Pavāri piedāvā lētas alternatīvas skolu pusdienām 

Skolēni, kas izvairās no skolu pusdienām, un skolas, kas neievieš pārmaiņas. Vai šīm problēmām ir iespējami risinājumi un cik tas maksātu?

Ilze Žaime, 2019. gada 01. oktobris plkst. 9:42

Par to tika diskutēts «Novada Garšas» noslēguma pasākumā «Nogaršo Latviju Rīgā!».

Tā, piemēram, «Pavāru kluba» biedre, pavāre Svetlana Riškova, pēc rūpīgas skolu pusdienu piedāvājuma izpētes, nonākusi pie vairākām atziņām. «Mūsuprāt, ēdienkartēm ir jābūt sezonālām, tad būs iespējams tās izveidot kvalitatīvas un veselīgas, ēdiens būs pilns ar vitamīniem, svaigs un apetīti rosinošs!» ir pārliecināta S.Riškova.

Jebkuras virtuves spēkos esot uzlabot ikdienas rezultātus, lai skolas pusdienas veicinātu bērniem prieku, neradot papildus tēriņu, uzskata S.Riškova. Piemēram, jāsāk ar to, ka jāpievērš uzmanība pasniegtā ēdiena temperatūrai - silts vienmēr būs gardāks, kā arī ar garšvielu palīdzību jārada «umami» efekts. Viņa arī iesaka biežāku veģetāru maltīšu ieviešanu.

Pavāres izstrādāts pusdienu piedāvājums, kurā ietilpst truša zupa ar pupiņām un dārzeņiem, ķirbju-tomātu salāti un deserts - jogurta panna cotta ar brūkleņu marmelādi un auzu pārslām, vienai porcijai izmaksā EUR 1,69.

Savukārt, S. Riškovas kolēģis, šefpavārs Raimonds Zommers prezentēja skolas pusdienu piedāvājumu, kurā ietilpa buljonā sautēta cūkgaļās karbonāde, kartupeļu-ziedkāpostu biezenis, gurķu salāti, spinātu smūtijs un maizes šķēle, kas kopā izmaksātu EUR 1,91.

Skolu pusdienu valsts nodrošinātais līdzfinansējums sedz tikai EUR 1,40, taču S. Riškova iesaka kompensēt nedaudz dārgākās maltītes, citu dienu tās aizstājot ar izdevīgākiem piedāvājumiem.

Pavārs Romans Ugļaņica iepazīstināja ar viņa radītu veģetāru pusdienu piedāvājumu, kurā ietilpa ceptu tomātu zupa ar pētersīļu pesto, krēmīgi rīsi ar riekstiem un rudens veltēm, kā arī linsēklu bulciņa, kas kopā izmaksā EUR 1,21.

S. Riškova ir pārliecināta, ka līdz šim rekomendēto veģetāro pusdienu piedāvājumu vienu reizi nedēļā var aizstāt ar divām reizēm nedēļā. Tas būtu gan veselīgs, gan draudzīgs risinājums budžetam, sniedzot lielākas iespējas pavāriem.

Ir arī tehniski paņēmieni, kā samazināt virtuves darba izmaksas, izvēloties pareizo virtuves aprīkojumu.

Arī Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards pasākumā uzsvēra, ka, «ja sāksim katru dienu ar kārtīgu maltīti, tādu maltīti, ko ir ēduši mūsu senči un kas satur tos produktus, ko paši esam izaudzējuši, vienmēr varēsim justies labi, jo tas ir dabiski un mums ierasts,» piemetinot, ka «diemžēl, ikdienas steigā bieži vien par to aizmirstam».

Tieši likumdošanas prasības ir tās, kas atbalsta gardu un veselīgu maltīšu ieviešanu skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Kā instruments, ar kā palīdzību panākt pārmaiņas, ir radīts zaļais publiskais iepirkums, kuru izmantojot, var piesaistīt līdzekļus, lai bērniem nodrošinātu nevis lētāko, bet saimnieciski izdevīgāko variantu.

J. Simanovska, pētniece un projektu eksperte atklāj - analizējot 100 izglītības iestāžu sadarbības partnerus un veiktos pārtikas iepirkumus, secināts, ka 97% gadījumu nav izmantotas tās iespējas, ko sniedz Ministru kabineta noteikumi. Zaļā publiskā iepirkuma noteikumi paver tādas iespējas kā sezonālas, bioloģiskas pārtikas nodrošināšana, kas tiek piegādāta videi draudzīgā iepakojumā.

Kā videi draudzīgāko eksperte izceļ bioloģisko pārtiku. Taču pētījums atklāj, ka līdz šim bioloģiskā pārtika atsevišķi parādījusies tikai 4% iepirkumu.

Viņa uzsver, ka labs piemērs, kā veicināt taupīgu resursu izmantošanu un veselīgākus ēšanas paradumus, esot iespēja skolēniem ļaut izvēlēties sev vēlamo porciju - no tiem veselīgajiem produktiem, kas ir piedāvājumā. Tam par piemēru varot minēt Pļaviņu novada ģimnāziju, kas uz šādu sistēmu jau ir pārgājusi. Lai gan adaptācijas periods ilga pusgada garumā, tagad ir novērojams pozitīvs efekts, kas sekmējas labākus skolēnu ēšanas paradumos.

Savukārt Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde «Priedīte», pateicoties zaļajam publiskajam iepirkumam, iekļaujoties budžetā (EUR 1,99 par trīsreizēju ēdināšanu) nodrošina, ka maltītēs tiek iekļauta 100% bioloģiska maize, 60% bioloģiski piena produkti un 80% bioloģiski audzēti dārzeņi, par pamatu īstenojot ilgtermiņa sadarbību ar bioloģiskajām zemnieku saimniecībām, kādas Latvijā ir četri simti.

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2019. gada 23. janvāris plkst. 16:58

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdības zemkopības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK)...

2019. gada 08. janvāris plkst. 15:58

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) neizskatīs...

2018. gada 17. decembris plkst. 15:46

Šī gada 17. decembrī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards...

2015. gada 29. septembris plkst. 12:04

Ar jaunu administratīvi teritoriālās reformas pieteikumu vides aizsardzības un reģionālās attīstības...

2015. gada 02. jūnijs plkst. 17:05

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards otrdien Briselē piedaloties...

Nepalaid garām

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

Izdevniecība Dienas bizness ar 12.novembri izdod iknedēļas biznesa žurnālu, kas aizstās laikrakstu...

«Man šķiet, ka šobrīd Baltija ir pats caurspīdīgākais finanšu tirgus dalībnieks visā...

Savu eko māju no salmu paneļiem Raiskuma pagastā būvē arī latviešu modele...

100 straujāk augošie uzņēmumi Latvijā pagājušajā gadā apgrozījuši 335,92 milj. eiro, un...

Viena kleita Andele Mandele kustības piekritēju rokās mēdz nomainīt pat piecas saimnieces...

No šīs sadaļas
2019. gada 25. oktobris plkst. 15:33

Tapis jauna koncepta biznesa centrs «Marupe Smart Park», kas sniegs iespēju uzņēmējiem...

2019. gada 30. septembris plkst. 13:13

Ja kāds ir sapņojis pavadīt nakti iglu Ziemeļpolā, tad nākamgad viņam būs...

2019. gada 30. septembris plkst. 11:33

MyFitness grupas meitas uzņēmums - sporta klubu tīkls GYM! - paplašina savu...

2019. gada 30. septembris plkst. 11:04

Amsterdamā jau patlaban ir viens no augstākajiem tūristu nodokļiem Eiropā, taču, sākot...

2019. gada 30. septembris plkst. 9:39

Šobrīd Latvijā ir pieejami divu veidu pakalpojumu sniedzēji, kas nodrošina pasažieru komercpārvadājumus...

2019. gada 30. septembris plkst. 9:03

Būvkompāniju «Skonto» un LNK dibinātāju dēli - Rihards Rāvis un Vadims Milovs...

2019. gada 30. septembris plkst. 7:06

Pagaidām redzes korekcijā e-komercija ir attīstības sākumstadijā, norāda SIA OC Vision valdes...

2019. gada 30. septembris plkst. 6:28

Rīgai vajag konferenču centru ar 3000 vietām, un tas arī taps –...

2019. gada 27. septembris plkst. 10:06

Tallink Grupa iegādājusies franšīzes tiesības globālās ātrās ēdināšanas ķēdes Burger King...

2019. gada 27. septembris plkst. 9:53

Trīspadsmit gadu laikā ballīšu autobuss jeb Partybus spējis saglabāt savu vietu izklaides...