Tehnoloģijas

Pasaules valstu valdības iebilst pret jaunajiem augšējā līmeņa domēniem

Jānis Rancāns, 21.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules valstu valdības apkopojušas vairāk nekā 250 sūdzības par jaunajiem vispārējiem (ģenēriskajiem) augšējā līmeņa domēniem (Generic top-level domain (gTLD)), kuru pieteikumi iesniegti Interneta vārdu un numuru piešķires korporācijai (Icann).

Piecdesmit valstu izveidotajai Valdību Konsultatīvajai padomei (Gac) neesot patikuši domēni, kas saistīti ar cilvēku tautībām vai ģeogrāfiskām vietām, tostarp, .roma, .islam, .patagonia, .africa un .zulu. Padomei bijušas arī bažas par domēnvārdiem, kas aptvēruši plašas nozares, kā, piemēram, .casino, .charity, .health, .insurance un .search.

Patlaban Gac izdevusi «agrīnos» brīdinājumus, lai dotu iespēju domēnu iesniedzējiem laiku atrisināt padomes bažas vai arī atteikties no domēna reģistrācijas un atgūt 80% no par domēnu samaksātajiem 185 tūkstošiem ASV dolāru.

Aizvadītā gada jūnijā Icann izlēma atcelt ierobežojumus augšējā līmeņa domēniem, tādējādi paverot ceļu kompānijām un organizācijām, kas varēs to domēnos izmantot savus vai savu zīmolu nosaukumus. Icann paredz, ka pirmie jaunie domēnvārdi darbosies jau nākamajā gadā un nozīmīgi mainīs internetu, kādu mēs to pazīstam mūsdienās.

Saskaņā ar Icann datiem, aizvadītā gada jūnijā tika iesniegti 1,9 tūkstoši pieteikumu par jaunajiem domēniem. Tā, piemēram, kompānija Amazon iesniegusi pieteikumu pēc tādiem gTLD kā .app, .book, .movie, .game un .mail. Savukārt Google - .search, .cloud un .gmbh, kompānija Johnson & Johnson pēc .baby, Symantec pēc .antivirus utt.

Augšējā līmeņa domēnu liberalizācija ir saskārusies arī ar apjomīgu kritiku. Tā, piemēram, Nacionālo reklāmdevēju asociācija paudusi, ka jaunie gTLD izraisīs papildus zaudējumus zīmolu īpašniekiem, maldinās patērētājus, bet interneta meklēšana izplatīs pa tūkstošiem un simtiem jaunu domēnu.

Jaunie augšējā līmeņa domēni izsaukuši arī Saūda Arābijas un Vatikāna nepatiku. Saūda Arābija iebildusi pret .gay, bet Vatikāns - .god. Augšējā līmeņa domēns ir Interneta domēna vārda pēdējā daļa, piemēram, .org, .com vai .gov.

Komentāri

Pievienot komentāru