Citas ziņas

Pēc 5 gadiem tirgū karsējamā tabaka veido 14% no tabakas produktu tirgus

Db.lv, 18.10.2023

Jaunākais izdevums

Lai gan pēdējo 5 gadu laikā cigarešu smēķēšana Latvijā ir nedaudz samazinājusies, tomēr bezdūmu karsējamās tabakas produktu tirgus daļa šobrīd ir tikai 14%, un no cigarešu lietošanas ir atteicies katrs desmitais pieaugušais smēķētājs Latvijā, liecina Philip Morris Latvia aplēses.

Philip Morris Latvia pārstāvji norāda, ka visā pasaulē tabakas industrija piedzīvo būtiskas pārmaiņas, un pieaugušie smēķētāji pakāpeniski atsakās no tradicionālo cigarešu lietošanas, izvēloties mazāk kaitīgas alternatīvas. Atteikšanās no cigaretēm ir jāpadara pēc iespējas pieejamāka visām sabiedrības grupām, arī mazāk nodrošinātiem pieaugušajiem cigarešu smēķētājiem, kuri citādi turpinātu lietot kaitīgākos tabakas produktus – cigaretes.

Philip Morris Latvia vadītāja Lelde Kļaviņa: “Philip Morris International veicina bezdūmu nākotnes veidošanu visā pasaulē, iesaistot inovācijas un zinātni, lai mazinātu cigarešu smēķēšanas radīto kaitējumu. Tāpēc mēs aktīvi strādājam pie salīdzinoši mazāk kaitīgiem produktiem.”

“Pirmās tabakas karsēšanas ierīces Latvijā parādījās pirms 5 gadiem. Līdz tam lielākajai daļai smēķētāju nebija izvēles – viņi lietoja parastās cigaretes, kas ir kaitīgākais no tabakas produktiem. Mums ir ambiciozs mērķis piedāvāt mazāk kaitīgas alternatīvas daudz plašākam pieaugušo smēķētāju lokam. Tomēr jāatzīst, ka, neskatoties uz šo mērķi un ieguldītajiem resursiem, lielākā daļa smēķētāju turpina lietot viskaitīgākos tabakas produktus.”

Philip Morris Ārējo attiecību direktors Baltijā Liudas Zakarevičus norāda, ka Latvijai joprojām ir liels potenciāls atstāt parastās cigaretes pagātnē un domāt vairāk par tabakas kaitējuma mazināšanu. Latvija varētu sekot Zviedrijas, Norvēģijas, Lielbritānijas un citu valstu piemēram, kur smēķētāji atsakās no cigaretēm, pārejot uz mazāk kaitīgām bezdūmu alternatīvām: “Piemēram, Zviedrija jau ir no dūmiem brīva valsts, kur cigarešu smēķētāju skaits ir samazinājies līdz aptuveni 5%. Zviedrijas iedzīvotāji pēdējo desmitgažu laikā pakāpeniski atteicās no tradicionālajām cigaretēm un pārgāja uz zelējamo tabaku (snus), kas ir mazāk kaitīga bezdūmu alternatīva. Tas ir vecinājis to, ka Zviedrijā varam novērot ar smēķēšanu saistīto slimību samazināšanos. Iedzīvotāji un uzņēmumi bija galvenie pārmaiņu virzītāji, savukārt Zviedrijas valdība īstenoja uz mazāk kaitīgām bezdūmu alternatīvām virzītu politiku. Tikmēr Latvijā situācija ir tālu no Zviedrijas. Varbūt tas ir aizspriedumu dēļ, ka visi tabakas izstrādājumi ir vienādi. Varbūt vienkārši nav vēlēšanās vai apņēmības uz problēmu paraudzīties no zinātnisko atziņu viedokļa, kas pierāda, ka bezdūmu produkti ir mazāk kaitīgi salīdzinājumā ar cigaretēm. Gan sabiedrībai, gan valsts iestādēm un veselības ekspertiem ir svarīgi izprast, ka ne visiem tabakas izstrādājumiem ir vienāds riska profils. Patērētājiem vajadzētu saņemt skaidru un precīzu informāciju par jaunajām iespējām pāriet uz mazāk kaitīgiem produktiem. Tas mudinātu smēķētājus sekot Zviedrijas un citu valstu iedzīvotāju piemēram, veiksmīgi sasniedzot bezdūmu mērķus.”

Pēc viņa teiktā, pēdējos gados akcīzes nodokļa politika Latvijā nav bijusi ļoti sabalansēta - akcīzes nodoklis karsējamai tabakai paaugstināts par 211%, kamēr cigaretēm tikai par 24%. Akcīzes nodokļa palielināšanai bezdūmu produktiem jābūt pakāpeniskai, lai neveidotos šķērslis pieaugušajiem smēķētājiem pāriet no cigaretēm uz mazāk kaitīgām alternatīvām.

Jaunākais Eirobarometra pētījums liecina, ka tradicionālo tabakas izstrādājumu lietotāju skaits Latvijā joprojām ir ļoti augsts – valstī smēķē 32% iedzīvotāju. Tas ievērojami pārsniedz ES vidējo rādītāju – 23%.

“Mūsu uzņēmuma mērķis ir pakāpeniski atteikties no cigaretēm, tāpēc ieguldām un veltām visus savus resursus, lai izstrādātu, zinātniski pamatotu un komercializētu inovatīvus, bezdūmu produktus pieaugušajiem, kuri citādi turpinātu smēķēt. Pasaulē investīcijas samazināta riska produktos jau pārsniedz 10 miljardus dolāru. Tāpēc esam sarūgtināti, ka mums nav atļauts sniegt patērētājiem informāciju par mazāk kaitīgiem zinātniski pamatotiem produktiem. Šo pētījuma rezultātus ir apstiprinājuši vadošie valstu pētījumu centri, veselības iestādes u.c.. Esam atvērti dialogam ar patērētājiem, zinātnisko sabiedrību un politiķiem, kā mazināt smēķēšanas izplatību un ko piedāvāt tiem smēķētājiem, kuri joprojām turpina smēķēt kaitīgākos produktus – cigaretes,” uzsver L. Zakarevičus.

PMI uzsver, ka labākais risinājums smēķētājiem ir pilnībā atteikties no nikotīna un tabakas izstrādājumiem. Tomēr bezdūmu produkti ir labāka alternatīva tiem pieaugušajiem tabakas produktu lietotājiem, kuri citādi turpinātu smēķēt cigaretes. Uzņēmums īsteno arī papildu pasākumus, lai aizsargātu nepilngadīgos un padarītu produktus viņiem nepieejamus. Lai paātrinātu pārmaiņas un veicinātu smēķētāju pāreju uz mazāk kaitīgām alternatīvām, PMI ir radījis jaunākās paaudzes karsējamās tabakas ierīces sēriju - uz indukcijas tehnoloģiju balstītu IQOS ILUMA, kas Latvijā būs pieejama no oktobra beigām.

Šobrīd visā pasaulē jau ir vairāk nekā 25 miljoni IQOS tabakas karsēšanas ierīču lietotāju, un PMI lēš, ka vairāk nekā 73 % (apmēram 19,4 miljoni) no viņiem ir pilnībā pārgājuši uz IQOS un atmetuši smēķēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Philip Morris International rūpnīcā Klaipēdā vēl aizvien ražo cigaretes, jo cilvēki tās smēķē, bet tas mainīsies un mainīsies līdz ar valstu uztveres maiņu par alternatīviem bezdūmu produktiem vispār. Brīdī, kad tabakas karsēšana tiks atzīta par atšķirīgu no smēķēšanas, kaitinošo dūmu uz ielām kļūs krietni mazāk, līdz tie izsīks pavisam.

Tā rūpnīcas 30 gadu jubilejas laikā intervijā Dienas Biznesam atzina kompānijas prezidents Eiropā Massimo Andolina.

Kas patlaban notiek ar tabakas biznesu globālā mērogā? Mainās regulējumi dažādās valstīs, ekonomiskā un sociālā vide, cilvēku attieksme? Kādi ir galvenie kompānijas izaicinājumi?

Pirmā un nedaudz skumjā ziņa ir tā, ka, lai arī daudzi smēķētāji visā pasaulē atzīst, ka parasto cigarešu smēķēšana kaitē viņu veselībai, tomēr dažādu iemeslu dēļ viņi turpina smēķēt. Tomēr ir arī divas labas ziņas. Pirmkārt, pasaulē varam novērot smēķēšanas izplatības mazināšanos. Otrkārt, daļa pieaugušo smēķētāju pēdējo gadu laikā ir mainījuši savus ieradumus, pārejot uz produktiem, kas ir labāki gan viņiem, gan sabiedrībai. Jāteic, ka, globāli raugoties, tabakas industrija pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi episkas pārmaiņas, ja salīdzina ar citām industrijām. 2016. gadā kompānija pēc ilgstošiem pētījumiem paziņoja, ka plāno cigaretes pilnībā aizstāt ar zinātniski pamatotiem bezdūmu produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sievietes aktīvi izglītojas un arvien biežāk ieņem vadošus amatus

Db.lv, 15.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Eiropas Savienības, gan Latvijas darba tirgus normatīvais regulējums sievietēm un vīriešiem paredz vienādas tiesības.

Tomēr reālajā dzīvē joprojām varam novērot, ka dzimums Latvijas darba tirgū spēlē visai nozīmīgu lomu, jo ir novērojamas būtiskas atšķirības gan izvēlētās profesijas un iegūtās izglītības jomā, gan arī atalgojuma ziņā.

Latvijā augsts sieviešu nodarbinātības līmenis

2023. gadā Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā Latvija ar 61,5 punktiem ieņem 19. vietu starp 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tostarp Latvija ir ieguvusi labus rezultātus darba jomā, kur Latvija ir ieguvusi 76,4 punktus. Visaugstākais rezultāts ir iegūts darba jomā, jo Latvijā sievietēm kopumā ir salīdzinoši augsta iesaiste darba tirgū.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2022. gadā Latvijā ekonomiski aktīvi bija 951,3 tūkstoši jeb 68,6 % iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Vīriešu ekonomiskās aktivitātes līmenis (72,7 %) bija par 7,7 procentpunktiem augstāks nekā sievietēm (65 %). Šajā ziņā Latvija gan iet kopsolī ar pārējo Eiropu, jo arī citās ES dalībvalstīs vīriešu ekonomiskās aktivitātes līmenis salīdzinoši ir augstāks nekā sievietēm. Tomēr Latvijā sieviešu nodarbinātības līmenis bija par 5,7 procentpunktiem augstāks nekā vidēji sievietēm ES, savukārt vīriešu nodarbinātības līmenis – par 0,7 procentpunktiem augstāks nekā ES. Vislielākās atšķirības vīriešu un sieviešu nodarbinātībā bija novērojamas 35–44 gadu vecuma grupā (7,8 procentpunkti). Latvija ieņem arī līderpozīcijas pēc sieviešu īpatsvara vadītāju amatos. 2022. gadā starp darba ņēmējiem Latvijā 56,1 % vadītāju bija sievietes. Jaunākie bezdarbnieku dati rāda, ka faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,3 %, sasniedzot 60,4 tūkstošus bezdarbnieku – 21,4 tūkstoši sieviešu un 39 tūkstoši vīriešu (2023. gada septembris). Tostarp sieviešu bezdarba līmenis septembrī samazinājās par 0,2 procentpunktiem līdz 4,5 %, vīriešu – par 0,1 procentpunktu līdz 8,1 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Philip Morris International atzīts par 2024. gada labāko globālo darba devēju

Db.lv, 23.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Phillip Morris Latvia mātes kompānija Philip Morris International (PMI) jau astoto gadu pēc kārtas ir atzīta par labāko globālo TOP darba devēju.

Šogad PMI, kas globāli nodarbina vairāk nekā 79 tūkstošus darbinieku, bija viens no tikai 17 darba devējiem visā pasaulē, kas par izcilu personāla politiku un praksi saņēma šādu novērtējumu.

Starptautiskā līmenī darba devējus katru gadu izvērtē un sertificē neatkarīgi auditori no Nīderlandē bāzētā TOP darba devēju institūta (Top Employers Institute). Sertifikācijas procesā tiek vērtēta uzņēmumu cilvēkresursu stratēģija un ikdienas prakse, kā arī organizācijas ieguldījums labākas darba vides veidošanā. TOP darba devēju institūts ik gadus vērtē un sertificē darba devējus, pamatojoties uz labākajām un jaunākajām cilvēkresursu pārvaldības praksēm. Institūta pētījumi un izvērtējums padziļināti aptver tādus aspektus kā pārvaldības un cilvēkresursu stratēģija, darba vide, talantu un spēju attīstības iespējas, karjeras un izaugsmes iespējas, dažādība, vienlīdzība un iekļaujoša pieeja, darbinieku labbūtība un citus. Kopumā pētījums aptver aptuveni 350 dažāda apjoma procesus un procedūras. Katru gadu īpaša uzmanība tiek pievērsta arī tam, kā darba devēji ņem vērā un ievieš jaunākās cilvēkresursu pārvaldības prakses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāju iecietība pret kontrabandas preču iegādi pēdējā gada laikā nedaudz mazinājusies – pērn 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskatīja kontrabandas preču iegādi par nosodāmu, savukārt 60% norādīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav atbalstāma.

Salīdzinot ar situāciju pirms desmit gadiem – 2013. gadā gandrīz puse, jeb 46% uzskatīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav nekas slikts un nosodāms, pretēji 42%, kas nosodīja kontrabandas preču pirkšanu. Vispirktākā kontrabandas prece Latvijā jau izsenis ir cigaretes un citi tabakas un nikotīna izstrādājumi – 12% respondentu šā gada pētījumā norāda, ka paši ir pirkuši šos produktus, vēl 10% atzīst, ka viņu draugi vai paziņas to ir darījuši. Savukārt kontrabandas degvielu ir pirkuši 4% respondentu (5% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas), bet kontrabandas alkoholiskos dzērienus ir iegādājušies 3% aptaujāto (4% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas).

Komentāri

Pievienot komentāru