Būvniecība un īpašums

Papildināta - Pāvilostas SPA viesnīcas būvniecība iestrēgst tiesā

Zane Atlāce - Bistere, Žanete Hāka, 17.12.2019

Jaunākais izdevums

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas pieņēmusi SIA "Kuldīgas būvserviss" pieteikumu par SIA "Aviao" maksātnespējas procesa pasludināšanu, Db.lv informēja SIA "Kuldīgas būvserviss".

"SPA Hotel Otto" būvniecības darbi Dzintaru ielā Pāvilostā notiek kopš 2018.gada augusta. Plašāku sabiedrības ievērību tie izpelnījās rievpāļu iestrādāšanas laikā, kad kļūdainas ģeoloģijas dēļ ievērojami sarežģījās būvdarbi un izteiktā vibrācija ietekmēja apkārtējo iedzīvotāju ikdienu tādā mērā, ka sākās iedzīvotāju parakstu vākšana ar iebildumiem pret SPA viesnīcas būvniecību. Šie sarežģījumi ietekmēja arī būvniecību - palēninot būvdarbu gaitu un radot papildus izmaksas, skaidro SIA "Kuldīgas būvserviss" pārstāvji.

"Īpašuma attīstītājs "Aviao" līdz šim ne tikai nav uzņēmies atbildību par sevis iesniegtās kļūdainās ģeoloģijas sekām, bet arī, nespējot panākt sev vēlamo, kopš š.g. augusta beigām ar apsardzes palīdzību ir pārņēmis būvobjektu, darbus atļaujot veikt vien atsevišķiem SIA "Kuldīgas būvserviss" apakšuzņēmējiem. Šobrīd būvdarbu līgums ar SIA "Kuldīgas būvserviss" ir izbeigts un būvdarbus turpina SIA "Kuldīgas būvserviss" šī objekta projekta vadītāja jaundibinātais uzņēmums SIA "Capric Management". Papildus nekorektajai līguma pārņemšanai, "Aviao" nav veikusi samaksu par šī gada augsta beigās un septembrī izpildītajiem un apstiprinātājiem būvdarbiem 128 tūkstošu eiro apmērā un faktiski izvairās no sarunām ar būvnieku" apstiprina valdes loceklis Mārtiņš Puķe.

Tikmēr topošajai viesnīcai izveidota mājaslapa, kas vēsta, ka "saules pielietā rietumkrasta mazpilsēta Pāvilosta 2020. gadā sagaidīs Otto Hotel & Sun". Informācija "Lursoft" datu bāzē liecina, ka aprīlī Pāvilostā reģistrēts jauns uzņēmums SIA “Otto Hotel Pavilosta”, kura apmaksātais pamatkapitāls ir 10 tūkstoši eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgā reģistrētā SIA “Aviao”, bet patiesā labuma guvēji ir Jurģis Sedlenieks un Aigars Jakovels.

SIA "Aviao" pamatkapitāls ir 420 000 eiro un tā dalībnieki ir SIA "Mafanikio" (33.33%) un SIA ""Aeronorte" (66.67%). Vairākuma daļu turētāja SIA "Aeronorte" vienīgais īpašnieks ir SPA Viesnīcas projekta vadītājs Jurģis Sedlenieks.

Maksātnespējas procesa pieteikums nozīmēts izskatīšanai tiesas sēdē 2019.gada 19.decembrī.

SIA "Aviao" valdes priekšsēdētājs Jurģis Sedlenieks skaidro, ka uzņēmuma pamatkapitāls patlaban pārsniedz SIA "Kuldīgas būvserviss" prasījumu četrkārt, savukārt aktīvu kopsumma - vairāk nekā astoņas reizes. “Tātad maksātnespējas lūguma izskatīšana tiesā šajā gadījumā ir nepatiesa: maksātnespējas lietas tikai un vienīgi vērtē parādnieka spēju samaksāt parādu, nevis to, vai par parādu pastāv strīds, kas tad risināms tiesā parastā kārtībā. Par SIA "Kuldīgas būvserviss" draudiem pieteikt mūsu maksātnespēju, tādējādi nepatiesi piedzenot, viņuprāt, viņiem pienākošos parādu, nevis tiesā parastā kārtībā, bet caur maksātnespējas lietu (prasītājam ātrāk un ievērojami lētāk) 2019. gada oktobra beigās vērsāmies Valsts policijā, kas patlaban par šo lietu veic resorisko pārbaudi, lai konstatētu, vai par SIA "Kuldīgas būvserviss" valdes darbībām nebūs ierosināma krimināllieta,” skaidro J. Sedlenieks.

“Esam pilnībā maksātspējīgi, bet apšaubām SIA "Kuldīgas būvserviss" prasījumu, jo pēc SIA "Forma 2" sertificēto būvekspertu veiktās pārbaudes objektam konstatētas ne tikai ievērojamas neatbilstības izmantoto tehnoloģisko risinājumu un materiālu ziņā (būvnieks patvaļīgi aizstājis materiālus ar lētākiem, kā arī neizdod atbilstības dokumentus un segto darbu aktus), bet, kas ir daudz nepatīkamāk - atsevišķas no nesošām konstrukcijām izbūvētas projektam neatbilstoši, kas sliktākā gadījumā bez pārbūves varētu novest pie ļoti nevēlamām sekām. Patlaban būvkonstruktors veic slodžu pārrēķinu, savukārt Latvijas Būvinženieru savienība (LBS) vērtē SIA SIA "Kuldīgas būvserviss" atbildīgā darbu vadītāja Uģa Brēdiķa kompetences atbilstību sertifikātam,” skaidro J.Sedlenieks.

“SIA "Aviao" izdevumi, labojot defektus, ievērojami pārsniegs SIA "Kuldīgas būvserviss" prasījumu, kuru pamatojošo rēķinu SIA "Kuldīgas būvserviss" piegādātājs, ir atsaucis - padarot SIA "Kuldīgas būvserviss" rēķinu nepamatotu,” viņš skaidro.

“Darbi turpinās un, pie noteikuma, ka par SIA "Kuldīgas būvserviss" nekvalitatīvi veiktajiem darbiem neatklāsies vēl papildus defekti, "Otto" plāno durvis vērt 2020. gada pavasarī,” viņš pastāstīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pāvilostas SPA viesnīcas attīstītāja maksātnespējas prasījums noraidīts

Zane Atlāce - Bistere, 14.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 9.janvārī atzinusi SIA "Kuldīgas Būvserviss" prasījumu pēc SIA "Aviao" maksātnespējas par nepamatotu un to noraidījusi, liecina Db.lv rīcībā esošais tiesas spriedums.

Db.lv pērn decembrī ziņoja, ka tiesa pieņēma SIA "Kuldīgas būvserviss" pieteikumu par SIA "Aviao" maksātnespējas procesa pasludināšanu.

SIA "Aviao" attīstītā "SPA Hotel Otto" būvniecība Dzintaru ielā Pāvilostā notiek kopš 2018.gada augusta.

Noklausoties lietas dalībnieku paskaidrojumus un izvērtējot rakstveida pierādījumus, tiesa atzinusi, ka SIA "Kuldīgas būvserviss" pieteikums ir noraidāms turpmāk norādīto apsvērumu dēļ.

Tāpat tiesa uzlikusi SIA "Kuldīgas būvserviss" par pienākumu apmaksāt SIA "Aviao" tiesāšanās izdevumus, kas radušies, atspēkojot šo nepamatoto maksātnespējas pieprasījumu. Tiesa savā lēmumā norāda, ka SIA "Aviao" rīcībā esošie finansu līdzekļi vairākkārtīgi pārsniedz SIA "Kuldīgas Būvserviss" prasījuma apmērus, un ka pušu starpā esošais strīds nav risināms ar līdzīgām metodēm.

Komentāri

Pievienot komentāru