Finanses

Pieprasīti kredītriska izvērtēšanas uzņēmumi

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas labprāt meklē sadarbības iespējas ar finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar scoringu jeb kredītriska vērtēšanu, savukārt par konkurentiem uzskata nebanku kreditētājus, Dienas Biznesa rīkotā finanšu foruma «Finanšu tehnoloģiju globalizācija un pakalpojumu digitālā transformācija» diskusijā par banku un finanšu tehnoloģiju kompāniju sadarbības iespējām atzina tās dalībnieki.

Vērtējot tradicionālā banku sektora darbības efektivitāti pretstatā finanšu tehnoloģiju kompānijām, eksperti uzsver, ka bankas, atšķirībā no finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem, ir mazāk orientētas uz globalizāciju, tā vietā par prioritāti izvirzot esošo klientu noturēšanu. Turklāt bankas ir apgrūtinātas ar daudzām regulācijām, kuru realizēšana ir samērā dārga, bet ieviešana - laikietilpīga. Bankas ir daudz mazāk elastīgas pret klientu vajadzībām un priekšroku dod tam, kas ir drošs un ar labu reputāciju.

«Bankas noteikti nav fintech, bankām galvenais ir finanses un vēsturiski tām bijusi gara un citādāka attīstība, savukārt finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem galvenais ir tehnoloģijas,» atšķirības starp šīm divām jomām min ieguldījumu brokeru sabiedrības «Prudentia» investīciju baņķieris Ģirts Rungainis. Pēc viņa domām, finanšu tehnoloģiju kompāniju veidošana ir mēģinājums izmantot to attīstību, kas notikusi tehnoloģiju jomā, valodu attīstību, un iespējami dažādus tehnoloģiskos risinājumus, ko cilvēki mēģina izmantojot pelnīt. Tomēr tas ir novedis pie situācijas, ka bankām ir aizvien grūtāk pelnīt, jo šis bizness tiek arvien vairāk apgrūtināts ar dažādām regulācijām, kas kļūst smagākas un dārgākas, arī investoriem kļūst grūtāk nopelnīt. Rezultātā investori iet tur, kur rodas kas jauns un potenciāli peļņu nesošs.

Visu rakstu Pieprasīti kredītriska izvērtēšanas uzņēmumi pirmdienas, 8.oktobra laikrakstā Dienas Bizness! Pērc un lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru