Būvniecība un īpašums

Oficiāli atsakās no ieceres Salaspils kodolreaktorā izveidot daudzfunkcionālu ciklotronu centru

LETA, 01.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu atzīt par spēku zaudējušu koncepciju par daudzfunkcionālā ciklotronu centra izveidi Salaspils kodolreaktorā.

VARAM skaidro, ka ciklotrona centra izveides pamatojums izstrādāts jau pirms 10 gadiem un šajā laikā ir mainījusies ekonomiskā situācija. Turklāt jāņem vērā, ka SIA «Nukleārās medicīnas centrs» jau īsteno projektu, kura mērķis ir izveidot nukleārās medicīnas zinātniski pētniecisko laboratoriju, kura veiks pētnieciskos darbus un sniegs komerciālos pētnieciskos pakalpojumus, izvietojot arī ciklotronu.

Arī Latvijas Universitāte ir izveidojusi Medicīnas un dzīvības zinātņu tehnoloģiju centru, kurā plānots arī ciklotrons, ko izmantos zinātniskiem pētījumiem, un aptuveni 20% no jaudas izmantos preparātu radīšanai.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.aprīļa Salaspils kodolreaktors ir pārgājis Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārraudzībā, jo LU līdzekļu trūkuma dēļ atteicās no tā turpmākas uzturēšanas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) ir izteicies, ka kodolreaktors ir jānolīdzina līdz ar zemi.

VARAM sagatavotie īstermiņa risinājumi paredz, ka šogad kodolreaktora uzturēšanai un neatliekamajiem darbiem kopumā nepieciešami aptuveni 300 000 eiro. Kā ilgtermiņa risinājums ir objekta demontāža līdz tādam stāvoklim, kad tas vairs nerada draudus. Ņemot vērā, ka kopējais finansējums ir aptuveni 5,5 miljoni eiro un darbi veicami aptuveni četru gadu laikā, VARAM ik gadu prasīs finansējumu katra nākamā gada valsts budžetā, iesniedzot to kā jauno politikas iniciatīvu.

Ciklotrons kā radiofarmaceitisko preparātu avots ir izmantojams agrīnā vēža un metastāžu diagnostikā, profilaksē un ārstēšanā, kā arī sirds un asinsvadu slimību un neiroloģisko problēmu diagnostikā.

Komentāri

Pievienot komentāru