Enerģētika

Par kukuļdošanu aizturētā uzņēmēja kompānija noslēdz 4,5 miljonu konkursu par katlumājas būvi Daugavpilī

Gunta Kursiša, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Šā gada februārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) par kukuļošanu aizdomās turētā Jāņa Sprinovska kompānija SIA Sprino noslēgusi vairāk nekā 4,57 miljonus latu vērtu konkursu par šķeldas katlumājas būvniecību Daugavpilī, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Konkursā pieteicās trīs uzņēmumi – a/s UPB, Viļņā reģistrētā UAB Naujoji Šiluma, kā arī personu grupa SIA CBT Birojs, SIA Āboltiņa būvuzņēmums AG, SIA Remce un Agro Forst & Energietechnik, un par uzvarētāju tika atzīts pēdējais. Konkursu savukārt izsludināja SIA Sprino.

SIA Sprino reģistrēta 2006. gadā Rīgā, un kā tās pamatdarbības veids norādīta neklasificēto individuālo pakalpojumu sniegšana, kā arī tvaika piegāde un gaisa kondicionēšana. Pērno gadu uzņēmums noslēdza ar 5069 latu apgrozījumu, kā arī ar 165 tūkstošu latu zaudējumiem. Uzņēmumā 2012. gadā tika nodarbināti četri darbinieki, savukārt vienīgā valdes locekļa amata pienākumus pilda Viesturs Razumovskis.

Savukārt tās vienīgais īpašnieks ekspremjera Andra Šķēles kādreizējais biznesa partneris J. Sprinovskisbija sešu personu vidū, ko aizdomās par kukuļošanu 2013. gada februārī aizturēja KNAB darbinieki. Tāpat aizturēto vidū bija arī Daugavpils vicemērs Vjačeslavs Širjakovs un pašvaldības kapitālsabiedrības Daugavpils siltumtīkli valdes loceklis Māris Laudiņš.

J. Sprinovski un V. Širjakovu tiesa no apcietinājuma atbrīvoja šā gada maija beigās apmaiņā pret attiecīgi 50 tūkstošu latu un 100 tūkstošu latu apjomīgām drošības naudām. J. Sprinovskim piemērots drošības līdzeklis - liegums izbraukt no valsts un aizliegums tuvoties noteiktām personām un vietām.

Gada sākumā KNAB informēja, ka par lēmumu pieņemšanu kāda komercuzņēmuma interesēs nodots vismaz 120 tūkstošu eiro liels kukulis. Visticamāk, tas saistīts ar vienu no daudzmiljonu līgumiem, ko J. Sprinovskim piederošie uzņēmumi slēguši ar Daugavpils domi, iepriekš rakstīja deputatiuzdelnas.lv

Medijos iepriekš izskanēja, ka KNAB ierosinātā kriminālprocesa centrā, visticamāk, ir līgums par siltumenerģijas pirkšanu, kas paredz, ka J. Sprinovskim piederošā SIA Batergo apņemas piegādāt enerģiju uzkarsēta ūdens veidā Daugavpils siltumtīklu trešajai siltumcentrālei jeb TEC3. Līgumu ar Batergo par 6,2 miljoniem Daugavpils dome noslēdza 2012. gadā. Saskaņā ar neoficiālu informāciju, KNAB aizdomīgi šķituši līguma punkti, kas paredz, ka vecās siltumtrases tiek demontētas, savukārt jaunās trases būs jau Batergo īpašums, ziņoja Latvijas Radio.

Līdzīgu līgumu 2011.gadā pašvaldība noslēdza ar citu J. Sprinovskim pilnībā piederošu uzņēmumu SIA Sprino. Tā vērtība bija 9,5 miljoni latu, lai gan tajā pašā gadā tās apgrozījums bija tikai 71 tūkstotis latu.

Vēl 2002. gadā uzņēmums Energo-Din, kurā J. Sprinovskim pieder 49% daļu, ieguva līgumu ar Daugavpils siltumtīkliem par koģenerācijas staciju būvi un siltuma piegādi uz 20 gadiem. Pilsētas vadība vēlāk šo līgumu atzina par neīstenojamu, tomēr gāzes koģenerācijas staciju Daugavpilī 2009. gadā uzbūvēja cita viņa firma BK Enerģija un šajā pašā gadā ieguva tiesības būvēt arī šķeldas katlumāju Križu mikrorajonā. Koģenerācijas stacijas ražo ne tikai siltumu, bet arī elektrību, ko pārdod obligātajā iepirkumā par paaugstinātu cenu, ko gala rezultātā sedz patērētāji. 2012. gadā BK Enerģija, kurai pieder arī vēja ģenerators Liepājā, bija viens no lielākajiem valsts atbalsta saņēmējiem - obligātajā iepirkumā tā pārdevusi elektroenerģiju par 2,9 miljoniem latu, iepriekš ziņoja Nekā personīga.

15 megavatu (MW) šķeldas katlumājas būvniecība paredzēta Daugavpilī, Mendeļejeva ielā 13A.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām saistībā ar Daugavpils siltumtīklu iepirkumiem, kuros izkrāpti 850 tūkstoši eiro, bet kukuļots 130 tūkstoš eiro apmērā, trešdien žurnālistiem pavēstīja biroja amatpersonas.

Krāpšana veikta saistībā ar emisijas kvotu maiņu un tirdzniecību. Lietā ir seši cietušie - divas pašvaldības un trīs uzņēmumi.

Par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanas atbalstīšanu aizdomās tiek turētas divas Daugavpils pašvaldības amatpersonas, savukārt divi uzņēmēji - krāpšanā lielā apmērā, kukuļošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, vēl divi uzņēmēji - kukuļošanas starpniecībā, kukuļa piesavināšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, bet vēl viens komersants - par krāpšanu lielā apmērā un krāpšanas atbalstīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpils siltumtīklu lietā apsūdzētais Daugavpils politiķis Širjakovs savu vainu neatzīst

LETA, 22.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no sešiem tā dēvētajā Daugavpils siltumtīklu lietā apsūdzētajiem, bijušais Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Širjakovs savu vainu neatzīst, aģentūrai LETA pastāstīja viņa advokāts Dainis Lūsis.

«Apsūdzības formulējums ir visai nesaprotams un neskaidrs, arī pati apsūdzība, cik noprotu, vēl nav galīgā. Līdz ar to pateikt kaut ko par kādu fragmentu, neredzot kopainu, ir visai grūti,» skaidroja Lūsis.

«Cik noprotu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) versijas par notikušo, arī no pretenzijām, kas izvirzītas pret Širjakovu, Daugavpils siltumtīklos ir notikusi kaut kāda krāpšanās. Baidos, ka to, kādā veidā šī krāpšanās ir notikusi, Širjakovs nemācēs pateikt, jo viņam ar visu to lietu ir maza saistība. Savulaik Širjakovam, pildot Daugavpils vicemēra pienākumus, Daugavpils siltumtīkli atradās viņa pārraudzībā, bet ietekmēt lēmumu pieņemšanu viņš nevarēja nekādā veidā,» uzsvēra Lūsis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Baltic Credit Solutions Latvia

Žanete Hāka, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrs (UR) reģistrēja 60 komercķīlas, bet 82 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 260 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 172 miljardi lati. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 88 miljardi lati.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā reģistrējis SIA Baltic Credit Solutions Latvia, un ķīlas ņēmējs bijusi Citibank London Branch. Ķīlas maksimālā prasījumu summa ir 195 miljoni eiro.

Otra lielākā komercķīla bijusi ķīmisko vielu un graudu vairumtirgotājam - SIA Scandagra Latvia – 18 miljoni eiro. Ķīlu ņēmis SIA Swedbank Līzings.

Aizvadītajā nedēļā 8,7 miljonu eiro lielu komercķīlu devusi gultņu, zobratu, pārnesumu un piedziņas elementu ražošanas SIA APP Grupp, Bottomley Holdings Ltd, Dmitrijs Krikunovs un BBC R Germany GmbH. Kā parādnieks norādīta SIA APP Grupp.

Komentāri

Pievienot komentāru