Citas ziņas

Mirusi angļu modes dizainere Vivjena Vestvuda

LETA--AFP, 30.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Angļu modes dizainere Vivjena Vestvuda, kas bija panku stila pamatlicēja modē, ir mirusi 81 gada vecumā, ceturtdien paziņoja viņas ģimene.

"Vivjena Vestvuda šodien mierīgi nomira ģimenes lokā Klephemā, Londonas dienvidos. Pasaulei ir vajadzīgi tādi cilvēki kā Vivjena, lai veiktu pārmaiņas uz labo pusi," paziņoja Vestvudas modes zīmola tviterkonts.

"Mēs esam strādājuši līdz galam, un viņa man devusi daudz lietu, ko turpināt. Paldies tev, mīļā," paziņoja Vestvudas vīrs un radošais partneris Andreass Krontālers.

Viktorijas un Alberta muzejs Londonā nosauca Vestvudu par "patiesu revolucionāri un dumpīgu spēku modē", savukārt Lielbritānijas kultūras ministre Mišela Donelana raksturoja viņu kā "izcilu personību".

"Viņas panku stils pārrakstīja noteikumu grāmatu septiņdesmitajos gados, un viņa tika plaši apbrīnota par to, ka visu mūžu palika uzticīga savām vērtībām," Donelana rakstīja tviterī.

Vivjena Izabela Svaira, pirmajā laulībā Vestvuda, piedzima 1941.gada 8.aprīlī Češīras grāfistē kurpnieka un kokvilnas fabrikas strādnieces ģimenē. 1958.gadā ģimene pārcēlās uz Londonu, kur Vivjena vienu gadu mācījās mākslas skolā, bet pēc tam strādāja par skolotāju un apprecējās ar fabrikas strādnieku Dereku Vestvudu.

Vestvudas dzīvē notika lielas pārmaiņas, kad viņa šķīrās no pirmā vīra un kļuva par grupas "Sex Pistols" menedžera Malkolma Maklarena draudzeni. Vestvuda un Maklarens kopīgi atvēra apģērbu veikalu Londonas Kingsroudā, kas kļuva par panku kustības epicentru.

Kad šis veikals ar nosaukumu "SEX" bija savas popularitātes virsotnē, tajā pārdotie plēstie T-krekli, lateksa un ādas aksesuāri kļuva par provokatīvām uniformām paaudzei, kas mēģināja likvidēt pēdējos kultūras tabu.

Vestvuda vēlāk apgalvoja, ka viņai nebija intereses kļūt par modes dizaineri un viņa to izdarījusi tikai tāpēc, lai atbalstītu Maklarena ambīcijas. Viņas pirmā modes skate "Pirātu kolekcija" tika sarīkota 1981.gadā un uzreiz kļuva par hitu.

1992.gadā Vestvuda apprecējās ar austrieti Andreasu Krontāleru - savu bijušo skolnieku, kurš bija 25 gadus jaunāks par viņu. Krontālers kļuva par viņas radošo direktoru un vēlākajos gados pārņēma lielu daļu no viņas dizainera darba.

Ap gadsimtu miju Vestvuda bija kļuvusi par īstu slavenību, kas veidoja kāzu kleitas ne tikai elitei, bet arī ikoniskiem televīzijas personāžiem un pat Mis Pigijai.

Vēlākajos gados Vestvuda kļuva pazīstama kā politiska aktīviste, vēršoties pret patvaļīgām aizturēšanām un kodolieročiem, bet īpaši atbalstot dabas aizsardzību un tādas organizācijas kā "Greenpeace".

Komentāri

Pievienot komentāru