Ražošana

Papildināta - PVD saistībā ar Kazahstānas aizliegumu pārbaudīs sešus šprotu ražotājus

Žanete Hāka, 13.06.2014

Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju no Kazahstānas Patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras par noteikto pagaidu eksporta aizliegumu sešiem Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumiem.

Aģentūra skaidro, ka veicot eksportētās produkcijas laboratoriskās pārbaudes, konstatēts pārsniegts benzopirēna maksimāli pieļaujamais līmenis un nepilnīga informācija produktu marķējumā, informē PVD.

Pagaidu aizliegums eksportēt produkciju Šprotes eļļā noteikts SIA Kolumbija LTD, SIA Zvani, SIA Kuršu zeme, SIA Roja F.C.T., SIA Unda, bet SIA Gamma-A uz laiku aizliegts eksportēt produkciju Šprotu pastēte.

PVD ir uzsācis uzņēmumu ārpuskārtas pārbaudes, kuru laikā jau konstatēts, ka saražotā produkcija eksportēta tikai uz Kazahstānu un Latvijas tirgū nav nonākusi.

Lai risinātu jautājumu par eksporta aizliegumu atcelšanu, PVD par dienesta pārbaudēm un to rezultātiem, kā arī par pašu uzņēmumu veiktajām izmaiņām tehnoloģiskajos procesos un marķējumā, informēs Kazahstānas atbildīgo institūciju.

Tiesības eksportēt uz Muitas ūnijas valstīm (Krievija, Baltkrievija, Kazahstāna) ir 45 zvejas produktu apstrādes uzņēmumiem, no tiem 19 uzņēmumi ražo produktu Šprotes eļļā.

Db.lv jau rakstīja, ka Kazahstāna varētu aizliegt šprotu importu no Baltijas valstīm, šādu lēmumu skaidrojot ar pārmērīgo benzopirēna saturu, vēsta Kazahstānas portāls Alau.

Uz iespējamo Baltijas šprotu importa aizliegumu intervijā laikrakstam Magapolis norādījis Kazahstānas Patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras vadītāja vietnieks Žanderbeks Bekšins.

«Runājot par aizliegumiem, šobrīd es izskatu materiālus par šprotēm no Baltijas, kurās konstatēts pārmērīgs kancerogēnā benzopirēna daudzums. Tuvākajās dienās es šajā sakarībā pieņemšu lēmumu,» pirmdien publicētajā intervijā norāda Bekšins.

Viņš atklāja, ka aģentūra gatavojas pārbaudīt arī Kazahstānā pārdodamā piena, sviesta un sulu dabīgumu un kvalitāti.

Kā atzina biedrības Rīgas šprotes vadītājs Imants Cīrulis, ne šprotu ražotāji, ne arī Pārtikas un veterinārais dienests pagaidām nav informēti par tirdzniecības aizliegumu, tomēr katras valsts tiesības ir pastiprināti kontrolēt to vai citu produktu.

«Nav zināms, vai aizliegums varētu atteikties tieši uz Latvijas šprotēm. Iespējams, šīs aktivitātes saistītas ar Kazahstānas atrašanos vienotā muitas ūnijā ar Krieviju un Baltkrieviju, kur arī pastiprināti kontrolē mūsu produkciju. Tomēr jāatzīst, ka patlaban nav nekādu problēmu ar šprotu noietu minētajās valstīs. Tāpat Kazahstānas uzņēmēji turpina ražot savas šprotes, iepērkot brētliņas no Latvijas zvejniekiem,» sacīja Cīrulis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Engurē tiks atvērts vietējā ražotāja SIA “Unda” zivju konservu veikals “Diplomats”, informē uzņēmums.

“Diplomats” ir zivju pārstrādes uzņēmuma SIA “Unda” preču zīme, ko tas izmantota jau kopš 1931. gada. Tolaik - galvenokārt šprotu un ķilavu konservu eksportam uz ASV. Līdz pat 2017. gadam SIA “Unda” lielākoties visu savu produkciju eksportēja. Arī šobrīd eksports nodrošina lielāko apgrozījumu, taču uzņēmumam ir svarīga atpazīstamība arī vietējā tirgū. Sākotnēji 2022. gadā tika atvērts neliels kiosks Engurē, kur bija nopērkama “Diplomats” produkcija. Tagad tas ir pārtapis par veikalu.

“Daudzus gadus mūsu produkcija Latvijā nebija nopērkama, jo mēs visus spēkus veltījām eksporta attīstībai. Cilvēki bieži jautāja kāpēc Engurē ražotos konservus Engurē nevar iegādāties? Tā savulaik dzima ideja par mūsu produkcijas kiosku. Tas nebija plānots kā peļņas projekts, bet pēc viena gada nostrādāšanas bija skaidrs, ka ideja bijusi ļoti veiksmīga. Taču kiosks nav tā ērtākā iepirkšanās vieta – nav redzami visi produkti. Šāds “Diplomats” veikaliņš ir mūsu uzņēmuma seja un tam jāizskatās glīti, jābūt pārdomātam un ērtam. Tajā jābūt iespējai apskatīt un iegādāties visu mūsu sortimentu. Mēs gribam, lai Engures iedzīvotājiem un pilsētas visiem ir iespēja iegādāties vietējā ražojuma zivju konservus. Mēs lepojamies ar savu piejūras ciematu. Pateicoties uzņēmīgiem vietējiem cilvēkiem un tādiem zināmiem uzņēmumiem kā “Engure Cafe”, “Kafff”, “Kukul” un daudziem citiem, pilsēta ik gadu kļūst arvien populārāks galamērķis tūristiem gan no Latvijas, gan kaimiņvalstīm.,” stāsta uzņēmuma SIA “Unda” valdes priekšsēdētājs Artūrs Bubišs.

Komentāri

Pievienot komentāru