Pasaulē

Pazemināta Somijas kredītreitinga perspektīva

Žanete Hāka, 11.04.2014

Jaunākais izdevums

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s samazinājusi Somijas kredītreitinga perspektīvu no stabila uz negatīvu, raksta Bloomberg.

Reitings apstiprināts esošajā – AAA līmenī.

Standard&Poor’s paredz, ka Somijas ekonomika laika posmā no 2014.gada līdz 2016. gadam pieaugs vidēji par 1%. Tādējādi izaugsmes prognoze samazināta, jo iepriekš reitingu aģentūra paredzēja izaugsmi par 1,4% gadā.

Somijas ekonomika saglabājas ievainojama pret jebkuru ekonomiskās aktivitātes bremzēšanos eirozonā vai citos lielākajos tirdzniecības partneros, piemēram, Krievijā, norāda Standard&Poor’s.

Pagājušajā nedēļā Somijas valdība samazināja ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam līdz 0,5%, salīdzinot ar 0,8% iepriekš, ko ietekmē arī sankcijas pret Krieviju. Aptuveni 10% no Somijas eksporta ir uz Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Lielisko klubs» sarūk

Didzis Meļķis, 15.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu kompānija Standard & Poor’s (S&P) samazinājusi Somijas kredītreitingu uz AA+, lasāms kompānijas vietnē, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Visaugstākajā līmenī S&P patur Somijas pārvedumu un konvertējamības (T&C) novērtējumu, bet tam ir maza saistība ar lietu stāvokli pašā ekonomikā. Šāds novērtējums ir visām eirozonas valstīm, un tas atspoguļo tirgus uzticību ne tik daudz tām, cik Eiropas Centrālajai bankai, proti, ka ir ārkārtīgi maz ticams, ka tā varētu ierobežot pieeju ārvalstu valūtām maksājumu veikšanai. Piemēram, par Krieviju aģentūrai šādas pārliecības nav gandrīz nemaz, un tās T&C novērtējums ir BBB- jeb t.s. miskastes statusā.

Līdz ar to ir vēl vairāk sarucis AAA reitinga «klubs». Kaut Eiropa tajā aizvien ir pārstāvēta visplašāk, konkrēti no eirozonas gan nevainojams S&P reitings ir tikai Vācijai un Luksemburgai, un Vācijas ekonomikai nemaz tik labi vairs neklājas, kā to aprakstījis arī DB (Pasaulei drudzis no Vācijas datiem, 13.10.2014. u.c.). Augstākais kredītreitings ir arī Dānijai, Vācijai, Lihtenšteinai, Norvēģijai, Zviedrijai, Šveicei un Lielbritānijai. Citviet pasaulē tāds ir Austrālijai, Kanādai, Honkongas īpašajam administratīvajam reģionam un Singapūrai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Standard&Poor's Igaunijas reitingu apstiprina esošajā līmenī

Žanete Hāka, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s apstiprinājusi Igaunijas kredītreitingu esošajā līmenī, atsaucoties uz valsts spēcīgajām finansēm un izaugsmes perspektīvas uzlabošanos, raksta Bloomberg.

Ilgtermiņa valdības parādzīmju reitings apstiprināts AA- līmenī, kas ir ceturtais augstākais reitings. Reitinga perspektīva, tāpat kā iepriekš, noteikta kā stabila.

Moody’s Investors Service un Fitch Ratings novērtējuši Igauniju ar piekto augstāko investīciju kategorijas reitingu.

Igaunijas valsts parāda līmenis pret IKP ir tuvu 8%, kas ir zemākais starp Eiropas Savienības valstīm, norāda Standard&Poor’s, uzsverot, ka valsts ekonomikas izaugsme, kas pērn piebremzējās vājā Somijas un Krievijas pieprasījuma dēļ, šogad var atkal atgūties, uzlabojoties investīcijām un eksportam.

Aģentūra prognozē, ka tuvākos trīs gadus Igaunijas ekonomika vidēji augs par vairāk nekā 3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Helsinkos savdabīgs labējums

Didzis Meļķis, 02.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli konkurētspējas kritumam kritusies arī somu pārliecība par politisko eiropeiskumu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tas izteikti redzams neseno parlamenta vēlēšanu iznākumā – jaunajā Somijas valdības koalīcijā, kur pirmo reizi pie visai nozīmīgiem portfeļiem tikusi populistiskā Somu partija. Par vēlēšanu uzvarētāja, jaunā premjera Juhas Sipila Centra partijas orientāciju liecina tās nosaukums. Līdzšinējā premjera un jaunās koalīcijas partnera Aleksandra Stuba Nacionālā Koalīcijas partija ekonomikā un ārpolitikā ir liberāla un labēji centriska. Neskaidrāk ir ar Timo Soini Somu partiju, kas, būdama populistiska, dažādās jomās vienkārši turas «tuvāk tautai», apgrūtinot tās orientācijas noteikšanu politiskajā spektrā. Uz to norāda arī Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens (skat. bakus).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Riska faktori šogad - jauno tirgu lēnā izaugsme, zemās naftas cenas, politiskais saspīlējums

Žanete Hāka, 29.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikgadējā valstu biznesa risku reitingā starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface Latvijas novērtējumam B piemērojis pozitīvu attīstības tendenci.

Kredītrisku eksperts vadošo 2016. gada riska tendenču vidū atzīmē jauno tirgu lēno izaugsmi, zemās naftas cenas, politisko saspīlējumu.

Biznesa risku reitingā par vienu pakāpi uz A4 paaugstināts Ungārijas novērtējums un Latvijas novērtējumam B piešķirta pozitīva attīstības tendence (positive watch). Latvijas reitingu 2010. gadā no A4 pazemināja uz B, un kopš tā laika Coface analītiķu vērtējumā tas saglabājies nemainīgs. Tāpat kā Latvijai augšupejoša virzība piemērota arī Itālijas B reitingam, bet Somijas A2 vērtējumam pievienota negatīva attīstības tendence (negative watch).

«Eirozonas izaugsmes prognoze 2016. gadam ir 1,7%, un uzņēmumu situācija Eiropā pakāpeniski uzlabojas. Par to liecina arī maksātnespējas rādītāji Rietumeiropas valstīs,» atzīmē Coface direktors Latvijā Arnis Blūmfelds. «Latvija un Ungārija uz kopējā fona izceļas ar stabilu izaugsmi. To veicina pieaugošais mājsaimniecību patēriņš un eksporta apjoma kāpums uz dažādām Eiropas valstīm, vienlaikus mazinoties eksporta īpatsvaram uz Krieviju.»

Komentāri

Pievienot komentāru