Eksperti

Par mums un to, kas šobrīd svarīgs

Ainars Bagatskis, izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas ārštata padomnieks sporta jautājumos, 12.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jautājumus un viedokļu vētru raisījis fakts, ka trim no kopskaitā 232 Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) atlētiem par februāra mēnesi apturēta valsts finansēta ikmēneša pabalsta izmaksa (vienlaikus saglabājot iespēju saņemt visu nepieciešamo LOV atbalstu un finansējumu, lai nodrošinātu sportistu gatavošanos startiem valsts izlasē), jo viņi piedalījušies komercsacensībās ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem.

Jautājums par šo valstu sportistu dalību olimpiskajās spēlēs un citās starptautiskās sacensībās, valsts himnu un karogu lietošanu tajās, ir ļoti aktuāls. Šobrīd sīva cīņa pret agresoriem norit ne tikai Ukrainas frontē, bet arī sporta pasaulē. Gribu, lai jūs izdzirdat, ka Krievijas brutālās agresijas rezultātā nogalināti un Ukrainas sporta ierindā nekad vairs nebūs jau vairāk kā 280 sportisti, tai skaitā bērni, un sporta darbinieki. Vairāk kā 3 tūkstoši Ukrainas sportisti un sporta darbinieki šobrīd atrodas frontē, aizstāvot savu zemi un tiesības nodarboties ar sportu. Izpostīti jau vairāk kā 320 sporta objekti, no tiem vismaz 87 gandrīz pilnībā.

Latvija sniegusi milzīgu atbalstu un palīdzību Ukrainai, sniedzot nodrošinājumu un finansējumu gan valsts līmenī, gan ar lieliski noorganizētu brīvprātīgo palīdzību, un nenogurstoši turpina to darīt.

Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas vadībā aktīvi komunicējam ar mūsu partneriem sporta organizācijām Latvijā, sporta ministrijām Baltijā un citur Eiropā, centienos rast pamatotus risinājumus attiecībā par savu valstu sportistu dalību komercsacensībās šajos apstākļos, kā arī nodrošināt vienotu atbalstu Ukrainai sporta nozarē, kas ir tikai neliels pienesums, ko varam sniegt valstij, kurā sportisti un sporta darbinieki burtiski cīnās par izdzīvošanu.

Atbildot uz jautājumu, vai ierobežojumos neesam lielāki ukraiņi, kā viņi paši, Ukrainas sporta ministrs un nacionālās olimpiskās komitejas prezidents Vadims Gutcaits apliecina, ja ukraiņu sportisti pēc pašu izvēles piedalās komercsacensībās, kur piedalās arī agresorvalstu sportisti, valsts finansējums šādiem sportistiem netiek nodrošināts.

Latvija nav liegusi sportistiem piedalīties sacensībās, kur startē Krievijas un Baltkrievijas sportisti, nav izslēgusi šos sportistus no LOV, nav apturējusi valsts atbalstu, kas nepieciešams sportistam valsts pārstāvēšanai, nav liegusi dalību valsts izlasē, bet atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas līgumā ar Latvijas Olimpisko komiteju noteiktajam, ja sportists šādās sacensībās piedalās, viņam tiek apturēta mēneša pabalsta izmaksa.

Šāds noteikums šobrīd tiek piemērots, kopīgi ar sporta organizācijām meklējot risinājumus, kas atbilstu valsts mērķiem, kā arī iespējami respektētu sportistu, kuri godam nes Latvijas vārdu tās valstsvienībās, individuālās karjeras. Esmu pateicīgs saviem kolēģiem, atlētiem, sporta un mediju darbiniekiem, sporta nevalstiskajām organizācijām, visiem, kuri ikdienā iegulda lielu darbu, atbalstot Latviju tās centienos apturēt agresoru un nepieļaut tā propogandu sportā.

Komentāri

Pievienot komentāru