Jaunākais izdevums

Iespējkapitāla fonds “Plural” paziņojis par 400 miljonu eiro fonda izveidi, lai sekmētu jaunuzņēmumu izveidi Eiropā.

Kapitāls piesaistīts tikai 18 mēnešus pēc debijas fonda izveides, un tas sniegs atbalstu jaunuzņēmumu dibinātājiem arī Latvijā, palīdzot attīstīt dažādus inovatīvus tehnoloģiskos risinājumus globālu izaicinājumu pārvarēšanai.

“Esam gandarīti par uzņēmēju izrādīto uzticēšanos mums un iespēju tos atbalstīt centienos ar tehnoloģiju palīdzību rast risinājumus globāla mēroga izaicinājumiem, sākot no klimata pārmaiņām un beidzot ar nevienlīdzīgu piekļuvi izglītībai vai veselības aprūpei. Tādu vienradžu kā “Skype”, “Wise” un arī “Printful” pieredze ir apliecinājusi, ka viens veiksmīgs jaunuzņēmums var veicināt visas nozares izaugsmi un sekmēt arī citu jaunuzņēmumu dibināšanu, tāpēc esam gatavi atbalstīt līdzīgi domājošos uzņēmējus no visas Eiropas, tostarp Latvijas,” norāda Karīna Namiha (Carina Namih), Plural partnere.

“Mūsu rīcībā esošie dati liecina, ka aizvadītajā gadā vairāk nekā 40% no Eiropas investīcijām tehnoloģiju jomā ieguldīti progresīvajās un zinātņietilpīgajās tehnoloģijās. Arī “Plural”, izveidojot jauno investīciju fondu un atbalstot jaunuzņēmumu dibinātājus ar savu pieredzi un zināšanām, ir apņēmības pilni piedalīties noturīgu globālu uzņēmumu veidošanā, kas ar mūsdienīgu tehnoloģiju pieeju sniegs būtisku ieguldījumu ne tikai Eiropas ekonomikas un tautsaimniecības attīstībā, bet arī sabiedrības izaugsmes veicināšanā,” uzsver Tāvets Hinrikus (Taavet Hinrikus), Plural partneris.

Kopš darbības uzsākšanas fonds investējis 26 uzņēmumos sešās pasaules valstīs – Dānijā, Igaunijā, Vācijā, Nīderlandē, Apvienotajā Karalistē un ASV. Apjomīgākie ieguldījumi veikti uzņēmumos, kuru darbība saistīta ar mākslīgo intelektu (31%), progresīvajām tehnoloģijām (16%), kā arī klimata un enerģētikas nozari (14%).

Fonda investīciju portfelis atspoguļo “Plural” komandas vēlmi agrīni ieguldīt valstiski un sabiedriski nozīmīgās iniciatīvās un gatavību ilgtermiņā atbalstīt inovatīvus projektus ar lielu ietekmes potenciālu nākotnē. “Proxima Fusion”, kas nodarbojas ar kodolsintēzes spēkstaciju izveidi, “Robin AI” platforma līgumu sagatavošanai ar mākslīgā intelekta palīdzību, kā arī oglekļa kredīta izsniedzējs “Isometric” ir tikai daži no uzņēmumiem, kuru attīstību atbalsta šis iespējkapitāla fonds.

Tallinā un Londonā bāzētais iespējkapitāla fonds Plural darbību uzsāka 2022. gada jūnijā ar mērķi Eiropas uzņēmējiem nodrošināt pieredzējušu investoru atbalstu, lai tie varētu attīstīt savas ambīcijas ar tehnoloģiju palīdzību. Fonda investori ir nozares profesionāļi ar desmitiem gadu ilgu pieredzi, kas gūta, dibinot un attīstot dažus no inovatīvākajiem un ietekmīgākajiem pasaules tehnoloģiju uzņēmumiem, piemēram, “Wise”, “Skype”, “Songkick”, “Teleport”, “Bigpoint” un “HelixNano”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klimata tehnoloģiju uzņēmums “Arbonics”, kas darbojas Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Somijā, ir piesaistījis 5,5 miljonu eiro finansējumu no trīs starptautiskiem investoriem, lai turpinātu sadarbību ar zemes īpašniekiem, zinātniekiem un uzņēmumiem, un rezultātā paplašinātu vienu no Eiropas lielākajiem apmežošanas projektiem.

Uzņēmums jau sadarbojas ar vairāk nekā 130 zemes īpašniekiem Baltijā, tostarp arī Latvijā, un tā mērķis ir turpināt attīstīt darbību arī citās Eiropas valstīs, iepazīstinot zemes īpašniekus ar atbildīgu mežu apsaimniekošanu, kā arī izglītojot par oglekļa kredītu tirgu un iespējām tajā iesaistīties. Uzņēmums savieno zemes īpašniekus un uzņēmumus, kuri ir gatavi maksāt par oglekļa piesaisti mežos, samazinot to radīto ietekmi uz vidi.

Pērn, sadarbībā ar Tartu Universitātes ģeoinformātikas pētniekiem, uzņēmums izstrādāja datos balstītu digitālu rīku, kas palīdz atrast apmežošanai piemērotu zemi un dažu minūšu laikā aprēķināt arī iespējamos zemes īpašnieku ienākumus no oglekļa kredītiem, ja tiktu veikta apmežošana. Ar digitālā rīka starpniecību analizēti jau vairāk nekā 200 000 hektāru zemes.

Komentāri

Pievienot komentāru