Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomikas lielākais drauds ir eirozonas valstis pārņēmusī parādu krīze, pavēstījusi starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s. Savukārt otrs lielākais apdraudējums saistīts ar jaunattīstības valstu «cietās piezemēšanās» iespējamību.

«Galvenos riskus sagādā eirozonā valdošā recesija, kas izrādījusies smagāka nekā iepriekš bija prognozēts,» teikts jaunākajā aģentūras makroekonomisko risku apkopojumā.

Nopietni riski ir saistīti arī ar tādu ekonomiku kā Indija, Brazīlija un Ķīna «cieto piezemēšanos», naftas cenu krasām izmaiņām, kuras var izraisīt ģeopolitiski riski, kā arī iespēja, ka ASV notiks «negaidīta un asa» fiskālā konsolidācija 2013. gadā.

Tāpat Moody’s norādīja, ka jaunattīstības valstu ekonomikas pašlaik nomoka ārējie apstākļi un zemāks iekšzemes pieprasījums, kas izraisījis izaugsmes palēnināšanos. «Mēs paredzam, ka attīstīto valstu ekonomiku izaugsmes kritums un gaistošās kapitāla plūsmas nomāks izaugsmi jaunattīstības valstīs,» norāda Moody’s.

Moody’s norāda, ka G20 valstis, visticamāk, sagaida pieticīga atveseļošanās un to ekonomikas kopumā šogad augs par 2,8%, bet nākamgad – par 3,4% (salīdzinot ar 3,2% 2011. un 4,6% 2010. gadā). Savukārt eirozona šogad, visticamāk, «dzīvos» ar vidēju recesju.

«Mūsuprāt, fiskālās konsolidācijas pasākumi, vāja patērētāju un uzņēmēju uzticība, banku un mājsaimniecību parādi, nepārtraukti augstie bezdarba līmeņi, kā arī nekustamā īpašuma tirgus vājums turpinās apspiest attīstīto valstu izaugsmi,» norāda Moody’s.

Jau vēstīts, ka joprojām saspringusi situācija valda saistībā ar Grieķiju, kura vēlas panākt taupības programmas pagarinājumu. Tomēr eirozonas valstis šādu pavērsienu neatbalsta. Paredzēts, ka eirozonas valstis par Grieķijas likteni lems pēc tam, kad saņems starptautisko aizdevēju atzinumu par situāciju šīs valsts finansēs.

Pastiprinājušās bažas arī par Spāniju. Viens no valsts reģioniem – Valensija – trešdien lūdza finanšu palīdzību centrālajai varai. Tas raisījis satraukumu par iespēju, ka Spānijai nāksies lūgt pilna apmēra aizdevumu citām eirozonas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru