Finanses

Noslēgti projektu līgumi par trešdaļu no pieejamā ES fondu finansējum

Žanete Hāka, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 11. oktobrī, Ministru kabinetā (MK) tika izskatīts Finanšu ministrijas (FM) ikmēneša informatīvais ziņojums par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) investīciju ieviešanas statusu, informē FM.

ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda ieviešanā ir vērojams pieaugošs un stabils progress – līdz š.g. 10. oktobrim ir palielinājies noslēgto līgumu skaits līdz 128 līgumiem par ES fondu projektu īstenošanu, kuru kopējā summa ir 1,3 miljardi eiro (ES fondu finansējums – 1,1 miljards eiro) jeb trešdaļa no Latvijai pieejamā ES fondu atbalsta. Par Latvijas salīdzinoši labām investīciju uzsākšanas sekmēm liecina arī ES dalībvalstu dati – Latvija ierindojas 4. vietā, saņemot no Eiropas Komisijas starpposma maksājumus par jau veiktām investīcijām un pārbaudītiem izdevumu dokumentiem projektu ietvaros.

Uz strauju virzību ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda ieviešanā norāda arī projektu atlašu izsludināšanas un MK noteikumu apstiprināšanas progress, proti, līdz š.g. 10. oktobrim kopumā ir uzsākta 81 ES fondu projektu atlase par vairāk nekā 2,7 miljardiem eiro – 61% no pieejamā ES fondu finansējuma. Tāpat līdz 10. oktobrim kopumā ir apstiprināti 92 MK noteikumi par 3,5 miljardu eiro jeb gandrīz 80% Latvijai pieejamā ES fondu finansējuma ieguldīšanu tautsaimniecībai un sabiedrībai nozīmīgajās nozarēs. ES fondu finansējuma ieviešanu regulējošie MK noteikumi ir galvenais priekšnoteikums reālai projektu īstenošanas uzsākšanai. Līdz š.g. decembra beigām ir plānots gadu pirms valdības rīcības plānā noteiktā termiņa nodrošināt MK noteikumu apstiprināšanu līdz 90% no plānošanas periodā pieejamā ES fondu finansējuma 4,4 miljardu eiro apmērā.

Papildus informatīvajā ziņojumā ir atzīmēti vēl šogad pieņemami lēmumi nozīmīgu investīciju stratēģiskās izvēlēs un nosacījumos gan veselības jomā, gan saistībā ar dzelzceļa elektrifikācijas projektu, kā arī Inčukalna gudrona dīķu attīrīšanas projekta pabeigšanu. Līdz ar to atbildīgajām ministrijām nepieciešams pēc iespējas drīzāk rast risinājumu aktuālajām problēmām, lai novērstu ES fondu finansējuma zaudēšanas risku.

Lai nodrošinātu sabiedrības informētību par ES fondu ieviešanas gaitu un iespēju pieņemt operatīvus lēmumus risku pārvaldības ietvaros, FM MK sniedz ikmēneša operatīvo informāciju par ES Kohēzijas politikas fondu ieviešanas plāna izpildi, kā arī reizi pusgadā – informatīvo ziņojumu par investīciju progresu, minot būtiskas problēmas ES fondu ieviešanā un sniedzot priekšlikumus to risinājumiem. Papildus, sākot ar 2016. gadu, ES fondu vadošā iestāde katru ceturksni Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai iesniedz pārskatus par ES fondu investīciju progresu.

Komentāri

Pievienot komentāru