Tirdzniecība un pakalpojumi

PTAC psihoaktīvo vielu tirgotājiem piemērojis sodus 27 tūkstošu eiro apmērā; tos samaksājuši tikai daži

Žanete Hāka, 16.04.2014

Jaunākais izdevums

Straujās jauno psihoaktīvo vielu izplatības ierobežošanai nepieciešams vispārējais aizliegums un kriminālatbildība par šo vielu tirdzniecību, norāda Ekonomikas ministrijā notikušās Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdes dalībnieki.

Šobrīd kriminālatbildība ir paredzēta par darbībām ar tādām jaunajām psihoaktīvajām vielām vai to saturošiem izstrādājumiem, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota (ir piemērots t.s. pagaidu aizliegums vai viela iekļauta aizliegto vielu sarakstā).

Ņemot vērā pēdējā laikā novēroto straujo jauno psihoaktīvo vielu izplatību un to kaitīgo ietekmi uz cilvēku veselību un dzīvību, Ekonomikas ministrija sasauca ārkārtas Tirgus uzraudzības padomes sēdi, lai apspriestu Latvijas tirgus uzraudzības iestāžu līdz šim īstenotos pasākumus psihoaktīvo vielu izplatības ierobežošanai, iespējas veikt ārkārtas pasākumus un Saeimas rosinātās izmaiņas normatīvajos aktos šo vielu izplatīšanas ierobežošanai.

Sanāksmes laikā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) informēja par līdz šim veiktajiem uzraudzības pasākumiem, norādot, ka administratīvā procesa ietvaros veiktā tirgus uzraudzība, lielākoties, nav bijusi efektīva, jo šo vielu tirgotāji nav reaģējuši uz uzraudzības iestāžu norādījumiem, nav maksājuši tām uzlikto sodu.

PTAC šogad jau ir izskatītas 60 administratīvo pārkāpumu lietas, kurās PTAC ir piemērojis naudas sodus 27 tūkstošu eiro apmērā. Šajās administratīvo pārkāpumu lietās lielākoties ir piemērots administratīvais sods par informācijas nenorādīšanu par preci, ražotāju, lietošanas noteikumiem. Soda nauda samaksāta tikai atsevišķos gadījumos, un lielākoties novērots, ka pēc administratīvā soda piemērošanas uzņēmumi pieteikuši maksātnespēju.

Tāpēc Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdes dalībnieki vienbalsīgi nolēma atbalstīt noteikt vispārēju jauno psihoaktīvo vielu aizliegumu likumā par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgo aprites kārtību, kā arī paredzēt atbildību par sintezēto psihoaktīvo vielu tirdzniecību un citām darbībām Krimināllikumā.

Ekonomikas ministrija, līdzdarbojoties Saeimas komisiju darbā pie attiecīgo grozījumus izstrādes normatīvajos aktos, informēs tās dalībniekus par Tirgus uzraudzības padomes lemto.

Vienlaikus Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdē tika nolemts aktivizēt Latvijas uzraudzības iestāžu un iesaistīto ministriju darbu pie EK Regulas priekšlikuma par jaunajām psihoaktīvajām vielām, kas šobrīd tiek izstrādāts ES līmenī.

Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdē ar ziņojumiem par pašreizējo situāciju jauno psihoaktīvo vielu izplatībā un likumdošanas iniciatīvu izstrādes gaitu un attīstību piedalījās pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Veselības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Slimību profilakses un kontroles centra.

Tirgus uzraudzības padome ir Ekonomikas ministrijas konsultatīva institūcija, kuras mērķis ir nodrošināt informācijas un viedokļu apmaiņu starp tirgus uzraudzības un kontroles iestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uz spaisa apriti attieksies tāds pats aizliegums kā reģistrētām narkotikām

Žanete Hāka, 04.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vielas, kuras nav iekļautas narkotisko vielu sarakstā, bet var radīt veselībai līdzvērtīgus draudus, tiks definētas kā jaunas psihoaktīvās vielas, un to aprite mūsu valstī būs aizliegta.

Šādu risinājumu cīņai pret psihoaktīvjiem augu maisījumiem jeb spaisu piedāvā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, trešdien izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā virzot grozījumus likumā Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību.

Deputāti šodien lielā vienprātībā atbalstīja darba grupā izstrādātos priekšlikumus, kas paredz ieviest visaptverošu definīciju jaunām psihoaktīvām vielām – tādām, kas vēl nav iekļautas narkotiku sarakstos. «Līdz ar to arī uz jebkuru spaisa maisījumu attiektos tirdzniecības un lietošanas aizliegums. Jau patlaban redzam, ka pagaidu aizliegumā esošo vielu tirdzniecības kriminalizēšana ir devusi rezultātus un šīs bodītes no legālā tirgus ir pazudušas. Ar šo likumu mēs panāksim, ka jebkuras psihoaktīvas vielas nesankcionēta aprite būs aizliegta un attiecīgi bargi sodāma,» skaidro par likumprojekta virzību atbildīgās komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uz spaisu attieksies tāds pats aprites aizliegums kā uz reģistrētām narkotikām

Žanete Hāka, 12.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vielas, kuras nav iekļautas narkotisko vielu sarakstā, bet cilvēka veselībai var radīt līdzvērtīgus draudus, tiks definētas kā jaunas psihoaktīvās vielas, un to aprite mūsu valstī būs aizliegta.

Šādu risinājumu cīņai pret psihoaktīvajiem augu maisījumiem jeb spaisu ceturtdien, 12.jūnijā, atbalstīja Saeima, otrajā lasījumā pieņemot grozījumus likumā Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību.

Atbalstītie priekšlikumi paredz ieviest visaptverošu definīciju jaunām psihoaktīvām vielām – tādām, kas vēl nav iekļautas narkotiku sarakstos. Līdz ar to arī uz jebkuru spaisa maisījumu attiektos tirdzniecības un lietošanas aizliegums. Jau patlaban redzam, ka pagaidu aizliegumā esošo vielu tirdzniecības kriminalizēšana ir devusi rezultātus un šīs bodītes no legālā tirgus ir pazudušas. Ar šo likumu jebkuras psihoaktīvas vielas nesankcionēta aprite būs aizliegta un attiecīgi bargi sodāma, skaidro par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Legālo narkotiku» pārdevējiem varēs piemērot kriminālatbildību

Dienas Bizness, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk «legālo narkotiku» pārdevējus, kuri turpinās pārdot vielas laikā, kad to apritei piemērots pagaidu aizliegums, varēs saukt pie kriminālatbildības.

Tā ceturtdien, 3.aprīlī, lēmusi Saeima, steidzamības kārtā divos lasījumos pieņemot Juridiskās komisijas sagatavotos grozījumu Krimināllikumā.

«Patlaban valsts iestādēm likums ļauj operatīvi reaģēt un piemērot pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem vielām, kas vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, bet par kuru kaitīgumu lielu šaubu nav. Tirgotājiem šādas vielas 10 dienu laikā ir jānodod policijai, taču problēma bija tā, ka par pagaidu aizlieguma neievērošanu nebija noteikta atbildība. Tāpēc rosinājām noteikt, ka tiem, kuri turpinās tirgot nāvējošās vielas, varēs piemērot cietumsodu,» iepriekš norādīja Juridiskās komisijas Krimināltiesību apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pieprasa noteikumus straujākai legālo narkotiku izņemšanai no tirgus

Žanete Hāka, 17.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja noteikumus, kas ļaus operatīvāk no tirgus izņemt bīstamās psihoaktīvās vielas, kas pazīstamas kā legālās narkotikas, informē EP pārstāvji.

Deputāti vēlas aizsargāt jauniešu veselību un drošību, vienlaikus neierobežojot zemāka riska vielu izmantošanu rūpniecības un komerciāliem mērķiem. Par bīstamāko vielu izplatīšanu varētu draudēt līdz 10 gadiem cietumsoda.

Ierosināto noteikumu mērķis ir risināt problēmas, ko rada jaunu vielu, kas izraisa līdzīgu efektu kā, piemēram, ecstasy vai kokaīns, parādīšanās un straujā izplatīšanās. Saskaņā ar Eirobarometra 2011. gada pētījumu, 5% ES jauniešu vismaz reizi dzīvē ir lietojuši šādas vielas. Vislielākais lietotāju īpatsvars ir Īrijā — 16%, tai seko Polija un Latvija ar 10% jauniešu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Privātpersonas atkal drīkst saņemt zāles pa pastu no trešajām valstīm

Lelde Petrāne, 08.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas, 8. jūlija, privātpersonas atkal drīkst saņemt zāles pa pastu no trešajām valstīm, jo spēkā stājušies grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 416 Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Joprojām pa pastu ir aizliegts saņemt narkotiskās un psihotropās zāles, narkotiskos analgētiķus, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas, anaboliskos steroīdus, testosteronus, augšanas hormonus vai to analogus.

Pa pastu sūtīto zāļu apjoms nedrīkst pārsniegt daudzumu, kāds nepieciešams sešu mēnešu lietošanai. Katram zāļu veidam ir jāatrodas oriģinālajā iepakojumā, uz kura identificējams zāļu ražotājs un ražotājvalsts. Tāpat jābūt receptei vai ārstniecības iestādes izdotam dokumentam, kas pamato zāļu nepieciešamību, kā arī zāļu pirkuma čekam vai līdzvērtīgam dokumentam, kas apliecina zāļu iegādi.

Ja viena zāļu veida oriģinālo iepakojumu skaits ir lielāks nekā trīs, personai rakstiski jāapliecina, ka zāles tiks izmantotas personiskai lietošanai, ka tās nav zāles, kuras aizliegts sūtīt pa pastu un ka persona uzņemas pilnu atbildību par šo zāļu lietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja darbinieki, strādājot pastiprināti psihotropo un narkotisko vielu apkarošanā, Jelgavā likvidējuši vērienīgu marihuānas audzētavu. Par noziedzīgām darbībām narkotisko vielu apritē policijas darbinieki aizturējuši divus agrāk jau tiesātus vīriešus, kuri ievietoti īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Sankcionētas kratīšanas laikā policijas darbinieki atsavināja sešas jau safasētā veidā augu valsts izcelsmes vielas, kuras bija paredzētas jau tālākai realizācijai, papildu tam vēl 138 marihuānas stādus, kā arī stādu audzētavas aprīkojumu – apgaismojuma ierīces, temperatūras mērierīces, gaisa mitrinātāju, ventilatoru. Par notikušo faktu uzsākts kriminālprocess un nozīmēta ekspertīze.

Par šādām noziedzīgām darbībām soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvalde (ZRP) jau informēja, ka šonedēļ Jelgavā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja darbinieki, veicot operatīvos pasākumus, aizturēja arī divas personas par psihoaktīvo vielu glabāšanu un izplatīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PVD šogad noraidījis 24 pasta sūtījumus, kuros tika sūtītas zāles

Žanete Hāka, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau trīs mēnešus ir spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas aizliedz privātpersonām no trešajām valstīm ievest narkotiskos analgētiķus, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas, kā arī saņemt iepriekš minētās preces un arī citas zāles pa pastu no trešajām valstīm, atgādina Pārtikas un Veterinārais dienests.

Joprojām privātpersonas personiskai lietošanai var ievest zāles no trešajām valstīm, ja zāles ir oriģinālajā iepakojumā, to daudzums ir ekvivalents sešu mēnešu lietošanai, uz zāļu iepakojuma ir skaidri identificējams zāļu ražotājs un ražotājvalsts, un zāļu iegādi var apliecināt ar pirkuma čeku vai līdzvērtīgu dokumentu. Ja zāļu daudzums pārsniedz trīs zāļu iepakojuma vienības katram zāļu veidam, personai ir rakstiski jāapliecina, ka zāles ir domātas personīgai lietošanai.

Pa pastu no trešajām valstīm privātpersona zāles saņemt nedrīkst.

Šī gada pirmajos piecos mēnešos Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori noraidījuši jeb nav ļāvuši sasniegt adresātu 24 zāļu pasta sūtījumiem. No tiem lielākā daļa jeb 20 sūtījumi noraidīti pēc 1. marta, kad stājās spēkā grozījumi normatīvajos aktos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija pagājušajā gadā likvidējusi 27 marihuānas audzētavas, Valsts policijas (VP) gada pārskata sanāksmē teica VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

2014.gadā Valsts policija 1887 reizes atsavinājusi narkotiskās, psihotropās un jaunās psihoaktīvās vielas.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis sanāksmē akcentēja paveikto saistībā ar jauno psihoaktīvo vielu apkarošanu. Viņš uzsvēra, ka pieņemtie grozījumi likumā ir bijuši pietiekami, lai jaunieši kaitīgos augu maisījumus nevarētu iegādāties brīvi.

Pagājušajā gadā policijas darbinieki atsavinājuši 15,9 kilogramus narkotiku no amfetamīnu grupas. Tāpat policijas darbinieki pagājušajā gadā atsavinājuši 12,3 kilogramus jauno psihoaktīvo vielu, 35,5 kilogramus kanabinoīdu un 10,6 kilogramus opiātu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespēja saņemt recepšu zāles ar piegādi mājās uzlūkojams kā jauns pakalpojums, kura nepieciešamību un aktualitāti apstiprinājis veselības krīzes laiks. Mēness aptieka paplašina farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu klāstu un piedāvā palīdzēt atrisināt recepšu zāļu iegādes problēmu tiem iedzīvotājiem, kuriem doties uz aptieku atsevišķos gadījumos ir neiespējami.

Drošākais un ātrākais veids, kā saņemt ikdienā lietojamos recepšu medikamentus, ir pašam iegādāties tos aptiekā, taču tas ne vienmēr ir iespējams. Varbūt cilvēks, kuram izrakstītas zāles, dzīvo ļoti tālu no aptiekas, varbūt pārvietošanos ierobežo veselības stāvoklis – hroniskas kaites, vāja imunitāte, funkcionāli traucējumi – vai to izdarīt liedz kāds cits svarīgs iemesls. „Tikko pārdzīvotā ar COVID-19 izplatību saistītā krīze ir skaidri parādījusi, ka ikvienam izņēmuma gadījumos ir jābūt iespējai saņemt zāles, nepārtraucot pašizolāciju,” norāda Mēness aptieka valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs. Zāļu iegādei var deleģēt citu personu – radinieku, draugu vai kaimiņu, taču, ja arī deleģēšana rada problēmu, piemēram, tuvāko kontaktu lokā nav cilvēka, kam šo svarīgo uzdevumu droši uzticēt, var izmantot jaunu pakalpojumu – recepšu zāļu piegādi uz mājām. „Mēness aptieka strādā, lai Latvijas iedzīvotājiem arī šis jaunais pakalpojums būtu ērti pieejams. Aptieka jau pašlaik pieņem attālinātu zāļu, tostarp recepšu zāļu un arī valsts kompensēto zāļu un medicīnisko ierīču, pasūtījumus piegādei uz dzīvesvietu,” paskaidro Dmitrijs Juskovecs. Receptei šajos gadījumos noteikti ir jābūt izrakstītai elektroniski. Zāles uz mājām piegādā kurjers un norēķināties par medikamentu un pakalpojumu var, izmantojot maksājumu karti. Kurjera piegādes cena Rīgā ir 3 eiro, ārpus Rīgas 5 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru