Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nupat pēc Valsts kontroles veiktā pētījuma par pašvaldību infrastruktūras objektiem, kas izrādījušies dārgi, neefektīvi, dažviet nepiemēroti vai pilnveidojami, Saeimas deputāti taisīja lielas acis, bet Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs viedi secināja, ka pašvaldībās bijušas «naudas dzīres». Vai tiešām ir tā, ka pašvaldību naudas apetīte bijusi absolūti nepamatota? Neskarsim tās, kas tērējušas tikai savus līdzekļus, bet raudzīsimies vienīgi uz ES fondu naudas tērēšanu.

Atcerēsimies pašreizējā ES fondu plānošanas perioda sākumu. 2016. gada vidū no plānotajiem 4,4 miljardiem eiro Latvija vidēji bija apguvusi tikai 119 miljonus eiro. VARAM analītiskajā ziņojumā 2016. gada vasarā situāciju raksturo rezervēti: «Šis plānošanas periods ir tikai sākuma stadijā.» Pieņemu, ka Finanšu ministrijā jau bija sākusies klusa panika. 2017. gads nāca kā lēna atmoda. Valdības vīri, augsti ierēdņi, plānotāji reģionos jau skaļi un nepārprotami pašvaldībām norādīja uz to, ka nauda ir jāņem un neņemt naudu nav saprātīgi. Vai kāds miedza ar aci, ka projektus neskatīsies tik stingri? Neredzēju, bet pieļauju, ka bija arī šādi mājieni!

Tad arī iecerēja visu pēc kārtas. Izdomāja uzņēmēju investīciju apjomus pie ceļiem, lika pārvietojamas mazmājiņas tūristiem nekurienē. Infrastruktūras objekti ir tikai daļa no lielā un karstā putras katla, ko bija jāsāk strēbt ar skubu, lietojot pašas lielākās karotes. Šobrīd to darām pilnu muti un ļoti deg!

Ja kādam kļūst vieglāk, var pateikt, ka pie visa vainīgi ir labo darbu čempioni, bet plānotāji šobrīd ir tie paši kas iepriekš. Nezinu, vai vajag citus, bet patlaban mums ir tādas būvniecības cenas, ka iesāktie projekti jāpārtrauc. Viena metra kanalizācijas caurules ielikšana vēl gada sākumā maksāja 119 eiro, bet tagad prasa 700 un 800 eiro par metru. Paprasīs vēl vairāk. Valsts kasē izveidojusies pašvaldību rinda pēc aizdevumiem, bet labi būvuzņēmēji sāk raudzīt, vai nevajadzēs piedzīt līgumsodus par pārtrauktajiem darbiem.

Bet, raugi, A. Zakatistovam iznāk naudas dzīres Latvijas pašvaldībās! Taisnība, ka objekti ir aplami un sasteigti, ka baseins par īsu un kultūras centrs par lepnu, bet kurš teica grābt ar abām rokām, kurš kratīja ar pirkstu plānošanas reģionos? Politiķi brīnās, izsaka sašutumu par pašvaldību izšķērdību, bet vai tas ir īstajā virzienā? Par naudas ņemšanu būs pašvaldības norātas kārtīgi, un sākas jaunais ES fondu plānošanas periods.

Kāds būs 2021. gads, kad jaunie ES fondi būs pieejami? Pārliecības, ka nebūs kā iepriekš, nav. Pirmkārt, Finanšu ministrijai vēl nav skaidri noteikumi - ko no pašvaldībām prasīt un kā prasīt? Tas viss, pēc A. Zakatistova teiktā, top. Viss tādā politiskā vēlamības izteiksmē! Otrkārt, 2021. gada sākumā jauno pašvaldību vēl nebūs, bet naudas apguve ir jāsāk uzreiz. Treškārt, runas par to, ka vajadzīgi plānošanas reģioni, kas varētu viest skaidrību, ir tikai iedīglī, bet reāli plānam būtu jābūt jau 2021. gada 1. janvārī uz galda visos attīstības centros.

Tā būtu labi, ja negribam atkal teikt, lai visi fiksi ņem naudu, un pēc tam rāt par neizdarībām steigas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru