Jaunākais izdevums

Gatavojoties Latvijas valsts simtgadei, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) uzsāk īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa – Turaidas muzejrezervāta Turaidas muižas Klaušinieku mājas restaurācijas un atjaunošanas darbus, informē VNĪ.

Pirmdien VNĪ attīstītajā projektā tiek uzsākti būvdarbi, kas ietver vēsturiskās ēkas daļas demontāžu, tai skaitā, tiks izņemts un saglabāts vēsturiskā mūra fragments ~ 2m2 apjomā. Šis fragments turpmāk tiks eksponēts atjaunotajā Klaušinieku mājā, kuras iekštelpas tiks pielāgotas muzeja ekspozīcijām.

Restaurācijas un atjaunošanas darbu ietvaros, līdz šī gada beigām plānots ēkai izbūvēt pamatus un koka karkasa konstrukcijas, kā arī veikt ārējo inženiertīklu izbūvi.

Kā liecina Turaidas muzejrezervāta etnogrāfa Uģa Niedres veiktais pētījums par Klaušinieku māju, ēka celta klaušu laikos XVIII gadsimtā vai vēl agrāk. No ārpuses atgādinājusi riju ar lielu piedarbu. Sienas celtas no māla kleķa, bet tās jumts bijis četrslīps ar platām paspārnēm. Ēkas rietumu gals bijis ar izvirzījumu, tur atradusies liela apkurināma telpa, kurā klaušu darbinieki pārnakšņoja. Austrumu galā bijusi stadula klaušinieku zirgiem ar plašu nojumi, ko balstījuši stabi. 19.gs beigās ēka tikusi pārplānota un dzīvojamā daļā ierīkoti divi dzīvokļi muižas kalpu ģimenēm, stadulā viņu kūtis un klētis, vāgūzis.

Līdz mūsdienām saglabājusies vien neliela daļa no oriģinālās Klaušinieku mājas sienas, kas, kā norādīts iepriekš, tiks demontēta un eksponēta atjaunotajā Klaušinieku mājā.

Par Klaušinieku mājas restaurācijas un atjaunošanas darbu veikšanu VNĪ noslēgusi līgumu ar pilnsabiedrību RERE MEISTARI1. Darbus plānots pabeigt līdz 2018.gada 30.jūnijam, un restaurācijas un atjaunošanas darbu kopējās izmaksas ir 517 230,80 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pabeigta Turaidas muzejrezervāta Klaušinieku mājas restaurācija

Lelde Petrāne, 08.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) ir pabeigusi īpašā kultūras pieminekļa, Turaidas muzejrezervāta Klaušinieku mājas, restaurāciju. Iecerēts, ka plašākam apmeklētāju lokam vēsturiskā ēka durvis vērs 19. maijā Muzeju naktī.

«Klaušinieku māja ir viens no VNĪ uzsāktās programmas «100 adreses Latvijas simtgadei» nozīmīgākajiem projektiem,» uzsver VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

VNĪ un būvnieks RERE Meistari projektu īstenoja ātrāk, nekā sākotnēji plānots, līdz ar to vēsturiskais mantojums tiek nodots ekspluatācijā martā.

«Mūsu meistari ēkas atdzimšanā iedzīvināja ne tikai šo ēku, bet arī daudzviet jau izzudušas amata prasmes,» teic A/S RERE Grupa valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa, Turaidas muižas kompleksā ietilpstošās, 18. gadsimtā celtās Klaušinieku mājas atjaunošana aizsākās 2015. gadā, kad tika izstrādāts restaurācijas būvprojekts. 2016. gada rudenī tika sākti būvdarbi, bet 2017. gada maijā svinēti spāru svētki.

Komentāri

Pievienot komentāru