Citas ziņas

Privāta sākumskola Babītes novadā ikdienas tēriņus mazinās ar saules enerģiju

Dienas Bizness, 19.06.2013

Jaunākais izdevums

Babītes novada privātā sākumskola Vinnijs savu ikdienas tēriņu mazināšanai izmanto atjaunojamos energoresursus – saules enerģiju.

Uz sākumskolas jumta uzstādīti saules kolektori 28 kvadrātmetru platībā ar kopējo jaudu 20 kW, kas nodrošinās iespēju par 60% samazināt kopējās izmaksas karstā ūdens sildīšanai, un saules baterijas (PV paneļi) 16 kvadrātmetru platībā ar kopējo jaudu 2,3 kW ikdienas elektrības tēriņu samazināšanai.

Saules enerģijas sistēmu uzstādīšanas darbus veica SIA Zaļās vides serviss, izmantojot Latvijā ražotos saules kolektorus SelSol un Lietuvā ražotās saules baterijas Solet. Projekts īstenots izmantojot, KPFI projekta līdzfinansējumu. Kopējās projekta izmaksas bijušas 19 tūkstošu latu apmērā.

Projekta mērķis ir siltumīcefekta gāzu emisiju samazināšana privātās sākumskolas Vinnijs ēkā, izmantojot atjaunojamo energoresursu – saules enerģiju. Projekta ietvaros tika uzstādīti saules kolektori siltā ūdens sagatavošanai un saules baterijas (PV paneļi), kas nodrošina daļēju ēkas elektroenerģijas patēriņu, kā arī uzstādīts energoefektīvāks apgaismojums izglītības iestādes telpās. Izmantojot KPFI finansējumu, projekta ietvaros uzstādīto iekārtu atmaksāšanās laiks būs 14 mēneši.

Privātā sākumskola Vinnijs 2012./2013. mācību gadā ir ieguvusi EKO skolas nosaukumu un diplomu, kas apliecina, ka izglītības iestādei ir būtiski vides kvalitātes uzlabojumi.

«Saules enerģija ir resurss, kas mums ir pieejams par velti, un, to pareizi izmantojot, iespējams ietaupīt maksu par patērēto enerģiju. Dienas laikā, kad skolā elektrības un siltā ūdens izmantošana ir vislielākā, saules enerģija aizstāj gāzes un elektrības patēriņu. Visām izglītības un ārstniecības iestādēm, kurām nepieciešams liels siltā ūdens daudzums, saules kolektoru izmantošana ir ekonomiski pamatota,» skaidroja SIA Sun Investments Raivis Šķērstens.

SelSol preču zīmes turētājs ir SIA Sun Investments, kas 100% ir Latvijas kapitāla uzņēmums. Sun Investments dibināts 2007. gadā un nodarbojas ar atjaunojamās enerģijas ražošanas produktu pētniecību, izstrādi un ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tiešsaistes aizdevumu kompānija "Sun Finance Group" gatavojas aiziešanai no Vjetnamas tirgus, komentējot "Sun Finance Group" pārstāvja Aigara Plivča aizturēšanu Vjetnamā, sacīja "Sun Finance Group" investoru attiecību vadītāja Zanda Apine.

Viņa skaidroja, ka "Sun Finance Group" vienmēr ir darbojusies vietējās likumdošanas ietvaros, tajā skaitā Vjetnamā. Vjetnamas medija "Saigon News" izplatītā informācija par "Sun Finance Group" Vjetnamā piemērotajām gada procentu likmēm neatbilst patiesībai, uzsvēra Apine.

Viņa norādīja, ka "Sun Finance Group" darbības pamatā vienmēr ir bijis atbildīgs un godīgs darbs vietējās likumdošanas ietvaros. Uzņēmumam nav informācijas, ka Plivčs būtu rīkojies pretēji šiem uzņēmuma darbības pamatprincipiem.

Apine atzīmēja, ka "Sun Finance Group" Vjetnamā ir licencēts pakalpojuma sniedzējs.

Līdz 2022.gada izskaņai uzņēmumam un nozarei kopumā bijusi konstruktīva sadarbība ar vietējām uzraugošajām institūcijām. Tās bija iepazinušās ar visiem "Sun Finance Group" procesiem, produkta parametriem un uzņēmējdarbības modeli, kas to ieskatā bija pilnībā atbilstošs likumdošanai, norādīja Apine.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Stāstīs par finansējuma piesaisti «zaļajai» uzņēmējdarbībai

Vēsma Lēvalde, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksperti un uzņēmēji šā gada 12.jūnijā Liepājā piedalīsies plašā diskusijā par finansēšanas iespējām un tā sauktās zaļās enerģijas patieso efektivitāti.

Semināru par finansējuma piesaistes iespējām no Klimata pārmaiņas finanšu instrumenta (KPFI) programmas Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai. III kārta rīko Zaļo tehnoloģiju klasteris.

Programma paredz finansēt ieguldījumus vides aizsardzībā, kas ļauj ietaupīt enerģiju. Tostarp ēku energoefektivitāte, ieguldījumi ražošanas iekārtās, iekārtas un siltuma otrreizējai izmantošanai, energoefektīva apgaismojuma uzstādīšana iekštelpās, ēku automatizētās vadības un kontroles sistēmu uzstādīšana, tehnoloģijas, kas atrodas uzņēmuma teritorijā un ir nepieciešamas tā darbībai, bet nav tieši piesaistītas ēkai. Tāpat tiek atbalstīti ieguldījumi atjaunojamo energoresursu izmantošanai jeb papildu ieguldījumi pārejai no tehnoloģijām, kurās izmanto fosilos energoresursus, uz tehnoloģijām, kurās izmanto atjaunojamos energoresursus.

Komentāri

Pievienot komentāru