Jaunākais izdevums

Viļņošanās a/s Olainfarm akcionāru un augstākās vadības līmenī saimniecisko darbību īstermiņā nav ietekmējusi, tagad tiks izstrādāta uzņēmuma nākamo 3–5 gadu darbības stratēģija

To intervijā Dienas Biznesam stāsta pavisam nesen par a/s Olainfarm valdes priekšsēdētāju apstiprinātais Lauris Macijevskis. Viņš norāda, ka iepriekšējā darbošanās finanšu sektorā, tur iegūtās zināšanas un pieredze lieti noder, strādājot ķīmijas rūpniecībā.

Fragments no intervijas

Kā no banku sektora nonācāt vēl specifiskākā – farmācijas jomā?

Finanšu sektorā, konkrēti banku sektorā, kopumā nostrādāju 16 gadus, no kuriem 15 ir bijis darbs ar uzņēmumiem, to biznesa plāniem, kreditēšanu. Tas ir ļoti ilgs laiks, un tāpēc bija vēlme iziet ārpus finanšu jomas. Protams, neviens uzņēmums nevar darboties bez sakārtotas finanšu jomas, taču tikpat svarīgi kā finanses ir arī noieta tirgi, izejvielas, ražošanas process, produkti un inovācijas. Bankā strādājot, ir iegūtas zināšanas un arī, tā sakot, skats no malas uz ražošanu kā tādu. Tieši tas arī ir tas, ko varu iedot Olainfarm koncernam, kurā ir ne tikai ražošana, bet arī saražotās produkcijas pārdošanas tīkls. Faktiski darbs bankā ir sava veida zināšanu resurss, kuru tagad varu likt lietā. Gan bankā, gan arī uzņēmuma vadībā svarīgākais resurss ir informācija, bankas gadījumā tie lielākoties ir finanšu dati par uzņēmumiem, to produkcijas noietu, arī notiekošo lielākajos noieta tirgos, savukārt no uzņēmuma vadības puses viss minētais, bet līdztekus tam arī – ko un kā rīkoties, lai vairotu ienākumus, attīstītu jaunus produktus, atrastu jaunus tirgus un pircējus, kā strādāt efektīvāk un, darot gudrāk, paveikt vairāk. Strādājot finanšu nozarē, guvu plašu ieskatu par to, kas notiek Ziemeļeiropas un Baltijas tirgos, turklāt šo tirgus informāciju vienmēr man ir bijusi vēlme nodot bankas klientiem – uzņēmumiem, lai tie varētu pieņemt jau konkrēti savam biznesam svarīgus datos balstītus lēmumus. Tādējādi pašlaik varu izmantot visas savas zināšanas (datu analītiku, pieredzi ražošanas projektu attīstībā) un arīdzan finanšu instrumentu pārzināšanu tieši, lai vairotu Olainfarm ieņēmumus un konkurētspēju tirgū.

Jā, farmācija ir specifiska nozare, kurā katra valsts to pakļauj skrupulozai regulācijai. Zāļu reģistrācijas nosacījumi katrā valstī ir ar niansēm, taču tas ir viens no pīlāriem, uz kuriem balstās farmācijas bizness. Šajā jomā galvenie stūrakmeņi – ražošanas un kvalitātes kontrole, medikamentu un ķīmisko vielu reģistrācija, kā arī tirdzniecība kopā ar mārketingu. Tas pats jautājums par to, kādos noieta tirgos Olainfarm jau strādā un kas ir nepieciešams, lai šajos tirgos efektīvi turpinātu strādāt. Tas ir nepārtraukts darbs pie «zāļu failu» sakārtošanas. Vienlaikus katrā tirgū ir savas specifiskās nianses, kuras ne tikai ir jāzina, bet arī jāmāk tās izmantot Olainfarm interesēs. Vienlaikus zināšanas, kas iegūtas vienā noieta tirgū, var pilnībā vai daļēji izmantot, strādājot citos tirgos, kaut arī katrā valstī ir savas barjeras, savs regulējums (uzstādījumi, prasības), kuras nedrīkst ignorēt. Zināšanu bāze ļauj efektivizēt darbību – strādāt tajā tirgū, kurā var gūt vislabāko atdevi. Olainfarm kopumā strādā teju 50 dažādos tirgos (četri galvenie tirgi – Krievija, Latvija, Baltkrievija, Ukraina). Tajos var mainīties produkcijas realizācijas apjomi, taču uzkrātās zināšanas un pieredze ļauj ātri reaģēt uz noieta tirgū notiekošo.

Kādā stāvoklī bija (ir) Olainfarm pēc lielākā akcionāra nāves un tam sekojošo daudzu mēnešu atrašanos mantinieču strīdu situācijā?

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatā esmu pirmo mēnesi un šobrīd aktīvi iepazīstos un novērtēju situāciju un procesus. Pirmais vērtējums – moderns un perspektīvs uzņēmums ar potenciālu kļūt vēl labākam. Gribu nodalīt notikumus, kas bija un ir ap uzņēmumu – tas ir akcionāru un vadības līmenī –, un situāciju pašā koncernā – tā vietu tirgū, ražošanas efektivitāti un pārdošanas apjomus, ienākumus. Visi dati liecina, ka tas, kas notika akcionāru un padomes līmeņos, nav ietekmējis uzņēmuma konkurētspēju tirgū un arī finansiālo stāvokli. Kā liecina Olainfarm revidētie konsolidētie ieņēmumi, tie 2018. gadā pārsniedza 124 miljonus eiro. Šis rādītājs norāda uz 2% pieaugumu, salīdzinot ar pārdošanas apjomu 2017. gadā, sasniedzot jaunu rekordu uzņēmuma vēsturē. Olainfarm grupas peļņa pirms nodokļu nomaksas pagājušajā gadā sasniedza 11,4 miljonus eiro, kas ir par 21% vairāk nekā gadu iepriekš.

Protams, pastāv zināms risks, ka notikušais akcionāru vidū var atsaukties ar zināmu laika nobīdi, taču pagaidām nekādu šāda veida indikāciju nav. Varu secināt, ka uzņēmums bija un ir stabils un tāds arī būs, ja tiks veikti iecerētie pasākumi vairākās jomās. Uzņēmumam ir laba ražošanas bāze, labas zināšanas, kvalificēti darbinieki un labas attiecības ar produkcijas izplatītājiem. Viļņošanās augstākās vadības līmenī saimniecisko darbību īstermiņā nav ietekmējusi. To apliecina arī fakts, ka tikko uzņēmums ir atzīts par Pasaules veselības organizācijas prettuberkulozes medikamentu piegādes uzvarētāju un arī 2019.–2020. gadā turpinās piegādāt PASS nātrija sāli trīs milj. eiro apmērā. Olainfarm jau no 2011. gada piegādāja šo preparātu Pasaules veselības organizācijai.

Kādi ir jūsu tuvākā laika darbi, plāni?

Svarīgākais uzdevums sadarbībā ar uzņēmuma padomi būs izstrādāt un apstiprināt Olainfarm koncerna vidēja termiņa stratēģiju. Izvirzītie stratēģiskie mērķi būtu kā bāka, uz ko tiekties nākamos trīs līdz piecus gadus. AS Olainfarm jau ir viens no lielākajiem gatavo zāļu un farmaceitisko pusproduktu ražotājiem Baltijā ar spēcīgām tradīcijām. Šobrīd, tehnoloģiju laikmetā, attīstība nestāv uz vietas, notiek nozaru robežu paplašināšanās un saplūšana. Mums ir jābūt gataviem šiem procesiem un jāmodernizē un jāattīsta uzņēmuma ilgtspējīga un efektīva darbība, lai mūsu produkcija būtu pieejama vēl plašāk Eiropā un pasaulē. Padomei vairs gan nebūs tik aktīvas lomas uzņēmuma operatīvajā pārvaldībā, kāda tā bija iepriekš. Valde darīs savu darbu – pārvaldīs uzņēmumu –, savukārt padome uzraudzīs, kā strādā valde, vērtēs uzņēmuma stratēģiskos lēmumus attiecībā uz investīcijām, produktiem, inovācijām, aktīviem u.tml. Lūk, tas ir labas korporatīvās pārvaldības modelis. Valde strādā visu, nevis tikai dažu akcionāru interesēs.

Visu rakstu lasiet 3. maija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LZA piešķir goda doktora grādu AS Olainfarm valdes priekšsēdētājam Jurim Bundulim

Db.lv, 08.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāta sēdē 7.novembrī LZA prezidents Ivars Kalviņš pasniedza goda doktora bioloģijā (Dr.h.c.biol.) diplomu AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājam Jurim Bundulim.

Dr.h.c.biol. Juris Bundulis, kā atzīmē LZA ieteikumā par goda doktora grāda piešķiršanu, ir erudīts eksperts Latvijas farmācijas sistēmā. Savu pieredzi krājis, strādājot atbildīgos amatos šajā jomā vairāk nekā 30 gadu garumā.

Pēc sešiem gadiem Organiskās sintēzes institūtā, J. Bundulis savu profesionālo karjeru cieši saistīja ar farmāciju un veselības aprūpi – 16 gadus nostrādāja AS “Grindeks” un pusi no šī laika bija uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Pēc tam 12 gadus strādāja valsts pārvaldē – Veselības un Labklājības ministrijās.

Šis laiks J. Bundulim sniedza iespēju paraudzīties uz farmācijas nozari no citas perspektīvas, daudz detalizētāk izprotot farmācijas lomu kopējā veselības aprūpes sistēmā. No 2021. gada, esot AS “Olainfam” vadītāja amatā, šī pieredze Jurim Bundulim devusi iespēju medikamentu ražotājus uztvert ne tikai kā produktu izstrādātājus un ražotājus, bet arī kā pakalpojumu sniedzējus, kas rūpējas par cilvēku veselību un dzīvību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācija ir daudzšķautnaina industrija, kurā nepieciešami ļoti daudz un dažādi speciālisti, tāpēc es esmu pārliecināts, ka komandai ir galvenā loma, lai bizness šajā nozarē varētu kļūt par veiksmes stāstu, domā Juris Bundulis, AS Olainfarm valdes priekšsēdētājs.

Ir ļoti svarīgi, lai visi cilvēki komandā būtu uz viena viļņa, spriež J.Bundulis, uzsverot, ka jebkuras veiksmīgas komandas pamatā ir prasme veidot savstarpējās attiecības. Man ir svarīgi, lai šīs attiecības būtu godīgas, cieņpilnas un vērstas uz kopīgiem sasniegumiem, atzīmē J.Bundulis. Viens no maniem pamata principiem ir nekad nemelot - ne sev, ne citiem, tāpēc šo spēju augstu novērtēju gan savos kolēģos un komandā, gan sadarbības partneros, pauž Olainfarm valdes priekšsēdētājs.

Virziens skaidrs

Vēlēšanās palīdzēt cilvēkiem manī mitusi jau kopš bērnības, jo, kad biju pavisam mazs, gribēju kļūt par ugunsdzēsēju, atminas J.Bundulis. “Skolas vecumā savukārt jau zināju, ka vēlos savu nākotni saistīt ar dabaszinātnēm. Man ļoti patika un padevās visi eksaktie priekšmeti, jo īpaši matemātika. Tajā noteikti savs nopelns ir arī manam matemātikas skolotājam, kurš mācēja radīt interesi par šo jomu. Manu vēlmi pēc vidusskolas beigšanas studēt dabaszinātnes noteikti ietekmēja arī mamma, kas visu mūžu strādāja Rīgas Farmaceitiskās fabrikas Kvalitātes kontrolē,” stāsta Olainfarm valdes priekšsēdētājs, kurš dzīves laikā ieguvis divus doktora grādus - vienu ķīmijā, bet otro - bioloģijā.“Studēt dabaszinātnes man likās loģiski, jo mani vienmēr ir interesējusi daba, procesi tajā un mijiedarbība ar cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru