Jaunākais izdevums

Aptuveni 30 pašvaldības SIA Rīgas satiksme darbinieku šodien pulcējās Rātslaukumā pie Rīgas domes, lai iestātos par vienlīdzīgām darbinieku tiesībām un paustu neapmierinātību ar Rīgas satiksmes arodorganizāciju darbu.

Daļa piketa dalībnieku ir pagriezuši muguru pret Rīgas domi, lai simboliski norādītu, ka Rīgas dome pagriež muguru Rīgas satiksmē notiekošajam.

Piketa dalībniekiem kaklā uzkārti plakāti, kas vēsta Visām arodbiedrībām vienādas tiesības!, Par godīgu darbu prasām taisnīgu samaksu, Vilku likumiem Eiropā nav vietas, Rīgas satiksmes kabatas arodbiedrībām - nē! un Ar Rīgas satiksmi aizbrauc tikai jumts.

Daļa uzņēmumu darbinieku ir neapmierināti ar Rīgas satiksmes arodorganizāciju darbu. «Situācija ir komplicēta, jo vislielākā problēma ir darba devēja pamatarodbiedrība, kas faktiski nekādā veidā pat necenšas aizsargāt darbinieku intereses, tāpēc šie darbinieki ir izveidojuši savu arodorganizāciju, kas iestājušies mūsu arodbiedrībā kā vienā no struktūrvienībām. Jau ilgstoši vairāk nekā gadu mēģinām panākt, lai ar viņiem uzsāk sociālo dialogu, pieaicina sarunās, bet darba devējs spītīgi ignorē un cenšas visus jautājumus risināt no spēka pozīcijām,» aģentūrai LETA skaidroja Rīgas reģiona pašvaldību darbinieku arodbiedrības vadītāja Dace Kaminska.

Jaunu arodorganizāciju pērn septembrī izveidojis Rīgas satiksmes darbinieks Aleksandrs Dudarevs kopā ar četriem kolēģiem. Organizācija gada laikā sapulcējusi 85 domubiedrus un kļuvusi par vienu no Rīgas reģiona pašvaldību darbinieku arodbiedrības pirmorganizācijām, tomēr Rīgas satiksmē šī organizācija netiek ņemta vērā, uzskata arodbiedrības biedri.

«Pēdējais piliens bija tas, ka darba devēju pārstāvis paziņoja, ka tiem, kas izstāsies no esošajām arodbiedrībām, būs citādi darba apstākļi, sliktāks grafiks un līdz ar to mazākas algas. Šī situācija faktiski pārsniedz jebkuras robežas, tāpēc cilvēki nolēma, ka viņiem jādara zināms sabiedrībai un Rīgas domei, kas notiek uzņēmumā,» skaidroja Kaminska. Protesta akcijas pamatsauklis ir par vienlīdzīgām darba tiesībām un pret kabatas arodbiedrībām.

Kaminska sacīja, ka Rīgas satiksmes darbinieki vēlas saņemt pamatotas atbildes no darba devēja uz sāpīgiem jautājumiem, piemēram, kāpēc bez nekāda iemesla viņiem ir samazināta darba samaksa. LABA [Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrība] visu laiku apgalvo, ka sociālais dialogs notiek, bet rezultāta nav, jo tas ir tikai formāls. Mēs saprotam, ka nauda ir jātaupa visur, bet, ja tie apstākļi ir objektīvi, tad tos var kaut kādā veidā prognozēt - cik ilgā laikā būs ierobežojumi, cik tālu var samazināt algas,» sacīja Kaminska.

Vadošā arodbiedrība LABA šai rīcībai nekādā veidā nepretojas un izliekas, ka viņu tur vispār nav, uzskata jaunās arodbiedrības biedri. «Nevar izskaitīt, cik reizes mēs esam lūguši, lai mūs pieaicina, ka gribam piedalīties darba grupās, kas izstrādā darba samaksas sistēmu, jo mums ir tādas tiesības. Mums ir labas domas un idejas un intelektuālas potences un varam sniegt vērtīgu atbalstu, bet dialogs uz līdzvērtīgiem pamatiem tajā uzņēmumā acīmredzot nav ierasta lieta. Faktiski sanāk tā, ka arodbiedrība saņem noteiktu darba devēja materiālu atbalstu un par to viņi apņemas nodrošināt, lai neviens nerunā pretī. Tas īsti nav sociālā dialoga pamatprincips,» sacīja Kaminska.

Protesta akcijas dalībnieki cer, ka Rīgas dome iesaistīsies situācijas risināšanā, jo līdz šim visi mēģinājumi beigušies neveiksmīgi. Kaminska stāstīja, ka arodbiedrības biedri iepriekš vērsušies pie Rīgas domes amatpersonām, piemēram, Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētāja Vadima Baraņņika un Birokrātijas apkarošanas centra vadītāja Sergeja Novikova, taču noslēgumā atbildes uz darbinieku jautājumiem tāpat sniegusi Rīgas satiksme. «Tas ir interesanti - cilvēki sūdzas par Rīgas satiksmi Rīgas domē, bet atbild pati Rīgas satiksme,» aģentūrai LETA stāstīja Kaminska. Organizācijas biedri vērsušies pēc palīdzības arī Valsts darba inspekcijā, taču arī tas beidzies bez rezultātiem.

LABA vadītājs Raimonds Gailis gan jaunās arodbiedrības darbu vērtē kā destruktīvu, jo neesot saprotams, ko tā vēlas panākt. «Organizācija nav formulējuši savas prasības un arī mums nav saprotams, ko viņi īsti grib - nav ne vēstules Rīgas satiksmes vadībai, ne Arodbiedrību koordinācijas centram, kas pārstāv arodbiedrības. Tas vairāk izskatās pēc spontānām aktivitātēm. Paskatīsimies uz plakātiem, lai saprastu, ko viņi grib panākt,» teica Gailis.

Gailis sacīja, ka Dudarevs esot bijušais Rīgas satiksmes autobusu vadītājs, kas atlaists no darba par alkohola lietošanu, un viņa aktivitātes skaidrojamas ar to, ka vīrietis apvainojies uz uzņēmumu. Kaminska gan norādīja, ka Dudarevs nekad neesot bijis autobusa šoferis - viņš agrāk strādājis Rīgas satiksmes degvielas uzpildes stacijā un atlaists par smēķēšanu darba vietā. Jaunā arodorganizācija izvēlējusies bijušo kolēģi par vienu no saviem priekšstāvjiem, jo viņa labklājība vairs nav atkarīga no Rīgas satiksmes.

Cits arodorganizācijas dibinātājs ir Rīgas 7.autobusu parka remontatslēdznieks Igors Kopilovs, kurš uzskata, ka sabiedriskā transporta vadītājiem un tehniskajiem darbiniekiem jāsaīsina darba laiks kā darbiniekiem, kas pakļauti īpašam riskam. «Esam iztirzājuši šo jautājumu gan ar Labklājības ministriju un darba inspekciju, bet atbildi var pateikt tikai Augstākās tiesas Senāts, tāpēc to risināsim caur tiesu, lai saprastu, kā īsti ir,» sacīja Gailis.

Kopilovs savukārt aģentūrai LETA sacīja, ka par vienu stundu saīsināta darba diena daļai uzņēmuma darbinieku paredz likums, jo autobusu, trolejbusu un tramvaju vadītāju darbs saistīts ar paaugstinātu risku, tāpēc Padomju laikā šoferi pat varējuši doties priekšlaicīgā pensijā. Savukārt tehniskajiem darbiniekiem ir jāstrādā naktīs, jo pa dienu transportlīdzekļi kursē pa pilsētu. Kopilovs aprēķinājis, ka ik nedēļu, strādājot pilnas astoņas stundas, nevis septiņas, darbinieki pārstrādā 20 stundas mēnesī, un uz neapmaksāto virsstundu rēķina Rīgas satiksme 20 gadu laikā šiem cilvēkiem nav izmaksājusi aptuveni 15 miljonus latu.

«Krievu prese rakstīja, ka viņiem neļauj strādāt virsstundas. Tās ir muļķības. Mēs gribam atteikties no virsstundām vispār, lai nebūtu jāmaksā dubultā un vienmērīgi noslogotu visus darbiniekus,» piebilda Gailis. LABA pārstāvji bija ieradušies uz nelielās kolēģu grupiņas protesta akciju, taču notiekošo vēroja no attāluma.

Rīgas reģiona pašvaldību darbinieku arodbiedrība šodien Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) un domes deputātiem iesniedza iesniegumu, kurā norādīja, ka Rīgas satiksmē darbinieki apzināti tiek šķiroti pēc piederības konkrētai arodbiedrībai, turklāt darba devējs nenodrošina taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus.

Arodbiedrības pārstāve Kaminska lūdz izvērtēt uzņēmuma vadības rīcību, pārkāpjot darbinieku tiesības, novērst diskrimināciju uzņēmumā un iesaistīt organizāciju arodbiedrību darbā, kā arī lemt par amatpersonu atbilstību ieņemamajam amatam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Bauskā viesus vēl spēj pabarot

Jānis Goldbergs, 25.07.2018

Krodziņa Taverna īpašniekam Andim Kasparam pieder arī restorāns Tornis, kas atrodas vien desmit minūšu attālumā no kroga Bauskas Rātslaukumā. Arī bistro Hercoga ķēķis Bauskas autoostā ir A. Kaspara uzņēmums.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tūrisma dienvidu vārtos – Bauskā, galveno tūristu plūsmu apkalpo dažos pilsētas centra restorānos un bistro, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Vasaras periodā tūristu pieplūdums ir neprognozējams un dažkārt var apgalvot, ka noderētu vēl kāda kafejnīca vai bistro, lai spētu operatīvi apkalpot visus, tomēr jaunu ēdināšanas uzņēmumu atvēršanai trūkst darbinieku. Esošie uzņēmēji papildu ēdināšanas telpas atvērt negrasās tieši kvalificētu pavāru trūkuma dēļ.

Ātrās ēdināšanas restorāns Hesburger ir viena no pirmajām ārzemju tūristu izvēlēm, DB secināja, aptaujājot tūristus no Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un Itālijas. «Mēs zinām, ko tur var sagaidīt. Nav daudz laika, jo jau pēc stundas jābrauc tālāk. Šoferis te pieveda, un laika meklēt vēl kaut ko nav daudz,» atklāja Marko Kavaljērī no Itālijas. Vairums tūristu, kuri DB novērojuma laikā izvēlējās Hesburger, nāca no tūrisma firmu autobusiem, un ēdināšanas firmas izvēle būtībā bija brauciena organizatora vai autobusa šofera izvēle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Ušakovs ironizē par piketu par viņa atkāpšanos no amata

Gunta Kursiša, LETA, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Izveidosim Rātslaukumā stūrīti desmit cilvēkiem, lai viņi tur katru dienu piketētu pret Domi. Rādīsim tūristiem,» tā pēc vāji apmeklētā piketa par Nila Ušakova atcelšanu no mēra amata sociālajos tīklos izteicies Rīgas pašvaldības vadītājs Nils Ušakovs.

Jāatgādina, ka šodien, 14. janvārī, notika pikets par un pret N. Ušakovu kā galvaspilsētas vadītāju. Kopumā rātslaukumā pulcējās aptuveni 50 cilvēki ar dažādiem viedokļiem.

Uz piketu bija ieradušies aptuveni 20 dažāda vecuma cilvēki, kuri tur plakātus ar uzrakstiem «Ušakov, atkāpies», «Pārdot e-talonus lēti. Nelikumīgi» un citiem saukļiem. Savukārt aptuveni 30 cilvēki pauda pretēju viedokli, proti, atbalstu pašreizējam Rīgas mēram.

Piketa pieteicējs Jānis Mārtiņš Skuja norādīja, ka piketa mērķis ir pieprasīt N. Ušakova atkāpšanos, taču primāri ir «steidzami ir jāizveido strādātspējīga valdība, lai tā varētu atlaist domi un rīkot pašvaldības ārkārtas vēlēšanas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

18. novembrī Rīgā gaidāmi satiksmes ierobežojumi, slēgs 11. novembra krastmalu

Lelde Petrāne, 16.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienas svinību pasākumiem 18. novembrī pilsētā ieviesīs satiksmes ierobežojumus.

No 17. novembra plkst. 18.00 līdz 18. novembrim plkst. 23.00 slēgs transportlīdzekļu satiksmi 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai. Daļēji satiksmes ierobežojumi 11. novembra krastmalā tiks ieviesti jau no 17. novembra rīta. Savukārt transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt minētajā šajā ielas posmā būs liegts no 16. novembra plkst. 20.00.

No 17.novembra plkst. 18.00 līdz 18.novembra plkst. 23.00 slēgs transportlīdzekļu satiksmi Poļu gātē un Bīskapa gātē, posmā no 11.novembra krastmalas līdz ielai, kas atrodas paralēli 11.novembra krastmalai.

18.novembrī no plkst. 18.00 līdz plkst. 19.15 slēgs transportlīdzekļu satiksmi:

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainas opozīcija: Likums par amnestiju pieņemts, pārkāpjot konstitūciju

LETA--UNIAN, 31.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas parlaments likumu par amnestiju pieņēmis, pārkāpjot konstitūcijas normas, teikts ceturtdien izplatītajā opozīcijas frakciju līderu Arsēnija Jaceņuka, Vitālija Kļičko un Oļega Tjagņiboka kopīgajā paziņojumā.

«29.janvārī Reģionu partija Viktora Janukoviča vadībā atkal ķērās pie tiešas šantāžas, klajas krāpšanas un falsifikācijām, Ukrainas Augstākajā radā pieņemot likumprojektus,» teikts paziņojumā. «Praktiski pēc tā paša scenārija kā skandalozajā balsošanā 16.janvārī ar piespiešanas, spiediena, falsifikāciju un krāpšanās palīdzību «reģionāļi», komunisti un daži ārpusfrakciju deputāti pieņēma tā dēvēto likumu par amnestiju numur 4021-3 jeb, pareizāk sakot, «likumu par ķīlniekiem».»

«Laikā, kad notika balsošana par šo likumu, tika fiksēti masveidīgi pogu spaidīšanas gadījumi, tas ir, balsošana ar svešām kartītēm, ar ko tika pārkāpta Ukrainas konstitūcijas prasība, ka ir nepieciešama tautas deputātu personīga balsošana,» norāda opozīcijas līderi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Protestētāji nepiekrīt Janukoviča un opozīcijas kompromisam

Gunta Kursiša, 21.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piekritis opozīcijas līderu galvenajai prasībai krīzes pārtraukšanā - ārkārtas vēlēšanu rīkošnai. Tomēr protestētāji paziņojuši, ka nepametīs pilsētas galveno laukumu Maidan un ieņemtās vadlības ēkas, vēsta Korrespondent.

Kustība Maidan atteikusies parakstīt kompromisa dokumentu, par kuru piektdien vienojās prezidents V. Janukovičs un opozīcija. Protestētāji uzstāj, ka V. Janukovičam ir jāatkāpjas nekavējoties, ārkārtas vēlēšanām jānotiek aprīlī, nevis decembrī, kā šodien vienojās prezidents un opozīcija, ziņo televīzija Inter.

Db.lv jau ziņoja, ka vakar savā jaunākajā paziņojumā opozīcijas līderis Vitālijs Kličko pauda, ka vienīgais akceptējamais scenārijs ir ārkārtas vēlēšanu sarīkošana.

Jau ziņots, ka V. Janukovičs piekritis konstitucionālām izmaiņām, kas ievērojami samazinātu viņa varu, kā arī ārkārtas vēlēšanām. Kompromiss ir panākts pēc vairākas stundas ilgām sarunām ar opozīcijas līderiem. Vienošanās nonākusi Ukrainas medija ICTV rīcībā. Medijs ziņo, ka kompromisa vienošanās paredz 2004. gada konstitūciju atjaunot 48 stundu laikā, savukārt jaunu valdību izveidot desmit dienu laikā. Konstitucionālā reforma, kuras pamatdoma ir sabalansēt prezidenta, valdības un parlamenta varas attiecības, tiks pilnībā pabeigta septembrī. Prezidenta vēlēšanas, savukārt, ir gaidāmas pēc jaunās konstitūcijas ieviešanas, bet ne vēlāk kā 2014. gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc «ziņas no augšas» policija aiztur Zatlera Reformu partijas kritiķus

Jānis Rancāns, 06.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienas vakarā vairāki Zatlera Reformu partijas kritiķi, kas jau otrdien sarīkoja protestu pret koalīcijas veidošanu ar Saskaņas centru, tika aizturēti Rīgas centrā un nogādāti Valsts policijas iecirknī Allažu ielā.

Pats Valdis Zatlers apgalvojot, ka par notikušo neko nezinot, raksta Ir.lv.

Protestētāji tikuši aizturēti ap pulksten 19 un atbrīvoti no policijas iecirkņa ap 21.30 pēc protokolu sastādīšanas. Medijs norāda, ka kopumā iecirknī nogādāti seši cilvēki - trīs protestētāji, kas Valdemāra un Kalpaka ielas stūrī turēja plakātus ar uzrakstiem «Zatlers ir nodevējs», kā arī trīs cilvēki, kuri bija pienākuši pie protestētājiem aprunāties, taču plakātu viņiem nebija.

Protestētāji apgalvojuši, ka uzvedušies klusi un nav traucējuši sabiedrisko kārtību. Arī pati aizturēšana notikusi mierīgi, bez spēka pielietošanas, taču policija neesot centusies noskaidrot protestētāju personības un nav skaidrojusi, ko protestētāji esot pārkāpuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Investorus izbiedē Turcijas sadursmes; valsts premjers aicina ievērot mieru

Jānis Rancāns, 03.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas galvenais biržas indekss Borsa Istanbul 100 nokritis par 6%, atspoguļojot investoru bažas par to, ka vardarbīgie protesti, kas nedēļas nogalē un pirmdienas rītā izcēlās valsts pilsētās, varētu ietekmēt ekonomiku.

[Papildināts viss teksts]

Tikmēr valsts premjers Tajips Erdogans aicinājis ievērot mieru un nepaļauties «ekstrēmisku elementu» organizētām akcijām. «Esiet mierīgi, atbrīvoti un tas viss beigsies,» preses konferences laikā pirms došanās vizītē uz Maroku sacījis T. Erdogans. Tikmēr ASV aicinājušas visām iesaistītajām pusēm ievērot mieru. ASV uzsver, ka miermīlīgas demonstrācijas ir demokrātiskas izpausmes daļa, bet Turcijas ilgtermiņa stabilitāti vislabāk iespējams nosargāt ar fundamentālu brīvību palīdzību.

Sadursmes ar drošības spēkiem Turcijas pilsētās norisinājās pirmdienas rītā. Tomēr patlaban situācija kļuvusi mierīgāka, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Trampa atbalstītāji ieņem Kapitoliju, kad ASV kongresmeņi grib apstiprināt Baidena uzvaru

Anita Kantāne, 07.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Trampa atbalstītāji ir "pārņēmuši kontroli" Kapitolijā." "Maiks Penss, iespējams, ticis saņemts kā ķīlnieks." "Maiks Penss ir evakuēts no ASV Kapitolija pa pazemes tuneļiem." "Republikāņu Nacionālās komitejas galvenajā mītnē atrasta "bumba" un droši detonēta." "Policija sašāva sievieti." – ar šādiem ierakstiem "Twitter" kontā 6. janvāra vakarā dalījās sociālā platforma disclose.tv.

6. janvārī ASV kongresmeņiem bija paredzēts apstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās, taču Donalda Trampa atbalstītāji lielā pūlī ieradās un ieņēma Kapitolija ēku Vašingtonā.

Sadursmes sākušās īsi pēc tam, kad D.Tramps aicināja ASV viceprezidentu Maiku Pensu neapstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Reaģējot uz Trampa sacīto, M. Penss paziņoja, ka neiejauksies, lai apturētu Baidena uzvaras apstiprināšanu Kongresā.

Disclose.tv ap pulksten 14.45 pēc ASV laika 6. janvārī publicējusi foto, kur protestētāji jau fotografējas ASV Senāta ekā un kongresmeņu tajā vairs nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Kijevā atkal izceļas protestētāju un miliču sadursmes

Gunta Kursiša, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienu dienu pēc tam, kad oficiāli spēkā stājās protestētāju amnestijas likums, Kijevas centrā atkal atsākušās sadursmes starp aktīvistiem un likumsargiem. Tāpat tribīni bloķējuši opozīcijas deputāti parlamenta iekšienē, vēsta BBC.

Protestētāji ar bruģakmeņiem apmētā miličus, kas sastājušies ap parlamentā ēku, kur šodien notiek lēmumu pieņemšana, kas nākotnē varētu ievērojami «apcirpt» prezidenta Viktora Janukoviča varu. Opozīcijas pārstāvji vairākkārt atkārtojuši – ja balsojums parlamentā par izmaiņām konstitūcijā nenotiks, masu protesti atsāksies.

Otrdienas pēcpusdienā ap parlamenta ēku bija pulcējušies vairāki desmiti tūkstoši protestētāju, kurus ierobežoja milicijas automašīnu ķēde. Daži no protestētājiem uz miličiem met bruģakmeņus, citi izmantojuši «dūmu bumbas». Milicija uz aktīvistiem raida gumijas lodes un dūmu granātas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Protestētāji Kijevā bloķējuši valdības ēkas, kā arī izveidojuši barikādes Neatkarības laukumā, vēsta BBC.

Demonstrantiem bloķējot pieeju, uz darbu pirmdien netiek valdības amatpersonas.

Vērienīgi protesti Ukrainā nerimst jau aptuveni nedēļu, un protestētāji pauž savu sašutumu par to, ka prezidents Viktors Janukovičs ir atcēlis sadarbības līguma ar Eiropas Savienību parakstīšanu. Jau vairākkārt vēstīts, ka vienošanās parakstīšanai bija jānotiek ES Austrumu partnerības samitā Viļņā pagājušajā nedēļā. Līguma parakstīšanai bija jākļūst par samita svarīgāko notikumu.

Demonstrantiem izdevies bloķēt vārtus, pa kuriem var nonākt Ministru kabinetā, Ukrainas Bankas ieejas, valdības kluba ieejas.

Protestētāji ne vien pieprasa Ukrainas amatpersonas tuvināt saites ar ES, bet arī prezidenta V. Janukoviča atkāpšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Protestētāji Ukrainā ieņēmuši aptuveni desmit pilsētas

Gunta Kursiša, 27.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nemieri Ukrainā plešas plašumā ārpus galvaspilsētas Kijevas. Patlaban protestētāji varētu būt ieņēmuši administrācijas ēkas desmit Ukrainas pilsētās, ziņo BBC.

Tikmēr Ukrainas tieslietu ministre Olena Lukaša (Olen Lukash) brīdinājusi protestētājus, kas «okupējuši» viņas ministriju, ka lūgs Nacionālās drošības un aizsardzības padomi «sākt rīkoties». Tieslietu ministrijas ēku Kijevā protestētāji ieņēma svētdienas vakarā bez pretošanās no ministrijas puses.

«Ja protestētāji nepametīs Tieslietu ministrijas ēku, es prasīšu Nacionālās drošības un aizsardzības padomi Ukrainā pasludināt valstī ārkārtas stāvokli,» O. Lukaša paziņoja telekanālam Inter TV.

Protestētāji aktivizējušies un grasās ieņemt administrācijas ēkas arī austrumu rajonos, kas tradicionāli ir atbalstījuši Viktoru Janukoviču un viņa valdību, liecina informācijas sociālajos tīklos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvnieku pārstāvji atrodas pie iebrukušā veikala Maxima Zolitūdē, taču traģēdijas iemeslus nekomentē

LETA, 21.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvfirmas SIA Re&Re pārstāvji kopā ar veikala Maxima projekta tehniskajiem uzraugiem, projektētājiem un konstruktoriem patlaban atrodas notikuma vietā, taču veikala Maxima jumta iebrukšanas cēloņus vēl nevar komentēt, informēja Re&Re biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Mārīte Straume.

«Par šīs traģēdijas patieso iemeslu ir pāragri spriest, tas tiks noteikts izmeklēšanas laikā. Šobrīd dzirdētas dažādas versijas, pat par sprādzieniem. Tā kā būvdarbi tika veikti stingri pēc projekta, citus sabrukšanas cēloņus mēs šobrīd nevaram komentēt,» sacīja Straume.

Viņa piebilda, ka arī Re&Re ir šokā par notikušo un izsaka līdzjūtību visiem cietušajiem un viņu tuviniekiem.

Iebrukušo veikalu Maxima projektēja arhitektu birojs Kubs, kurā strādā arhitekti Zane Kalinka, Andris Kalinka un Juris Lauris.

Informācija arhitektūras portālā A4D liecina, ka projektētās ēkas Priedaines ielā 20 pirmajā stāvā un piebūvē izvietots tirdzniecības centrs, bet, sākot no otrā stāva, paredzēti dzīvokļi. Ēkas dzīvojamā daļa sastāv no divām sekcijām, katrā sekcijā izvietota viena kāpņu telpa un divi lifti, viens no tiem - ugunsdzēsības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas sabiedriskā transporta sektorā nodarbinātie uzsākuši 24 stundu streiku, tādējādi paužot protestu pret valsts valdības taupības pasākumiem. Streikam pievienojušies ārsti, atstājot slimnīcas tikai ar neatliekamās medicīniskās palīdzības darbiniekiem, vēsta AP.

Streika rezultātā Atēnās pārtraukta autobusu, piepilsētas vilcienu un trolejbusu satiksme. Savukārt 48 stundu ilgu streiku uzsākuši ostu strādnieki, kas pārtraucis gandrīz visu prāmju satiksmi starp Grieķijas salām. Solidaritāti streikojošajiem paudušas arī valsts sektora darbinieku arodbiedrības, kas paziņojušas, ka pusdienlaikā tiks pārtraukta visa veida sabiedrisko pakalpojumu sniegšana.

Jaunākie streiki Grieķijā vērsti pret plānotajām reformām pensiju sistēmā, kas paredzētas kā daļa no starptautiskā aizdevuma ietvaros paredzētajām reformām. Streikotājus neapmierina arī 25% algu samazinājums sabiedriskajā sektorā nodarinātajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sagatavotos valsts svētku pasākumiem, Rīgā šodien noteikti satiksmes ierobežojumi, informēja pašvaldībā.

Šovakar slēgs satiksmi 11.novembra krastmalas un Eksporta ielas posmā.

No plkst.16 līdz sestdienas, 18.novembra, plkst.18 transportlīdzekļu satiksmi slēgs 11.novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai, kā arī Eksporta ielas posmā no Elizabetes ielas līdz 11.novembra krastmalai.

Savukārt no plkst.21 līdz NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājuma beigām nepieciešamības gadījumā transportlīdzekļu satiksmi slēgs Ģenerāla Radziņa krastmalā un Krasta ielas posmā no Jēzusbaznīcas ielas līdz apgriešanās vietai pie tirdzniecības centra "Mols".

Šodien no plkst.8 līdz 16 transportlīdzekļu satiksmi ierobežos un nepieciešamības gadījumā slēgs 11.novembra krastmalā, labajā malējā braukšanas joslā, 150 metru garā posmā no Miesnieku ielas virzienā uz Poļu gāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar Lāčplēša dienas pasākumu norisi vairākās Rīgas ielās tiks ierobežota satiksme, tostarp, tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme 11.novembra krastmalā, posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai, informēja Rīgas domē.

Krastmala šodien būs slēgta līdz pusnaktij, kā arī līdz plkst.11 būs aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana ielās starp Herdera laukumu un Doma laukumu abās pusēs, kā arī Herdera laukumā un Doma laukumā.

Līdz šodienas pusnaktij tiks arī aizliegts apstāties un stāvēt 11.novembra krastmalas abās pusēs, posmā no Akmens tilta līdz Vanšu tiltam un 11.novembra krastmalai paralēlajā ielā, kā arī būs liegts apstāties un stāvēt arī Aspazijas bulvāra labajā pusē, posmā no Teātra ielas līdz Kaļķu ielai (parka pusē), un Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra labajā pusē, posmā no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai (parka pusē).

Tāpat apstāties un stāvēt šodien no plkst.6 līdz 13.30 būs liegts Aizsaules ielas abās pusēs, Varoņu ielas abās pusēs, posmā no Aizsaules ielas līdz ēkai Varoņu ielā 3A (pie Rīgas Brāļu kapiem) un autostāvvietā pie I Meža kapiem Aizsaules ielā. Bet no plkst.8 līdz 24 šis ierobežojums būs spēkā Valguma ielas posmā no Uzvaras bulvāra līdz Akmeņu ielai un Bāriņu ielas labajā pusē, posmā un virzienā no Uzvaras bulvāra līdz Hermaņa ielai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

IUB Rīgas satiksmei lūgs pārtraukt līgumu ar SIA Rīgas karte, kas no tirgus «izspiež» Mobilly

, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme lūgs pārtraukt ar SIA Rīgas karte noslēgto līgumu par Rīgas maksas autostāvvietu uzlabojumiem, darbību un uzturēšanu, vienlaikus norādot uz pienākumu piemērot publisko iepirkumu regulējumu.

Tā liecina LETA rīcībā esošais IUB atzinums kādai amatpersonai.

IUB tika lūgts izvērtēt Rīgas satiksmes rīcības neatbilstību Publisko iepirkumu likuma prasībām, nododot visus Rīgas satiksmes autostāvvietu ieņēmumu pārvaldības jautājumus Rīgas kartei, nerīkojot iepirkumu likumā noteiktā kārtībā.

No amatpersonas vēstules IUB konstatēja, ka SIA CityCredit jeb Mobilly jau 2004.gadā uzvarēja iepirkumā par īsziņas norēķinu sistēmas izveidošanu un uzturēšanu Rīgas satiksmes autostāvvietās uz pieciem gadiem. 2010.gadā Rīgas satiksme izsludināja jaunu iepirkumu, tomēr tas tika pārtraukts, un CityCredit ar Rīgas satiksmi noslēdza vienošanos, ka iepriekš noslēgtais līgums ir spēkā līdz jaunas iepirkuma procedūras rezultātiem. Esošais līgums esot spēkā līdz šā gada jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pils pagaidu jumta risinājums nav paredzēts ziemas apstākļiem un pastāvīgā jumta risinājums būtu vienīgais absolūti drošais risinājums, lai nodrošinātu telpu aizsardzību ekstrēmos laika apstākļos un ziemas periodā un ļautu pieslēgt apkuri šajās telpās, informēja pils būvdarbu veicēja pilnsabiedrības SBRE pārstāve Mārīte Straume.

Pretējā gadījumā ziemas apstākļos ir risks, ka samirkušās sienas izsals un tiks radīti vēl vairāk neatgriezeniski zaudējumi vēsturiskajai ēkai, sarunā ar Nozare. lv uzsvēra M. Straume.

«Tā kā vēl līdz šim nav notikusi sarunu procedūra ar projektētājiem par pastāvīgā jumta projektēšanu, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) apgalvojums, ka būvnieks garantē pagaidu jumta funkciju līdz pat pavasarim, rada bažas, vai uz šī fona netiek attaisnota pastāvīgā jumta projekta izstrādes novilcināšana, uzliekot visu atbildību par sekām uz būvnieku,» norādīja M. Straume.

Viņa skaidroja, ka ar VNĪ pagaidu jumts bija saskaņots kā tikai pagaidu risinājums aizsardzībai no lietus, kas norādīts arī no VNĪ puses parakstītajā līgumā, ka «Puses apzinās, ka seku likvidēšanas darbu apjomā ietvertie risinājumi ir uzskatāmi par pagaidu risinājumiem, vienlaicīgi pasūtītājs nodrošina pastāvīgā risinājuma pēc iespējas savlaicīgu izstrādi». Tāpat līgumā VNĪ apņēmies savlaicīgi īstenot pastāvīgā jumta izstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Honkongā desmitiem tūkstoši protestēju pret likumprojektu par aizdomās turētu personu izdošanu Ķīnai trešdien paralizējuši pilsētas centru, bloķējot galvenās ielas un parlamentu, bet vēlāk izcēlušās policijas un demonstrantu sadursmes.

Melnā tērpušies demonstranti, no kuriem vairums ir jaunieši un studenti, plkst.8 pēc vietējā laika bloķējuši ielas ap parlamentu.

Vairāk nekā 1000 uzņēmumu sociālajos medijos paziņojuši, ka trešdien nestrādās, lai ļautu saviem darbiniekiem protestēt darba dienā.

Honkongas arodbiedrību konfederācija paziņoja, ka mudina savus biedrus ņemt slimības atvaļinājumu, bet sociālie darbinieki un skolotāju arodbiedrība plāno streikot.

Autobusu kompānija savukārt paziņoja, ka autobusi šodien pārvietosies lēnām, lai paustu atbalstu protestētājiem.

Honkongas Likumdošanas padomes prezidents paziņoja, ka trešdienas rītā paredzētā sēde likumprojekta izskatīšanai otrajā lasījumā pārcelta uz vēlāku datumu, taču sīkāku informāciju neatklāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Protestētāji atspieduši milicijas spēkus no Kijevas Neatkarības laukuma; vēl viens bojāgājušais

LETA--UNIAN, 20.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Protestētāji ceturtdienas rītā atspieduši milicijas spēkus no Kijevas Neatkarības laukuma un ieņēmuši pozīcijas, kādās tie atradās otrdien pirms drošības spēku uzbrukuma.

Saņemtas ziņas, ka Neatkarības laukumā ceturtdien daudzi cilvēki ievainoti, bet vismaz viens gājis bojā.

Aģentūra Reuters publicējusi upura fotogrāfiju, kas uzņemta Neatkarības laukumā.

Kijevas Neatkarības laukumā atrodas vairāk nekā 30 000 cilvēku, un tiek nostiprinātas barikādes.

Protestētājiem ceturtdienas rītā izdevās atspiest milicijas spēkus no Neatkarības laukuma, un viņi virzījās organizētās kolonnās, savukārt specvienības Berkut kaujinieki atkāpās, raidot asaru gāzes granātas. Protestētāji drošībniekus aktīvi apmētāja ar akmeņiem un Molotova kokteiļiem.

Protestētāji atgriezušies pozīcijās Gruševska ielā, tagad viņus un drošības spēkus nodala betona bloku siena, kuru drošībnieki uzstādīja naktī uz trešdienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Arhitektu biroja Kubs vadītāja pieļauj, ka traģēdijā vainojami neatbilstošas kvalitātes būvmateriāli

NOZARE.LV, 22.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdē sabrukušā lielveikala Maxima projekts izstrādāts atbilstoši pēdējām tehnoloģijām un būvnormatīviem, projektam veiktas arī visas nepieciešamās ekspertīzes, sacīja projekta autoru arhitektu biroja Kubs vadītāja arhitekte Zane Kalinka.

«Patlaban grūti pateikt, kādi ir notikušā cēloņi, taču projekts izstrādāts atbilstoši visiem normatīviem un tam veiktas neskaitāmas ekspertīzes. Latvijā ir neskaitāmi piemēri apzaļumotiem jumtiem, piemēram, viss Kronvalda parks ar strūklaku un kokiem atrodas uz autostāvvietas jumta,» sacīja Kalinka.

Viņa piebilda, ka arī jumta apzaļumošanai paredzētā bruģa un melnzemes substrāta svars nevarētu būt iemesls jumta sabrukšanai, jo šīs slodzes tika paredzētas un jumta nestspēja tika pārbaudīta. «Turklāt uz jumta atrodas oļu kārta un divas ziemas uz tā bija sniegs, kas kopumā radīja daudz lielāku slodzi nekā projektētais jumta dārzs,» piebilda Kalinka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas opozīcija līderi izteikuši ultimātu prezidentam Viktoram Janukovičam. Tas sekojis pēc neveiksmīgajām diskusijām starp valdības pārstāvjiem umn opozicionāriem, vēsta BBC.

Opozīcijas līderis Vitālijs Kličko pauda, ka vedīs protestētājus «uzbrukumā» Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, ja valdība atteiksies rīkot ārkārtas vēlēšanas. Tikmēr premjers Mikola Azarovs sacīja, ka kompromisi «varētu būt iespējami», taču opozīcijai būtu jāizvairās no ultimātu izteikšanas.

Ceturtdien Kijevā sadursmēs ar miliciju tika nošauti vairāki protestētāji. Ukrainas mediji pauž, ka miruši vismaz trīs aktīvisti, tostarp arī viens Baltkrievijas pilsonis. Zināms, ka vismaz divi no bojā gājušajiem mira no šautiem ievainojumiem. Savukārt vēl viens protestētājs atrasts mežā ārpus Kijevas, un ievainojumi liecina, ka viņš ticis spīdzināts, vēsta Ukrainas mediji. Sadursmēs ar miliciju vairāki protestētāji un likumsargi ir guvuši smagas traumas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

FOTO: Honkongas skolēni izveido cilvēku ķēdes, atbalstot protestus

LETA--REUTERS, 09.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki simti formās tērptu skolēnu, no kuriem daudziem sejas sedza maskas, pirmdien visā Honkongā sadevās rokās un izveidoja dzīvas ķēdes, šādi pēc kārtējās nedēļas nogales, kurā tika pieredzētas sadursmes, paužot atbalstu demokrātijas atbalstītāju protestiem.

Metro stacijas, kas svētdien tika slēgtas pēc dažkārt vardarbīgām konfrontācijām, atkal tika atvērtas.

«Skolēnu veidota dzīvā ķēdē ir spēcīgākais apliecinājums tam, cik šie protesti ir dziļi iesakņojušies sabiedrībā - tik dziļi, ka izpletušies skolu audzēkņu vidū,» žurnālistiem skaidroja viens no protestu dalībniekiem.

Svētdien Honkongā tūkstošiem cilvēku piedalījās miermīlīgā demonstrācijā pie ASV konsulāta, aicinot palīdzēt nodrošināt demokrātiju šajā Ķīnas autonomajā pilsētā.

Kareivīgāk noskaņotie pēc šīs protesta akcijas Honkongas nozīmīgākajā darījumu apkaimē - Centra rajonā - ķērās pie radikālākiem soļiem, dedzinot un postot metro stacijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas opozīcijas pārstāvji parlamentā vēlas rīkot balsojumu par izmaiņām konstitūcijā, lai mazinātu prezidenta Viktora Janukoviča ietekmi valstī, vēsta BBC.

Opozicionāri jau vairākkārt ir brīdinājuši – ja balsojums nenotiks, masu protesti valstī turpināsies. Protesti tiek plānoti pie parlamenta ēkas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

Līdz ar plānoto balsojumu opozīcijas pārstāvji vēlas atgriezties pie 2004. gada konstitūcijas.

Tikmēr Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs pauda, ka Maskava sniegs Ukrainai jaunu aizdevumu divu miljardu ASV dolāru apjomā šonedēļ. Divi miljardi ASV dolāru Ukrainai solīti jau janvāra beigās. Jāatgādina, ka Kijeva no Maskavas jau ir saņēmusi palīdzību trīs miljardu ASV dolāru apjomā, kas ir neliela daļa no solītajiem 15 miljardiem ASV dolāru. Šo summu Kremlis solīja aizdot ukraiņiem decembra beigās, laikā, kad Ukrainas un Krievijas līderi parakstīja savstarpējas vienošanās, radot saasinājumu protestos. Patlaban nojaušams, ka Kremlis iesaldēs finanšu palīdzības sniegšanu līdz brīdim, kad Ukrainā tiks izveidota Maskavai pieņemama valdība. Iepriekšējais premjers Mikola Azarovs atkāpās no amata pagājušajā mēnesī, protestu karstumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni četru tūkstoši Bulgārijas iedzīvotāju aizvadītās nedēļas nogalē valsts galvaspilsētā Sofijā pulcējās, lai protestētu pret korupciju un prasītu valdības atkāpšanos, vēsta pasaules mediji.

Protestus organizēja studenti un pasniedzēji no aptuveni desmit Bulgārijas universitātēm. Protestētāju plakāti un saukļi pauda: «Nost ar mafiju», «Mēs paliekam, jūs emigrējiet».

Jau vēstīts, ka jūlija beigās protestētāji Bulgārijā bloķējuši parlamenta ēku, iesprostojot tajā vairāk nekā simts deputātu, ministru un žurnālistu. Pēc astoņām stundām policijai izdevies atbrīvot iesprostotos. 40 dienu ilgi protesti vasarā izcēlās pēc tam, kad valdība lēma par mediju magnāta Deļana Pejevska iecelšanu nacionālā drošības dienesta priekšnieka amatā. Demonstranti uzskatīja to par piemēru privāto interešu ietekmei uz valsts institūcijām. Lai gan Bulgārijas parlaments vēlāk atcēla lēmumu par D. Pejevska iecelšanu amatā, protesti pārauga vardarbīgās sadursmēs. Protestētāji arī toreiz prasīja valdības atkāpšanos un iebilda pret centieniem grozīt valsts budžetu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pie Augstākās tiesas (AT) ēkas pulcējušies aptuveni 80 piketētāji, kuri pauž savu protestu pret veikalu tīklu Iki un Cento operatora SIA Palink parādiem vietējiem uzņēmumiem, kā rezultātā tiem rodas naudas grūtības.

Sanākušie protestētāji izvietojušies garā ķēdē zem AT logiem, un gandrīz katrs tur rokās kādu plakātu.

Tāpat uz ielas novietots neliels galdiņš ar telefona aparātu, un blakus tam stāv magnetofons, kas atskaņo latviešu dziesmas.

Protestētāji šim pasākuma sagatavojuši arī īpašus liela izmēra plakātus. Plakāti vēsta, piemēram, Neklausīsimies Rihannu, bet gan Lauri Reiniku, Latvijā nevajag ārzemju uzņēmumus, Latviešu mašīnas labākas. Nevajag mums vācu auto, Pasludinām visus ārvalstu uzņēmumus par maksātnespējīgiem, Ar Iki paliksi pliki.

Tāpat akcijā tiek izmantota jau ierastā antiglobālistu atribūtika, piemēram, liels plakāts ar uzrakstu antiglobālisti.lv vai uz Latvijas karoga krāsas fona izveidots uzraksts Zaudēsim godu, zaudēsim valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru