Jaunākais izdevums

Pirms vairāk nekā vienpadsmit gadiem – 2002. gada janvārī – ASV prezidenta Džordža Buša administrācija Gvantanamo armijas bāzē izveidoja aizturēšanas un pratināšanas nometni, kurā nonāca militārajās operācijās Afganistānā, Irākā, Somālijas pussalā un citviet sagūstītie musulmaņu fundamentālistu kaujinieki.

Gvantanamo nometne izpelnījās plašu nosodījumu par tajā pieļautu spīdzināšanu un necilvēcīgiem ieslodzījuma apstākļiem. Nometnes slēgšanu tagadējais ASV prezidents Baraks Obama bija padarījis par vienu no saviem priekšvēlēšanu solījumiem.

2009. gadā, kļūstot par ASV prezidentu, B. Obama parakstīja likumprojektu, saskaņā ar kuru gada laikā tika paredzēts slēgt Gvantanamo nometni. Taču nometnes slēgšanu aizkavēja nesaskaņas saistībā ar tālāko ieslodzīto likteni, jo ASV pašvaldības nevēlējās pieņemt bijušos ieslodzītos. ASV gan izdevās noslēgt vienošanās ar citām pasaules valstīm par daļu ieslodzīto uzņemšanu.

Iebildumi pret ieslodzīto izvietošanu ASV cietumos bija arī Kongresam un 2011. gadā ASV pieņēma likumu, kas ierobežoja Gvantanamo ieslodzīto pārcelšanu uz ASV teritoriju vai ārvalstīm, tādējādi sarežģījot nometnes slēgšanas iespējas. Aizvadītā gada nogalē Gvantanamo nometnē vēl joprojām bija 167 ieslodzītie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gāztā Ēģiptes prezidenta atbalstītāji gatavojas plašām demonstrācijām

Jānis Rancāns, 05.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes islāmisti aicinājuši valstī organizēt plašas demonstrācijas, lai protestētu pret bijušā prezidenta Muhameda Mursi gāšanu pēc tam, kad armija arestējusi daudzus Musulmaņu brālības līderus.

Nacionālā leģitimitātes atbalsta koalīcija, kas pārstāv bijušā prezidenta atbalstītājus, aicinājusi Ēģiptes iedzīvotājiem pēc piektdienas lūgšanām «doties ielās un miermīlīgi mobilizēties», lai paustu savus iebildumus pret arestiem un militāro apvērsumu, vēsta Reuters.

«Mēs tiekam medīti pa visu valsti. Mēs organizēsim demonstrāciju, lai spertu visus miermīlīgos soļus, kas nepieciešami, lai pretotos apvērsumam,» sacījis Musulmaņu brālības pārstāvis Gehads Elhadads.

Prezidenta atbalstītāju aicinājumi doties ielās seko pēc apjomīgiem arestiem, kuros aizturēti M. Mursi pārstāvētās Musulmaņu brālības līderi. Tikmēr pats M. Mursi izmeklētāju priekšā stāsies jau nākamajā nedēļā. Pret viņu izvirzītas apsūdzības prezidenta varas ļaunprātīgā izmantošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģipte tuvojas pilsoņu karam, brīdinājuši gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāji, vienlaikus aicinot starptautisko sabiedrību pievērst uzmanību šajā valstī notiekošajam.

«Esošais režīms kopš apvērsuma Ēģipti virza uz pilsoņkaru,» pavēstījis bijušais prominentā laikraksta Al Shorouk redaktors Vaels Kandils. Uzstājoties Ženēvā, viņš norādīja, ka Ēģiptes varasiestāžu vēršanās pret Musulmaņu Brālību jau prasījusi vairāk nekā tūkstoš cilvēku dzīvību, bet vismaz divi tūkstoši nokļuvuši cietumā. Šādas varasiestāžu darbības šķeļot valsti.

V. Kandils ieradies Ženēvā, lai organizētu vienotu opozīciju Ēģiptes militārajam režīmam. Aktīvistu grupa vērsusies pie ANO aģentūrām un dažādu valstu diplomātiem, lai sniegtu pierādījumus, ka Ēģiptē notikušais apvērsums bijis nelikumīgs un sagrāvis 2011. gada revolūciju, kuras laikā tika gāzts diktators Hosni Mubaraks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Al Qaeda līderis aicina nolaupīt rietumniekus

Gunta Kursiša, 29.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Al Qaeda līderis Aimans az Zavahiri (Ayman al-Zawahiri) aicinājis musulmaņus nolaupīt rietumniekus, ziņo ASV ekstrēmistu grupējumu uzraudzības organizācija SITE Intelligence.

Savā aicinājumā viņš piesauc amerikāņa Varena Vainšteina (Warren Weinstein) nolaupīšanas Pakistānā «veiksmes stāstu».

«Visvarenais dievs apbalvoja mūs ar veiksmi sagūstīt amerikāņu ebreju Varenu Vainšteinu,» pagājušajā nedēļā video norādīja teroristu grupējuma Al Qaeda vadītājs, informē SITE Intelligence. A. az Zavihiri pauda, ka dievs palīdzēs nolaupīt arī citus to valstu pilsoņus, kas ir pret musulmaņiem.

Aptuveni divus stundu garajā video A. az Zavahiri arī kritizē Ēģiptes valdību, paužot, ka prezidents no musulmaņu brālības ir korumpēts un Ēģiptē musulmaņi cīnās ar laicīgo minoritāti, kas vēlas vadītāja likumu ieviešanu. Al Qaeda vadītājs pauž, ka «ikviena musulmaņa pienākums» ir atbrīvot no ieslodzījuma ēģiptiešu šeihu Omaru Abdelrahamnu, kas atrodas cietumā saistībā ar Ņujorkā notikušo sprādzienu 1993. gadā. Tāpat musulmaņiem jāpanāk Gvantanamo cietumnieku atbrīvošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā divi ar mačetēm bruņojušies vīrieši nogalinājuši kādu karavīru. Apvienotās Karalistes varasiestādes pieļauj, ka notikušais bijis terora akts.

Uzbrucēji aresta laikā sašauti un nogādāti slimnīcā. Lielbritānijas premjers ceturtdien sasaucis ātrās reaģēšanas komitejas sēdi, kurā piedalīsies valsts galvenās amatpersonas un izlūkdienestu pārstāvji.

Aculiecinieki norāda, ka uzbrucēji izklieguši islāmistu saukļus un pēc uzbrukuma neesot mēģinājuši bēgt, bet aicinājuši garāmgājējus viņus fotografēt un filmēt, vēsta BBC. Viens no viņiem atvainojies apkārt esošajām sievietēm, kurām nācies redzēt slepkavību, norādot, ka viņu zemē tā notiekot ikdienas. Uzbrucēji skaidrojuši, ka slepkavību paveikuši, atriebjoties par Lielbritānijas karavīru piedalīšanos Afganistānas karā. «Jūsu cilvēki nekad nebūs drošībā. Gāziet savu valdību, tā par jums nerūpējas. Britu karavīrs [viņa nogalināšana] ir acs pret aci, zobs pret zobu,» sacījis viens no uzbrucējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru