Mazais bizness

Pievienota galerija - Sākam biznesu: Klades domas lidojumam

Anda Asere, 28.01.2016

Jaunākais izdevums

Ilgstoši lietojusi pati un dāvinājusi paštaisītas klades draugiem, Madaras Peipiņas pierakstu burtnīcas Taust tagad atrodamas arī veikalos

«Pati savām rokām veidoju pierakstu klades pilnīgi no nulles – izvēlos papīru, šuju lapas, veidoju vākus, lieku to visu kopā, laižu tautās un meklēju tām jaunus īpašniekus,» stāsta Madara Peipiņa, pierakstu klažu zīmola Taust radītāja. Viņa kopš 12 gadu vecuma raksta dienasgrāmatu un tīņa gados aptvēra, ka nevar atrast pievilcīgas klades, kur rakstīt – tās lielākoties bija diezgan neglītas vai arī ļoti dārgas. Madara ir mācījusies rokdarbus, nodarbojusies ar zīmēšanu, tāpēc nolēma pamēģināt pati sev uztaisīt kladi. Kopš tā laika, jau vairāk nekā desmit gadus, viņa izgatavo tādas sev un draugiem. Pirms dažiem gadiem Madara pavadīja gadu Jaunzēlandē, kur apsvērusi ideju, ka varētu šīs klades pārdot, lai sanāktu izejmateriāliem, pati varētu nedaudz nopelnīt. Jaunzēlandē amatniecība un rokdarbi ir augstā līmenī, tur ir daudz mazu dizaina veikaliņu un galeriju, kur pārdod dažādas lietas. «Redzēju, ka mans produkts nav ne ar ko sliktāks kā tās lietas, ko tur var iegādāties,» saka Madara. Viņa savas klades piedāvāja kādam veikaliņam, un tās visas nopirka. Tur arī radās zīmola nosaukums un mājaslapa. Pirms diviem gadiem, atgriežoties Latvijā, viņa sāka sadarbību ar dažiem veikaliņiem.

Visu rakstu Klades domas lidojumam lasiet 28. janvāra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Sociālā biznesa likums: Gaida zaļo gaismu

Anda Asere, 16.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālā biznesa jēdziens Latvijas tiesību aktos vēl nav definēts, nozare arvien gaida regulējumu

Šobrīd sociālā biznesa likums vēl joprojām ir tapšanas stadijā, notiek konsultācijas ar iesaistītajām pusēm un rudenī to plānots virzīt uz pirmo lasījumu Saeimā, un paredzēts, ka līdz gada beigām tas tiks pieņemts. «Sociālās uzņēmējdarbības jēdziens Latvijas tiesību aktos nav definēts, un šobrīd Latvijas sociālie uzņēmumi tiesiskā ietvara trūkuma dēļ sastopas ar būtiskiem šķēršļiem, kas kavē to darbību un attīstību. Piemēram, esot biedrības vai nodibinājuma statusā, sociālais uzņēmums nevar pilnā apmērā veikt saimniecisko darbību. Savukārt komersanta statusā nodokļu un administratīvais slogs nereti ir pārāk liels, turklāt uzņēmums nevar piesaistīt brīvprātīgos vai izmantot valsts un pašvaldības atbalsta sniegtās iespējas. Latvijas sociālie uzņēmēji ļoti gaida jauno likumu – tas beidzot skaidri iezīmēs spēles noteikumus, un atrisinās daudzas problēmas un neskaidrības,» saka Madara Peipiņa, Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā sadodas rokās, lai ātri izstrādātu risinājumus cīņai ar Covid-19

Lelde Petrāne, 20.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš otrdienas tiešsaistes vidē darbojās pirmais pilnībā virtuālais hakatons "HackForce", kura mērķis bija meklēt risinājumus koronavīrusa krīzes radītajiem izaicinājumiem. Finālā piedalījās 28 komandas, bet par labāko atzina "Face Shied".

Līdz hakatona noslēgumam tajā aktīvi darbojās 28 komandas, bet kopumā projektam dažādās lomās pieslēdzās vairāk nekā 800 cilvēki no 25 dažādām pasaules valstīm. Projektu autori ar mentoru palīdzību izstrādāja idejas un risinājumus koronavīrusa krīzes mazināšanai, un prezentēja izstrādātos prototipus publiski tiešsaistes vidē.

Projekti tika izstrādāti četrās būtiskākajās nozarēs, kurām šobrīd nepieciešama palīdzība un ātri integrējami risinājumi - medicīna un veselības aprūpe, koronavīrusa krīzes risinājumi, izglītība, kā arī ekonomika un uzņēmējdarbības atbalsta projekti.

Pirmo vietu un 10 000 eiro turpmākai projekta izstrādei ieguva "Face Shied", par otro veiksmīgāko ideju tika atzīta "Emergency Ventilator" un tā ieguva 7000 eiro lielu sākuma kapitālu, 3. vietu un 5000 eiro saņēma "Exonicus", 4. vietu un 1500 eiro idejas attīstībai ieguva "Flipful", bet 5. vieta un 1500 eiro naudas balva tika piešķirta "Stay Home" ("Paliec Mājās").

Komentāri

Pievienot komentāru