DB Viedoklis

Nodokļi: starp uzslavām un nopēlumu

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 09.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu domnīcas Tax Foundation ikgadējā Nodokļu konkurētspējas indeksā, kur tiek aplūkotas OECD valstis, Latvija ierindojas augstajā trešajā vietā aiz Igaunijas un Jaunzēlandes.

Augstā vieta ir, lielā mērā pateicoties uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) regulējumam, kas nosaka, ka reinvestētā peļņa netiek aplikta ar nodokli. Šāds augsts novērtējums mūsu nodokļu sistēmas konkurētspējai gan neiet kopā ar uzņēmēju tik bieži pausto negatīvo attieksmi pret nodokļu sistēmu. SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis to lielā mērā skaidro ar uzņēmējdarbības vidi, kas nav pārāk draudzīga, lielo birokrātiju, izmaksām, kas rodas, kārtojot grāmatvedību.

D. Gašpuitis mūsu nodokļu, īpaši UIN, likmes salīdzina ar luksusa automašīnu, kurai jābrauc pa grambainu un bedrainu ceļu, līdz ar to mašīnas priekšrocības tā īpaši nav jūtamas. Proti, problēma ir nevis nodokļu likmēs, bet to piemērošanas kārtībā. Tam piekrīt arī nodokļu konsultants, kurš pats ir mazais uzņēmējs, Ainis Dābols. Viņš norāda, ja starptautiski salīdzina tikai mūsu nodokļu likmes, tad tiešām nav ko žēloties. Piemēram, Francijā, kuras nodokļu konkurētspēja minētajā indeksā ir novērtēta viszemāk, UIN likme ir 34%. Taču līdztekus nodokļu likmēm ir jāņem vērā arī nodokļu nomaksas kārtība, termiņi utt.

Tas, ka starptautiskā salīdzinājumā mūsu nodokļu likmes ir konkurētspējīgas, vēl nenozīmē, ka pašā sistēmā nav vajadzīgi uzlabojumi. Runa ir gan par daudzajiem alternatīvajiem nodokļu režīmiem, gan nejēdzīgo un sarežģīto diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu. A. Dābols, runājot no savas pieredzes, teic, ka Latvijas lielajiem uzņēmumiem tiešām nav pamata sūdzēties. Mazajiem un vidējiem uzņēmējiem gan izdzīvot ir grūti, īpaši reģionos. Taču tas ir saistīts ar maksātspējīga pieprasījuma trūkumu, nevis nodokļiem. A. Dābols min piemēru: ja mazapdzīvotā vietā tiek atvērta kafejnīca, tad skaidrs, ka tai būs grūti izdzīvot neatkarīgi no nodokļu likmēm. D. Gašpuitis arī min, ka nereti uzņēmēji, izstrādājot savu biznesa plānu, nodokļus nemaz neņem vērā. Tā, protams, ir fundamentāla kļūda.

Konkurētspējīgi nodokļi nozīmē pārdomātu ekonomikas izaugsmes veicināšanu.

Nevar veidot savu biznesu, nerēķinoties ar nodokļiem, kas jāmaksā. Viena no lielākajām mazā un vidējā biznesa nelaimēm ir nespēja nopelnīt pietiekami daudz. Un te pie vainas ir ne tik daudz nodokļu likmes, kā lielā konkurence un nepietiekams klientu skaits. Faktiski tas ir jautājums par spēju atrast biznesa nišu, kurā piedāvātais produkts vai pakalpojums ir pietiekami unikāls ar lielu pievienoto vērtību, par kuru pircēji ir gatavi maksāt. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka konkurētspējīgi nodokļi nozīmē nevis vienkārši zemas likmes, bet gan pārdomātu ekonomikas izaugsmes veicināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru