Pārtika

Nākotnes izaicinājumi daļai vietējo ražotāju un komersantu būs nepārvarami

LETA, 07.12.2022

Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Sagaidāms, ka izejvielu izmaksas turpinās pieaugt un nākotnē saskarsimies ar būtiskiem izaicinājumiem, kas daļai vietējo ražotāju un komersantu būs nepārvarami, stāstīja gaļas pārstrādātāja SIA "Forevers" vadītājs un īpašnieks Andrejs Ždans.

Viņš norādīja, ka līdz ar ekonomisko situāciju Latvijā un pasaulē gaļas pārstrādes nozare, kas ir starp jutīgākajām nozarēm, viena no pirmajām piedzīvoja krīzi.

"Lopbarības izmaksu pieaugums, ko raisīja graudu deficīts Eiropā, tiešā veidā ietekmēja gaļas izejvielu sadārdzinājumu. Vairākkārtīgi augušās energonesēju izmaksas sadārdzina produkcijas ražošanas ciklu, līdz ar ko pieaug spiediens, ražotājam nosakot savu produktu gala cenu. Tikpat strauji aug ražošanas nozares darbaspēka un produkcijas loģistikas izmaksas," stāstīja Ždans.

Ražotāji ir spiesti meklēt veidus, kā efektivizēt darbību, piesaistīt jaunu un vienlaikus noturēt esošo darbaspēku, kā arī noturēt savu tirgus daļu laikā, kad ekonomiskie procesi tiešā veidā ietekmē ražotāju turpmāko darbību, skaidroja Ždans. Tāpat uz ražotāju pleciem gulstas arī sabiedrības spiediens, kas saistīts ar negācijām, ko rada gala produktu cenas pieaugums un spiediens apmierināt pieprasījumu pēc kvalitatīvas pārtikas par aizvien pieņemamām cenām.

Viņš skaidroja, ka līdz ar prognozēto inflācijas palielināšanos, ražotāji un tirgotāji savu produktu cenā steidz iekļaut riskus, kas saistīti ar turpmāku cenu pieaugumu. Tādējādi, neskatoties uz to, ka pašizmaksa vēl nav palielinājusies, gaļas gala produktu cenas aug.

"Šobrīd savu produktu cenā kompensējām tikai nelielu daļu no enerģijas nesēju sadārdzinājuma, visu pārējo, saistīto izmaksu pieaugumu kompensējām ar savu peļņu," norādīja Ždans, stāstot, ka, ja īstermiņā izmaksas būtiski nesamazināsies, gala produktu cenu pieaugums tiks stimulēts arī turpmāk.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka "Forevers" ražotnes energoresursu ikmēneša rēķini ir palielinājušies četras reizes un pašlaik uzņēmums neredz indikatorus tam, ka nākotnē situācija mainīsies.

Ždans uzsvēra, ka nozare nespēs un negribēs ilgstoši darboties izdzīvošanas režīmā, kompensējot izmaksu pieaugumu uz savas peļņas rēķina. Kāds būs spiests aiziet no tirgus vai būtiski samazināt ražošanas apjomus, tas ir tikai laika jautājums.

Vienlaikus, lai gaļas produktu cenas nākotnē samazinātos, jāpiedzīvo pieprasījuma kritums, ko izraisa patērētāju pirktspējas samazināšanās, skaidro Ždans, norādot, ka tādu tendenci jau var novērot.

Tāpat gaļas produktu izmaksu samazinājumu tiešā veidā ietekmētu inflācijas samazinājums, bet Ždans paredz, ka inflācijai vajadzētu mazināties sešas līdz desmit reizes, lai cenas samazinātos.

"Kopumā vērtējot notiekošo, nav pamata gaidīt būtisku cenu samazinājumu. Patēriņa samazināšanās un izejvielu ražošanas sezonālo īpatnību dēļ cenas kampaņveidīgi var mazināties - pircēji to novēro akciju un dažādu īpašu piedāvājumu veidolā, taču pašlaik neredzu indikatorus tam, lai lolotu ilūzijas, ka cenas varētu atgriezties iepriekšējā līmenī," norādīja "Forevers" īpašnieks.

Vienlaikus viņš minēja, ka valdība ir paredzējusi mehānismus pārtikas ražošanas nozares atbalstam, taču atbalsta efektivitāti varēs novērtēt pēc laika.

"Pašlaik varu tikai izteikt prognozes, kas nav visai iepriecinošas. Pārtikas ražošanas nozares nodokļu maksātāju skaits samazināsies, kas nozīmē, ka arī nozares nodokļu ieņēmumi saruks. Tas atsauksies gan uz konkurenci, gan kopējo nozares nodarbināto skaita sarukumu," atzīmēja Ždans.

"Forevers" pērn strādāja ar 50,428 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,7% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa saruka vairakkārt un bija 14 358 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija. Uzņēmums reģistrēts 1996.gadā, un tā pamatkapitāls ir 6,306 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Ždans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar katru dienu Latvijas iedzīvotāji kļūst arvien nabadzīgāki. Mūs aicina taupīt,ciešāk pievilkt jostas, skaidrojot notiekošo ar visai dažādiem iemesliem. Bet vaitie ir patiesie iemesli? Vai arī tie ir tikai mīti? Un kādas ir prognozes tuvākajai nākotnei?

Par to prāto Andrejs ŽDANS – gaļas pārstrādes uzņēmuma “Forevers” vadītājs;šis uzņēmums ietilpst Latvijas lielāko ražotāju trijotnē un, tāpat kā visi Latvijas iedzīvotāji, piedzīvo krīzi.

MĪTS Nr. 1. Kompensācijas ir glābiņš no nabadzības

Mēs dzīvojam rekordlielas inflācijas laikā, tās apmērs Latvijā ir salīdzināms ar tādām “trešās pasaules” valstīm kā Afganistāna, Nigērija un Ruanda. Rezultātā visi, izņemottos, kas tirgo gāzi un elektrību, esam kļuvuši nabadzīgāki – uzskata Andrejs Ždans.

Novērojam naudas vērtības kritumu. Valstis izšķiež “helikoptera naudu”, palielina ārējoparādu, veido atbalsta un enerģijas nesēju kompensāciju programmas u. c. Bet irjāsaprot, ka par to visu būs jāmaksā. Arī par citu valdību rīcībām, par to “helikopterunaudu”, kas mūsu apritē nav nonākusi, taču arī tas ir iemesls, kāpēc inflācijas tempssasniedz rekordlielus rādītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru