pēc diviem principiem – pēc teritoriālās un interešu vai nodarbinātības kopības. Par krājaizdevu sabiedrības biedru kļūst, iegādājoties tās pajas, un atšķirībā no bankas klienta krājaizdevu sabiedrības biedram ir iespējas aktīvi iesaistīties lēmumu pieņemšanā.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību segments Latvijā aizņem salīdzinoši nelielu daļu no finanšu sektora – aptuveni 0,05% no kopējiem finanšu sektora aktīviem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītu reģistrā ziņas par 1,052 miljoniem personu un 3,497 miljoniem saistību

BNS, 14.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu reģistrā šogad septembra beigās bija ziņas par 1,052 miljoniem personu, kas ir par 2,1% vairāk nekā 2013.gada beigās, un 3,497 miljoniem saistību, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Bankā, kas reģistru izveidojusi.

Pēc centrālās bankas datiem, 2014.gada 30.septembrī Kredītu reģistrā bija ziņas kopumā par 1 051 879 personām, tajā skaitā par 971 215 fiziskajām personām rezidentiem (92,3% no visu personu skaita), 12 204 fiziskajām personām nerezidentiem (1,2%), 57 237 juridiskajām personām rezidentiem (5,4%) un 11 223 juridiskajām personām nerezidentiem (1,1%).

Vienlaikus spēkā esošas saistības, kas uzskaitītas Kredītu reģistra dalībnieku bilancēs, šogad septembra beigās bija 650 112 personām, tajā skaitā 613 918 fiziskajām personām rezidentiem (94,4% no kopējā šo personu skaita), 5243 fiziskajām personām nerezidentiem (0,8%), 27 531 juridiskai personai rezidentam (4,2%) un 3420 juridiskajām personām nerezidentiem (0,5%).

Komentāri

Pievienot komentāru