DB Viedoklis

Paši pūta, paši dega jeb kā var nesolīt

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 17.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības stabilitāti draud satricināt nevis budžeta nepieņemšana Saeimā, bet gan tā pieņemšanu pavadošie mediķu streiki.

Iemesls gana leģitīms – netiek pildīts likumā ierakstītais par ikgadēju mediķu algu kāpumu par 20%. Jāuzsver: šo likuma normu iebalsoja šīs Saeimas deputāti, nevienam nebalsojot «pret». Tā nav mantojums no aizejošiem politiķiem. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris Rīga TV 24 ir norādījis: «Saeimas deputāti, stājoties amatā, ir zvērējuši ievērot Latvijas Republikas likumus un, ja viņi gatavojas, balsojot par šādu valsts budžetu, šo zvērestu lauzt, tad tiem deputātiem, kuri lauzīs zvērestu, nav vairs vietas Saeimā. Mediķu protesti varētu attīstīties arī līdz Saeimas atlaišanai.»

Kā redzams, likmes ir gana augstas un mediķi ir cīņas spara pilni. Viņus atbalsta arī veselības ministre Ilze viņķele, kas savā tviterkontā uzsver, ka: «Politiķiem jādod tādi solījumi, kas ir izpildāmi. Pieviltas cerības sāp visvairāk. Izprotu mediķu prasības un atbalstu pilsoniski aktīvu tiesību aizstāvību.» Ja runājam par vainīgajiem un atbildīgajiem, tad jāteic, ka valdība šajā situācijā bija pilnīgā ķīlnieku lomā, kurā to sagrāba Saeima, ministru partijas biedrus ieskaitot. Proti, valdības vadītājs Krišjānis Kariņš ir skaidrojis, ka Ministru kabinets bija izšķiršanās priekšā: pildīt likumā iebalsoto un turēt mediķiem doto solījumu, atsakoties no jebkādiem papildu piešķīrumiem citām nozarēm, vai tomēr papildus pieejamo finansējumu sadalīt solidāri starp visām nozarēm. Nav liels pārsteigums, ka ministri izšķīrās par otro variantu.

Lai gan sāp sirds par mediķu piesmiešanu, tomēr īsti pareizi laikam nebūtu, ja bez algu pielikuma būtu palikuši, piemēram, pedagogi, kultūras iestāžu darbinieki, tieslietu un iekšlietu jomās strādājošie. Tomēr tas nemaina lietas būtību.

Saeimas deputāti par likuma prasību padarīja normu, kuras izpilde ir vairāk nekā apgrūtināta.

Taču tā, protams, nav mediķu problēma. Un te nu atbildība jāuzņemas visām koalīcijas partijām, arī veselības ministres partijai. Šoreiz Saeima tiešām ir pelnījusi kārtīgu skandālu un publisku nopēlumu. Nu nedrīkst atbildīgi politiķi tā mētāties ar solījumiem, turklāt piešķirot tiem likuma spēku.

Pašlaik mediķu arodbiedrībai rokās ir visi trumpji, politiķiem nav neviena pretargumenta. Tā teikt, paši pūta, paši dega. Maz ticams, ka Saeima budžeta pieņemšanas gaitā nobalsos par solījumu pildīšanu mediķiem, atņemot valdības atbalstīto algu pieaugumu strādājošajiem citās nozarēs. Taču debates būs gana karstas un opozīcija varēs izpausties gana spilgti un krāšņi, kamēr pozīcija sēdēs nokārtām galvām. Un būs to pelnījusi. Vairākas jaunās partijas nāca politikā ar jauniem vēstījumiem, taču darbos tālāk par veco triku ar «kā var nesolīt» netika. Nē, tomēr tika tālāk, šī Saeima atšķirībā no slavenā teiciena autora saviem solījumiem pamanījās piešķirt likuma spēku.

Komentāri

Pievienot komentāru