Būvniecība un īpašums

Papildināta ar foto - Aizkrauklē par 5,8 miljoniem eiro uzbūvēta jauna šķeldas katlu māja

Žanete Hāka, 16.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkrauklē siltumu februārī sāks piegādāt jaunā katlu māja, kuras 10 MW siltuma jaudu nodrošina atjaunojamie energoresursi – biomasa jeb šķelda, informē AS Citadele banka pārstāve Baiba Ābelniece.

SIA Seces koks 5,8 miljonus eiro vērto 650 kvadrātmetru lielās katlu mājas būvniecības un Aizkraukles siltumtrašu atsevišķu posmu rekonstrukcijas projektu īstenoja ar bankas Citadele atbalstu, kas no šīs summas piešķīra 4,2 miljonus eiro lielu kredīta finansējumu. Papildus ir piesaistīts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras līdzfinansējums 2,8 miljonu eiro apmērā, pēc tā saņemšanas attiecīgi uzņēmumam būs iespējams samazināt kredīta atlikumu. Pārējais ieguldījums projektā ir SIA Seces koks līdzekļi.

Aprēķināts, ka SIA Seces koks pašvaldībai siltumu varēs pārdot par zemāku cenu, nekā pašreiz iedzīvotājiem par to jāmaksā. Būtiski, ka katlu māja darbosies ar tuvākajā apkaimē sagādātu šķeldu, kas palielinās pieprasījumu pēc darbaspēka tās sagādē. Šķeldu pamatā iegūst no nevērtīgās koksnes, tādējādi tiks veicināta gan mežu tīrīšana, gan zemniekiem būs papildu ienākumi no izcirsto krūmu pārdošanas, paredz SIA Seces koks valdes priekšsēdētājs Aigars Kalniņš.

«Līdzšinējā sadarbība ar SIA Seces koks parāda, ka uzņēmums domā par reģiona attīstību kopumā. Piemēram, jau pērn ar bankas Citadele un Eiropas Savienības līdzfinansējumu SIA Seces koks atklāja jaunu šķeldas koģenerācijas staciju Preiļos, kur ir realizēts viens no lielākajiem projektiem Latvijā, apkuri nodrošinot ar biomasu. Aizkrauklē īstenotais projekts ir tikpat vērienīgs, lai arī bez koģenerācijas. Uzņēmumu kreditēšanā atbalsts ražotājiem ir viena no mūsu prioritātēm, tādēļ arī turpmāk īpaši atbalstīsim ražotājus, kas sniedz savu pievienoto vērtību visas tautsaimniecības attīstībā. Izsniedzot kredītu, augsti novērtējam progresīvas biznesa iniciatīvas, kas sabiedrībai kopumā nodrošina kādu vērtīgu ieguvumu,» atzīst bankas Citadele Lielo uzņēmumu apkalpošanas direkcijas vadītājs Māris Macijevskis.

Pašreiz Aizkraukles pašvaldības siltumapgādes uzņēmums SIA Aizkraukles siltums siltumu ražo no gāzes novecojušajā katlu mājā Rūpniecības ielā 2. SIA Seces koks ir garantējusi, ka siltumu Aizkraukles pilsētai no jaunās katlu mājas piegādās no 2015. gada 1. aprīļa. Tehniski siltuma piegāde būs iespējama jau no februāra, kad to varētu saņemt arī iedzīvotāji, ja vien arī pašvaldība būs jau gatava pieņemt no šķeldas ražoto siltumu. SIA Seces koks uzticēto siltumtrases posmu rekonstrukcija norisinājusies pat raitāk nekā plānots, un jau tagad ir iespējams mājām caur tām pievadīt siltumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kādreiz man patika vasarās gulēt zālē un vērot mākoņu figūras debesīs. Tagad Aizkrauklē var vērot jaunās SIA Seces koks katlumājas radīto dūmu mākslu.»

Tā reģionālajam medijam Staburags raksta kāda lasītāja.

«Žēl tikai, ka valdošie ir rietumu vēji un dūmi virzās uz daudzdzīvokļu māju pusi,» viņa piebilst. Viņa raizējas, cik skursteņa izmeši ir kaitīgi vai nekaitīgi iedzīvotājiem, kā arī neizprot, kāpēc dūmi, nevis ceļas gaisā, bet «krīt» zemē un brīžiem apņem katlumāju un tuvāko apkārtni.

Fotogrāfijas no Aizkraukles skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru