Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena nozare Latvijā ir nonākusi ilgākajā un dziļākajā krīzē, kuru ietekmē ne tikai negaidītais Krievijas embargo, bet arī sliktā situācija pasaules tirgū, laikrakstam Diena atzīst lauksaimniecības kooperatīvās sabiedrības Piena ceļš valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

Piena iepirkuma cenu samazināšanos un pārprodukciju iespaidoja arī piena kvotu atcelšana šā gada aprīlī. Lai informētu par dramatisko situāciju piensaimniecības nozarē, premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) pirmdien tikās ar Eiropas Komisijas lauksaimniecības un lauku atbalsta komisāru Filu Hoganu, kurš solījis divu nedēļu laikā sagatavot risinājumus piena nozares atbalstam Latvijā.

Latvijas amatpersonas ir informējušas EK komisāru par īpašo situāciju, kādā atrodas Latvijas piena ražotāji, kuri Krievijas sankciju ietekmē zaudējuši nozīmīgu eksporta tirgu – piena eksports uz Krieviju samazinājies par 40%, norādījusi L. Straujuma. Premjeres preses sekretāre Aiva Rozenberga informē – premjere un zemkopības ministrs sarunā norādījuši, ka piena nozare veido 25% no Latvijas lauksaimniecības sektora un 60% saražotā piena tika eksportēts. No 2007. gada līdz 2013. gadam piena nozarē ir ieguldīti ap 200 miljoniem eiro. J. Dūklavs piebildis, ka pēdējo astoņu mēnešu zaudējums piena nozarē ir 44,3 miljoni eiro. Jau pirms došanās uz Briseli zemkopības ministrs medijiem norādīja, ka Latvijā joprojām ir zemākais tiešmaksājumu līmenis, kas ierobežo zemnieku konkurētspēju, un ir jārunā par negatīvo faktoru kopumu, kas radījis tik grūtu situāciju Latvijas piensaimniekiem.

Pēc divām nedēļām plānota ES lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sanāksme. Tieši tajā laikā 7. septembrī Briselē tiks organizēta arī vērienīga protesta akcija, kuru rīko Eiropas lauksaimniekus vienojošā organizācija Cop/Cogeca. Tā pulcēs kopā simtiem zemnieku no Eiropas valstīm, kas gatavojas pieprasīt no ES institūcijām tūlītēju rīcību, lai palīdzētu lauksaimniekiem, kuri nonākuši bezprecedenta situācijā ne tikai piena un gaļas nozarē, bet arī citās jomās. Uz akciju plāno doties arī Baltijas zemnieki, informē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA). Viena no galvenajām prasībām būs atvēlēt piensaimniecības atbalstam apmēram 700 miljonus eiro no kopējā ES lauksaimniecības rezerves fonda, kurā ikgadējās nodevas ieskaita arī Latvijas zemnieki.

Plašāk lasiet rakstā Piena nozare piedzīvo vēl nepieredzētu krīzi otrdienas, 25.augusta laikrakstā Diena (5.lpp)!

Komentāri

Pievienot komentāru