Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s otrdien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, liecina aģentūras paziņojums.

Ilgtermiņa reitings paaugstināts no BB pakāpes līdz BB+. Tāpat aģentūra apstiprinājusi īstermiņa reitingu B līmenī un atveseļošanās reitingu 3.

Aģentūras pārstāvji skaidro, ka reitinga izmaiņas liecina par Latvijas tekošā konta būtisku uzlabošanos. «2009./2010. gada recesija ir nodarījusi mazāku kaitējumu valsts finansēm nekā mēs gaidījām,» norāda Standard&Poor’s kredītu analītiķis Franks Gills.

Reitingam piešķirts stabils nākotnes vērtējums, kas atspoguļo aģentūras viedokli par sabalansētiem riskiem valdības kredītspējai.

Ņemot vērā 35% kritumu vietējā pieprasījumā laikā starp 2007. un 2009. gadu, Latvijas ekonomika, pēc mūsu domām, uzrādījusi ārkārtīgu elastību. Kopā ar ievērojami stingrākiem kredītu nosacījumiem, pagātnes nelīdzsvarotība ir strauji samazinājusies. Rezultātā process ir palīdzējis atgūt konkurētspēju.

Izaugsmes atbalstam palīdzēs pakāpeniska patēriņa un investīciju līmeņa normalizēšanās, kam daļēji palīdzēs ES strukturālo fondu līdzekļi.

No otras puses Standard & Poor's neparedz, ka vietējo kredītu pieauguma temps palielināsies virs nominālā IKP kāpuma tuvākajā nākotnē.

Ja samazināsies valsts budžeta deficīts, mājsaimniecību parādsaistības un uzlabosies uzņēmumu rentabilitāte, turpinot uzlabot Latvijas ārējo pozīciju, reitingi varētu tikt vēl vairāk paaugstināti, norāda aģentūra.

«Kredītreitinga palielināšana kopumā ir pozitīvs notikums, šaubu nav. It īpaši pašlaik, kad reitingi Eiropā krīt kā mušas,» skaidro Citadele Asset Management Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis.

Pēdējā pusgada laikā no visām Eiropas Savienības valstīm reitingi ir pacelti tikai Igaunijai un tagad arī Latvijai. Savukārt četrām ES valstīm (Grieķija, Īrija, Spānija, Portugāle) pēdējā pusgada laikā reitingi ir krituši, dažām pat par vairākām pakāpēm.

«Aģentūras S&P solim piemīt zināms pozitīva pārsteiguma lādiņš. Tajā pat laikā jāatceras, ka līdz šim šī aģentūra bija izlēcējs – tās Latvijas reitings bija zemāks nekā abām pārējām lielā trijnieka aģentūrām, un tagad tas ir kļuvis normālāks. Otrkārt, līdz ar šo pacelšanu S&P reitings ir kļuvis atbilstošāks tai riska pakāpei, kādu Latvijai jau bija piešķīruši starptautiskie investori un par kuru var spriest pēc Latvijas eiroobligāciju cenām. Tas nozīmē to, ka nupat notikusī reitingu pacelšana jau bija iecenota tirgū un Latvijas eiroobligāciju ienesīgumu būtiska tālāka pazemināšanās S&P soļa ietekmē nav gaidāma,» skaidro eksperts.

Kā liecina obligāciju cenas, pašlaik Latvijai aizņemšanās starptautiskajos tirgos uz piecu gadu termiņu eiro izteiksmē maksā ap 4-5%. Pašreizējā tirgus situācijā un pie pašreizējiem Latvijas reitingiem tie jau ir diezgan labi līmeņi. Tas ir lētāk nekā tirgū šodien spēj aizņemties Īrija, Portugāle un tikpat cik tas maksā Spānijai - kaut arī šīm valstīm reitingi ir daudz augstāki nekā Latvijai (taču reitingu dinamika ir pretēja mūsējai - uz leju.), uzsver Z. Vaikulis.

Komentāri

Pievienot komentāru