Jaunākais izdevums

Gaļas produktu ražošanas uzņēmumiem izejvielu cena īsā laikā pieaugusi par gandrīz 60%, bet gatavās produkcijas cena - par 10-15%, informē "Noo Cepeškungs" pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

Viņš norāda, ka izmaksu pieaugums dažādās nozarēs ietekmē gan izejvielu pieejamību gaļas produkcijas ražošanai, gan galaprodukta cenu. Kopējās inflācijas dēļ gaļas produktu tirdzniecībā pašreiz vērojams izteikts pieprasījums akcijas precēm, kas savukārt negatīvi ietekmē ražotājus. Proti, daudzas lopkopības saimniecības gan Latvijā, gan Eiropā ir slēgušas vai samazinājušas ražošanu.

J.Grīnbergs skaidro, ka pašreizējo situāciju cūkgaļas iepirkuma cenas jautājumā nosaka daudzi faktori, bet galvenais ir cūkgaļas piedāvājuma samazināšanās, ko izraisa augstās energoresursu cenas.

"Gaļas produkcijas ražošanai nepieciešamās cūkgaļas iepirkuma cena tirgū balstīta uz Vācijas indeksu. Šobrīd tas ir 2,28 eiro par kilogramu cūkas liemeņa, kas ir šīs tūkstošgades rekords. Indekss tiek koriģēts katru trešdienu, diemžēl nekas neliecina, ka cūkgaļas iepirkuma cenas pieaugums palēnināsies," norāda J.Grīnbergs.

Lai gan cūkgaļa Baltijā un Latvijā ir patērētāju iecienītākā gaļa, cenu kāpums atsevišķu ražotāju sortimentā neizbēgami izraisa zemas kvalitātes izejvielu plašu izmantošanu.

"Cilvēki bieži izvēlas pēc cenas, un cenu spiediena dēļ diemžēl priekšroka tiek dota pārtikas produktiem, kas nāk no tālienes vai vienkārši ir zemākas kvalitātes. Valstiskā līmenī ir svarīgi, lai neviens patērētājs vai ražotājs nepiekāptos produktu kvalitātei un kvalitatīvam uzturam," uzskata J.Grīnbergs.

Viņš arī uzsver, ka pārtikas produktu cenu pieaugums noteikti vēl nav sasniedzis maksimumu.

"Daļa kvalitatīvās gaļas produkcijas uzticamākie pircēji pagaidām seko akciju piedāvājumiem, tomēr reālo ražošanas un pārdošanas izmaksu dēļ to kļūst aizvien mazāk," atklāj J.Grīnbergs.

Latvijas pārtikas tirgū aizvien ir salīdzinoši daudz lētāku, bet reizē arī uzturvērtības ziņā mazāk vērtīgu gaļas produktu, kuriem, piemēram, procentuāli daudz ir pievienota mehāniski atdalītā vistas gaļas jeb kaulu, skrimšļu un gaļas atgriezumu masa.

"Noo Cepeškunga" produktus ražo Igaunijas AS "Noo Lihatoostus", kas dibināts 1992.gadā Tartu, apvienojoties tuvējās apkārtnes zemniekiem un uzņēmējiem. Uzņēmums savus produktus galvenokārt izplata Igaunijā un Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Igaunijas gaļas pārstrādātājs Noo Lihatoostus pērn strādājis ar zaudējumiem

LETA/BNS, 11.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas gaļas pārstrādes uzņēmums "Noo Lihatoostus", kas Latvijā pazīstams ar preču zīmi "Noo Cepeškungs", pērn strādāja ar 569 000 eiro zaudējumiem pretstatā 1,9 miljonu eiro peļņai 2021.gadā, teikts gada pāskatā.

Kompānija norādīja, ka pērn darbību negatīvi ietekmēja gan energoresursu un izejvielu cenu kāpums, kas saistāms ar Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, gan darbaspēka trūkums.

Pērn augustā uzņēmums augstās elektrības cenas dēļ uz laiku apturēja ražošanu.

2022.gadā "Noo Lihatoostus" 77,75% produkcijas pārdeva Igaunijā, bet 22,25% tika pārdoti eksporta tirgos. Realizētās produkcijas apmērs pieauga par nepilnām 100 tonnām līdz 8800 tonnām.

"Noo Lihatoostus" pērn investēja 935 000 eiro.

1992.gadā Tartu dibinātajā gaļas pārstrādes uzņēmumā pērn bija 153 pilnas slodzes ekvivalenta darba vietas, kas ir par piecām vairāk nekā 2021.gadā. Darbaspēka izmaksas gada laikā pieauga par 11,1% līdz nepilniem 4,6 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru